maritbet girişmaritbet
Hedefler büyük, inşaat sektörü 2017'de uçacak!

Hedefler büyük, inşaat sektörü 2017'de uçacak!

İnşaat ve gayrimenkul sektörünün patronları, 2017 yılında yatırım yapmaya devam edeceklerini, bu nedenle yeni yıldan umutlu olduklarını açıkladı.

Gayrimenkul ve inşaat sektörü, belki de en hareketli senesini geride bırakmak üzere. Büyük umutlarla girilen ve iyi de başlayan 2016 yılı, 15 Temmuz'daki hain darbe girişimine kadar güzel ir dönem geçirdi. Hain girişimden sonra sektör, durgun bir sürece girdi. Ancak Emlak Konut GYO'nun başlattığı “Konutta tarihi kampanya” piyasaya çok büyük hareket getirdi. Konut kredi faizleri 120 ayda yüzde 0,70'e düşünce ev almak isteyen yatırımcılar, büyük fırsatı kaçırmadı.

Emlak Konut GYO'nun hemen sonrasında GYODER'de aynı fırsatlarla yeni kampanya hazırladı. Tüm bu kampanyalar, gayrimenkul sektörünü kısa sürede şahlandırdı. 2016'nın son günlerinde, 2015'teki satış rakamlarına yaklaşıldı. Gayrimenkul sektörü, 2016'nın ardından 2017 yılına umutla bakıyor. Piyasalarda yeni yılın ilk çeyreğinden sonra büyük bir hareketlilik bekleniyor.

Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz sektörün önde gelen isimleri, 2017 yılından beklentilerini anlattı.

ihlas yapı yönetim kurulu başkanı zeki celepZeki Celep

İhlas Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

“İhlas Yapı olarak 2017 yılında yatırımlarımıza daha da ağırlık vererek sektördeki faaliyetlerini artıracağız. 2016'nın son ayında başlattığımız Türkiye Bizim Türk Lirası Bizim kampanyamıza gösterilen ilgi, bizi hayli umutlandırdı. Bugün olduğu gibi yarında güven inşa etmeye devam edeceğiz. Yarınlar, büyük Türkiye hayaline inananların olacaktır”

suleyman-cetinsayaSüleyman Çetinsaya

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

“2017 yılının ilk altı ayı ülke ekonomimizin istikrarlı çizgisini yakalayacağı ve devamında çok daha hareketli bir yıl olacaktır. 2017, Türkiye'nin hedefleri doğrultusunda güçlü adımlar attığı bir yıl olacak. 2023 hedefi kapsamında biz inşaatçılar, üzerimize düşeni yaparak yatırımlarımıza daha da ağırlık vereceğiz”

yuksel-akgulYüksel Akgül

Vadişehir Yönetim Kurulu Başkanı

“Türkiye, 2017'yi güçlü bir şekilde karşılıyor. Uluslar arası piyasalarda güvenli liman olrak belirtilen Türkiye, yeni yılda toparlanma sürecini hızlandıracak, inşaat srktörü ise ikinci çeyrekten itibaren büyümesine devam edecek. Bu kapsamda ülkemizin önünün açık olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin potansiyeline ve gücüne inanıyoruz. İnşaat sektöründe 2017 yılında yeni yatırımlar yapmayı planlıyoruz”

bilal-aydoganBilal Aydoğan

Maksem Grup Yönetim Kurulu Başkanı

“2017 yılının ilk yarısında Türkiye, kendi ekonomisini toparlayıp, kaybettiği ivmeyi geri kazanacak. Biz de Maksem olarak bu kapsamda yapılan tüm çalışmalarda ve kampanyalarda yer almaya devam edeceğiz. Türkiye, geçmişten kalan izleri 2017'nin ikinci yarısında tamamen silecektir. 2017'de İstanbul Atakent bölgesinde yeni bir proje yapacağız. Ayrıca turizm yatırımlarımızda 2017'de devam edecek” 

kaan-yucelKaan Yücel

Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü

“2016 yılında yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen ülke ekonomimiz büyümeye devam ediyor. Biz de özel sektör yatırımcıları olarak buna güveniyor ve bütün yatırım planlarımızı bu doğrultuda yapıyoruz. 2017 yılı temkinli olacağımız ama aynı zamanda yatırımlarımıza devam edeceğimiz bir yıl olacak. Güçlü finansman yapısına sahip bir grup olarak birini bu ay içerisinde diğerini ise 2017 yılı için de satışa çıkarmayı planladığımız iki projemiz daha var. Polat Grubu olarak şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da projelerimizle İstanbul'a değer katmaya devam edeceğiz”

