maritbet girişmaritbet
Hazır Beton Birliği 2016'dan umutlu!

Hazır Beton Birliği 2016'dan umutlu!

Yavuz Işık, 2016 yılının hazır beton açısından çok verimli geçeceğini söyledi.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, sektörde kapasite kullanım oranlarının geçen yılın aralık ayı itibarıyla yüzde 78 seviyelerine çıktığını belirterek, "Bu durum, 2016 yılının son derece verimli olacağını ve inşaat ve hazır beton sektöründe geriye gidiş olmayacağını gösteriyor" dedi.

Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazır betonun inşaat sektörünün en önemli bileşenleri arasında yer aldığı için iki sektörü bir arada değerlendirmek gerektiğini söyledi. 

İnşaat sektörü açısından kamu ve özel sektör yatırımlarının önemli olduğunu dile getiren Işık, "Özel sektör yatırımları açısından bakıldığında geçen yıl 1 milyon 300 bin konut el değiştirdi. Bunun yaklaşık 600 bin tanesi sıfır konut. Bu oldukça önemli bir rakam" diye konuştu. 

Sıfır konut stoku sayısının fazla olmasına karşın alınan yapı ruhsatı adedinin geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 25 azaldığını ifade eden Işık, bunun, mevcut konut stokunun daha önceki dönemlerde inşa edilenlerden oluştuğunu kaydetti.

Işık, yapı ruhsatı sayısındaki azalmanın inşaat sektörünün bu yıl büyümeyeceği anlamına gelmediğini belirterek, "İki seçim yaşadık ve terör eylemleri arttı. Bunlar, olumsuz etkiler olarak gözükse bile seçimlerin ardından inşaat güven endeksinin ciddi şekilde yükseldiğini görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Bu yıl verimli olacak

Türkiye'de 2014 yılında 102 milyon metreküp beton tüketildiğini anlatan Işık, geçen yıl bu miktarın 107 milyon metreküpe ulaştığının altını çizdi. 

Kapasite kullanım oranlarının 2015 yılının aralık ayı itibarıyla çimento ve betonda yüzde 78'e çıktığını anlatan Işık, "Bu durum 2016 yılının son derece verimli olacağını ve inşaat ve hazır beton sektöründe geriye gidiş olmayacağını gösteriyor" ifadesini kullandı. 

Kamunun devam eden projelerinin de sektöre olumlu yansıyacağını belirten Işık, söz konusu yatırımların hazır beton sektörünü canlı tutacağını kaydetti.

Köylerimizde bile hazır beton tesisleri var

Yurt genelinde hazır beton alanında bin civarında tesisin faaliyet gösterdiğine işaret eden Işık, bu tesislerin 240 milyon metreküplük üretim kapasitesine sahip olduğunu vurguladı.

Bu açıdan bakıldığında Türkiye'de yeni hazır beton tesisine ihtiyaç bulunmadığının altını çizen Işık, "Artık neredeyse köylerimizde bile hazır beton tesisleri var. Önemli olan bu tesislerde standartlara uygun, kaliteli betonun üretimini sağlamak ve bunun denetimini yapmaktır" dedi.

Türkiye'nin deprem kuşağında bulunduğunu anımsatan Işık, bu anlamda depreme dayanıklı bina inşa etmenin önemli olduğunun altını çizdi.

Birlik üyelerinin betonlarına kefiliz

Işık, yurt içinde üretilen betonun yüzde 65'nin birlik üyelerince imal edildiğine dikkati çekerek, "Bu üretilen beton tamamen bağımsız ve tarafsız olan Kalite Güvence Sistemi (KGS) tarafından denetlenmektedir. Yılda 6 kere habersiz ürün denetimi, bir kere de sistem denetimi yapmaktayız. Dolayısıyla birlik üyesi ve KGS belgeli firmaların ürettiği betonlara kefiliz" diye konuştu.

Çimento arzının fazla olduğuna dair değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine Işık, "Türkiye'de yılda 75 milyon ton çimento üretiliyor. Şu anda 49 entegre tesis ve 20 çimento değirmeni var. Üretilen çimentonun 7 milyon tonu geçen yıl ihraç edildi" ifadelerini kullandı.

Bu yıl yüzde 5 büyüme bekliyoruz

Sektörün büyüme performansı ile ilgili de görüşlerini paylaşan Işık, Türkiye'nin büyüme hızıyla inşaat ve hazır beton sektörlerinin büyüme hızlarının paralel olduğunu belirtti.

Türkiye'nin son 4 yılda ortalama yüzde 3,1 büyüdüğünü dile getiren Işık, "Bu yıl Türkiye'nin yüzde 4-4,5 büyümesini, hazır beton sektörünün de yüzde 5 büyüyeceğini öngörüyoruz" dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Doğru alınmayan taze beton numuneleri yanıltıcı sonuçlara sebep oluyor"
  • 02.03.2023 15:45

"Doğru alınmayan taze beton numuneleri yanıltıcı sonuçlara sebep oluyor"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, hazır beto ...

"İnşaat sektörü geçen yıla göre yavaş seyrediyor"
  • 11.11.2022 11:09

"İnşaat sektörü geçen yıla göre yavaş seyrediyor"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantıl ...

İnşaat faaliyetleri yılın en yüksek seviyesine ulaştı
  • 18.07.2022 11:30

İnşaat faaliyetleri yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla ba ...

"İnşaat sektöründe hareketlenmeye rağmen beklentinin altında kaldı"
  • 14.03.2022 10:03

"İnşaat sektöründe hareketlenmeye rağmen beklentinin altında kaldı"

THBB, imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gös ...

"İnşaat sektörü 2022’ye yavaş başladı"
  • 17.02.2022 09:36

"İnşaat sektörü 2022’ye yavaş başladı"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), “Hazır Beton Endeksi” 2022 Ocak Ayı Raporu’n ...

İnşaat sektörü güven arayışında!
  • 10.12.2021 10:14

İnşaat sektörü güven arayışında!

“Hazır Beton Endeksi” 2021 Kasım Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapor, Güven Endeksi’ni ...