maritbet girişmaritbet
Hazır betoncular teşvikleri destekliyor!

Hazır betoncular teşvikleri destekliyor!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, sektörel teşviklerin Türkiye ekonomisine katma değer oluşturduğunu belirtti.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, yurt dışında yaşayanların Türkiye'de satın alacakları konutlarda KDV'nin sıfırlanması ve yurt dışı müteahhitlik yatırımlarında firmaların yurt içinden mal almaları halinde Eximbank'ın faizsiz kredi uygulaması kararlarını olumlu bulduklarını belirterek, "Bunlar, Türkiye ekonomisinde çok ciddi katma değer oluşturacaktır." dedi.

Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inşaat sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörü olduğunu ve bu sektöre yapılan yatırımların "ölü yatırım" olarak görülemeyeceğini söyledi. 

İnşaat sektörünü sadece konut yatırımları ile sınırlandırmamak gerektiğini ifade eden Işık, sektör yatırımlarının yüzde 65-70'nin kamu ya da kamu kaynaklı yatırımlardan oluştuğunu dile getirdi. 

Kamu yatırımlarının enerji santralleri, köprüler, otoyollar, hızlı tren projeleri gibi paraya endeksli yatırımlar olduğunun altını çizen Işık, "İnşaat sektörünün GSYH içindeki payı yüzde 5,8 civarında. İnşaat sektörünün büyüklüğü GSYH'ye oran olarak yüzde 16 civarındadır. Bunlar çok ciddi rakamlardır. Kalkınma Bankası yatırımlarıyla kamu yatırımlarında bu yıl yüzde 17'lik artış olacaktır. Yurt dışında yaşayanlara Türkiye'de alacakları konutlar için KDV istisnası uygulanması, yurt dışı müteahhitlik yatırımlarında firmaların yurt içinden mal alımında Eximbank'ın sıfır faiz uygulaması olumlu yaklaşımlardır. Bunlar, Türkiye ekonomisinde çok ciddi katma değer yaratacaktır." diye konuştu.

Işık, hükümetin mali politikaları ve Merkez Bankasının dolar konusundaki yaklaşımını olumlu bulduğunu belirterek, bu yıl Türkiye'nin yüzde 4'e yakın bir büyüme performansı göstereceğine inandığını kaydetti.

Hazır betonun inşaat sektörünün en önemli unsurlarından olduğunun altını çizen Işık, birlik olarak hazır betonun standartlarının yükseltilmesi, kalitenin artırılması ve kullanımının yaygınlaşması için yıllardır çalıştıklarını söyledi.

Sektörün 2014 ve 2015'te 107 milyon metreküp civarında üretim yaptığını belirten Işık, "Kesin rakamlar çıkmadı ama 2016'da 107 milyon metreküpü aştığımızı biliyorum. Yaklaşık ciromuz 16,4 milyar lira oldu. 40 bine yakın istihdamımız var. Hükümetin yeni kurduğu kalkınma fonuyla inşaat sektörünü destekleyeceğini ve kamu yatırımlarına ciddi miktarda kaynak temin edeceğini düşünüyoruz. O yüzden beton ve inşaat sektörü tarafında bu yıl ciddi artışlar bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Doğru alınmayan taze beton numuneleri yanıltıcı sonuçlara sebep oluyor"
  • 02.03.2023 15:45

"Doğru alınmayan taze beton numuneleri yanıltıcı sonuçlara sebep oluyor"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, hazır beto ...

"İnşaat sektörü geçen yıla göre yavaş seyrediyor"
  • 11.11.2022 11:09

"İnşaat sektörü geçen yıla göre yavaş seyrediyor"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantıl ...

İnşaat faaliyetleri yılın en yüksek seviyesine ulaştı
  • 18.07.2022 11:30

İnşaat faaliyetleri yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla ba ...

"İnşaat sektöründe hareketlenmeye rağmen beklentinin altında kaldı"
  • 14.03.2022 10:03

"İnşaat sektöründe hareketlenmeye rağmen beklentinin altında kaldı"

THBB, imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gös ...

"İnşaat sektörü 2022’ye yavaş başladı"
  • 17.02.2022 09:36

"İnşaat sektörü 2022’ye yavaş başladı"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), “Hazır Beton Endeksi” 2022 Ocak Ayı Raporu’n ...

İnşaat sektörü güven arayışında!
  • 10.12.2021 10:14

İnşaat sektörü güven arayışında!

“Hazır Beton Endeksi” 2021 Kasım Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapor, Güven Endeksi’ni ...