şua inşaat ahmet sarıcalıAhmet Sarıcalı

Şua İnşaat Satış ve Pazarlama Koordinatörü

“2016'nın ikinci yarısındaki durgunluk ve talep ertelemesi, her şey yolunda giderse 2017'de ilk çeyrekten sonra hızlı bir şekilde talebe döner. 2017'nin ilk çeyreğinden sonra pozitif sinyaller geliyor. Konut kredisi faizlerinin 2017'de de düşmesi gerekiyor. 2017'de tüketicinin iştahını artıracak gerekli şartlar oluşturulmalı. Gerekirse yasal düzenlemelerle de gayrimenkul alımının teşvik edilmesi gerekiyor”

dogan-dagDoğan Dağ

Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı

“Biz güçlü bir ülkeyiz. Dirençli bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Ülke olarak çok güçlüyüz. Hedeflerimizi artırdık. 2017 yılı Türkiye açısından önemli bir yıl olacak. Konut alımının artması için her şey yapılmalı. Bankalarında karlarından fedakarlık yapıp faizleri 0,59 seviyelerine çekmeleri gerekiyor. Tıpkı bizim fedakarlık yaptığımız gibi”

inanc-kabadayiİnanç Kabadayı

EgeYapı Yönetim Kurulu Başkanı

“2016 yılında da zorluklara rağmen toplam satış rakamlarında artış oldu. 2017 yılı için çok umutlyuz. Faiz oranlarındaki düşüş devam ediyor. Bizlerde farklı fırsatlar ortaya koyduk. Bu kampanyalar ve yeni fırsatlarla 2017, 2016'yı geride bırakacak. Kentsel dönüşümün daha aktif olmasıyla, sektöre özel avantajlar oluşursa hem yatırımcı ve hem tüketici açısından çok önemli bir yıl olabilir. Nihayetinde tüketicinin alım talebi noktasında bir negatiflik yok. Belli fiyatlarda tüketicinin çok talebi var. Önemli olan tüketicilere özel fırsatlar sunmak. Türkiye gibi genç nüfus ve büyüyen bir ekonominde konut talebi durmaz. Belirli dönem ve bölgelerde bazı zorlanmalar olur ama ivme daima yukarı doğru olur. 2017'de de bu böyle olacak. Talepte azalma yok, talebin ötelenmesi var. Faiz oranlarındaki düşüşle birlikte ivme bir anda artıyor. Bunu Ağustos ayında gördük. Önümüzdeki dönemlerde doğru fiyat politikasıyla talep canlı bir şekilde devam edecektir. 2017'de 5 projenin lansmanını yapacağız. 3 yılda toplam 8 proje yapacağız. Egeyapı olarak 2 milyar 5000 milyon liralık yatırım planlıyoruz”

can-resit-ozcicekCan Reşit Özçiçek

Propa Yönetim Kurulu Başkanı

“Önümüzdeki yıldan her şeyin daha iyisini olmasını bekliyoruz. Biz eldeki işlere devam ediyoruz. Yeni projeler de planlıyoruz. İki yeni projemiz olacak. 2017'de, satışlar bakımından ilk çeyrekte işlerin açılacağını düşünüyoruz. Genele bakıldığında satışlar şuanda da kötü gitmiyor. 2017'de ilk çeyrekten sonra keskin bir şekilde satışların açılmasını bekliyorum”

fatih-keresteci-ozak-gyo-genel-mudurFatih Keresteci

Özak GYO Genel Müdürü

"2017, özellikle yaz aylarından sonra ivmenin hızla yukarı çıkacağını düşündüğümüz bir yıl olacak. 2016 yılında 2015'i yakaladık. 2017 yılında ise 2016'nın üzerine çıkacağımızı düşünüyorum. Biz de yeni planladığımız etaplarını 2017'de yapacağız. Otel ve otel markaları işletmelerimiz devam ediyor. 2017 için önemli planlarımız var"

cenk-asciogluCenk Aşçıoğlu

Aşçıoğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi

“2017 yılında ekonomik büyümenin ivmeleneceğini düşünüyorum. Şu anda beklentiler yüzde 3 civarında ancak politik ve ekonomik stabilite sağlandığında Türkiye'nin bu rakamların çok üzerine çıkabildiğini yakın geçmişte gördük. Eminim ki bizi olumsuz etkileyen olağandışı faktörlerin azalması veya en azından bir kısmının ortadan kalkması ile yüzde 5'lik bir büyüme çok uzak bir hedef olmayacaktır”

hakan-erilkunHakan Erilkun

Altın Emlak Genel Müdürü

"2017 yılında tüm dünyada makro açıdan taşların yerine oturacak. Hızla kalkınan ve çok önemli stratejik konuma sahip Türkiye'de de ekonominin lokomotifi yine emlak olacak, özellikle Kanal İstanbul güzergahının netleşmesi ile bu güzergahta İstanbul'un batı kanadında ilgili noktalarında, Anadolu'da ise henüz yeterli gelişim sağlanamamış bakir noktalarında inşa edilecek dev projelerle ekonominin itici gücü olmaya devam edecek ve 2017 sonunda 1 milyon 300 bin konut satışını aşan yüzde 5'lik bir büyüme grafiği görülecektir"

nizameddin-asaNizameddin Aşa

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı

“2017 yılının ilk çeyreği biraz zayıf geçebilir. Ancak Nisan Mayıs'tan itibaren piyasalar biraz canlanacak. Birinci eldeki fiyatlarda oynama olmaza ikinci ellere ilgi artabilir. 2017'de zam düşünülmemeli. Dolar bahaneleri, sektöre iyice sekte vurur. Piyasada yüksek alım gücü olan kimse yok. Özellikle lüks evler ve lüks konutlara ilgili alım yok. Önümüzdeki yıl orta kesime hitap eden projeler üretilmeli. 1+1in 500-600 binden satılacağı müşteriler pek yok. Orta kesime satışlar sektörü hareketlendirir. Faizler düştü ancak vatandaş hala kolay kolay kredi alamıyor. Bir kredi kartını ödemese banka kredi veremiyor. Bizim tavsiyemiz şu; bir aile kredisi hazırlansın. Baba sabıkalıysa çocuğa verilsin. Haneye özel kredi olabilir. Ya da kısmi sicil affı gelebilir”

alaeddin-babaogluAlaeddin Babaoğlu

AMPLIO Emlak Yönetim Kurulu Başkanı

“Konut sektöründe her zaman pozitif, ayağı yere basan projelerde, fiyatları düzgün projeler her zaman ilgi görecek. Türk Lirası üzerinden yapılan tüm projelerin de 2017'de başarılı olacağına inanıyorum. Konut kredisi faizleri çok yüksek, anormal seviyede hatta. Hiçbir altlığı yok, bankaların pozisyonlarını kullandıkları için oranlar çok yüksek. Bankaların şapkalarını önüne alıp, konut almak isteyenlere önemli fırsatlar sunmaları gerekiyor. İnsanlar bu faizleri nasıl ödeyecek. Milyarlık kar açıklıyor bankalar, sırf bu yüzden. TEFE-TÜFE neyse kredi faizi ona göre ayarlanır. Bu oran yüzde 1 olur, yüzde 2 olur. Senelik faizlere vurulduğunda yüzde 15'ler konuşuluyor, bu doğru değil. Bunu kimse haketmiyor. İnsanların güvenli konutlara ihtiyacı var. Birçok insanımız depreme dayanıksız konutlarda oturuyor. Bu insanların hepsi konut almak istiyor ve kültürümüz gereği konut almayı çok seviyoruz. Bu pazarın durmasına imkan yok. Kültürümüz gereği borcu olan adam, onu mutlaka ödüyor”

sait-erdal-metinerSait Erdal Metiner

KUYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı

“Faizlerin düşmesi çok önemli. Ama dolara bağlı maliyetler ne olur onu bilmiyoruz. İstanbul'un içinde artık arsa kalmadı. Kentsel dönüşümde üretilen ürünler var. Ancak sonuç olarak 2017'den umutluyum. Bizim genel kültürümüzde ev sahibi olma isteğimiz var. 2017, 2016'dan daha iyi olacak. Ev alıcılarına cazip fırsatlar sunulursa alım artar. Özellikle faizlerin düşmesi, konut almak isteyenlerin iştahını artıracaktır”

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hedefler büyük, inşaat sektörü 2017'de uçacak!
  • 19.12.2016 11:27

Hedefler büyük, inşaat sektörü 2017'de uçacak!

İnşaat ve gayrimenkul sektörünün patronları, 2017 yılında yatırım yapmaya devam ...