maritbet girişmaritbet
Has Mimarlık, 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’ndeydi!

Has Mimarlık, 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’ndeydi!

Dünya Yeşil Bina Konsey Yöneticileri, Ayşe Hasol Erktin’in oturum başkanlığında bir araya geldi

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği'nin bu yıl 2.kez düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi kapsamında Dünya Yeşil Bina Konsey Başkan ve yöneticileri bir araya geldi. Oturumun başkanlığını Has Mimarlık Kurucu ortaklarından Ayşe Hasol Erktin üstlendi.

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, 18-19 Şubat 2013 tarihlerinde 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'ni düzenledi. Swissotel the Bosphorus İstanbul'da yapılan zirvede binaların yeşil dönüşümünün yanı sıra kentler ve toplumların da yeşil dönüşümü değerlendirildi. Zirvenin ikinci günü gerçekleştirilen “Dünyada Yeşil Binalar Konseyleri Aracılığıyla Yeşil Dönüşüm” konulu oturumun başkanlığını, Has Mimarlık kurucu ortaklarından Ayşe Hasol Erktin yaptı.
 
Almanya, İtalya, Romanya, İspanya, İsveç, Bulgaristan, Rusya ve İsrail Yeşil Binalar Konseyi yöneticileri, oturumda en güncel yeşil bina uygulamalarını tartışarak, işbirliği alanlarını belirledi. HAS Mimarlık'tan Ayşe Hasol Erktin'in yönetiminde toplanan dünya yeşil bina liderleri, yeşil binaların yaygınlaştırılması için deneyimlerini paylaştılar. Uzmanlar, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği'nin Ulusal Yeşil Bina Kılavuzu konusunda da görüş alışverişinde bulundular. 
 
Has Mimarlık Kurucu ortaklarından Ayşe Hasol Erktin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da desteklediği Ulusal Yeşil Bina Kılavuzu'nun, Türkiye'de yeşil binaların tabana yayılmasında önemli rol oynayacağını belirtti. Dünya Yeşil Bina Konseylerinden temsilciler de yerel “yeşil bina” sertifikalarının hızla yayıldığını anlattılar. Almanya, İsveç, Rusya ve İsrail, şimdiden yerel “yeşil” sertifikalarını yürürlüğe koymuş durumdalar. Üstelik İsrail'de yerel sertifika zorunlu tutuluyor. Oturumda ayrıca, İtalyan Yeşil Binalar Konseyi'nin uygulamaya koyduğu tarihi binalar için yeşil belgelendirme sisteminin ele alındığını anlatan Erktin, “Türkiye'deki mevcut yapı stoğunun ve tarihi yapıların yenilenmesi sırasında ortaya konabilecek kriterleri ele aldık. Küresel yeşil bina sertifikaları ile ülkelerin özel koşullarına göre oluşturulan yeşil sertifikalarını da karşılaştırmaya çalıştık. Bu oturumda konuşulan konular 2013'ün uluslararası yeşil bina politikaları için bir ufuk turu oldu” dedi.
 
Has Mimarlık:
Çeşitli büyük binaların mimari proje çalışmasının yanı sıra özellikle büro ve banka binaları için sayısız içmimarlık proje ve uygulamaları gerçekleştiren Has Mimarlık, 1985 yılında kurulmuştur. Yapı dalında, 1990 yılında Mimarlar Odası Ulusal Mimarlık Ödülü'nü kazanan firmanın yöneticiliğini Doğan Hasol, Hayzuran Hasol ve Ayşe Hasol Erktin yürütmektedir. Gebze'de gerçekleştirdiği Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi, Urban Land Institute (ULI) tarafından açılan "2006 ULI Mükemmellik Ödülleri" yarışmasında finalist olmuş, Aegean Hills projesi, 2007 CNBC Uluslararası Gayrimenkul Ödülü ile Homes Overseas Ödülü altın madalyasına layık bulunmuştur. Ekoyapı projesi ile World Architecture Community 2008 Ödülü'nü kazanarak, Türkiye'de bu ödülü alan ilk mimarlık firması olmuştur. HAS Mimarlık Ltd. gerek yatırım, gerekse işlevler açısından üst düzeyde deneyim gerektiren İzmir Büyük Efes Oteli, Hyatt Regency Dushanbe, Cezayir El Aurassi Oteli projeleri ile Anadolu Sağlık Merkezi gibi çeşitli büyük hastane, otel ve ofis binalarının da mimari proje çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Son dönemde, İstanbul Levent'te 168 metre yüksekliğindeki ofis binasının projeleri Pei, Cobb, Freed&Partners ile birlikte tamamlanmış; ayrıca Beyaz Rusya'da Minsk'te başkanlık sarayının tam karşısında 5 yıldızlı bir otel projesinin çalışmaları yapılmıştır. Basra'da 120 yataklı bir hastanenin ve Gebze'de Anadolu Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin proje çalışmaları sürmektedir. HAS Mimarlık Ltd., Türkiye'de, BREEAM Yeşil Bina lisanslı değerlendiricisi ve Kanıta Dayalı Tasarım Akreditasyon ve Sertifikası (EDAC) olan ilk ve tek mimarlık firmasıdır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"İnşaatlarda iş yapış şekli de değişecek"
  • 16.10.2021 17:27

"İnşaatlarda iş yapış şekli de değişecek"

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kı ...

Ayşe Hasol Erktin, pasif binaların detaylarını anlatıyor
  • 20.02.2014 16:16

Ayşe Hasol Erktin, pasif binaların detaylarını anlatıyor

Has Mimarlık'tan mimar Ayşe Hasol Erktin, pasif ve aktif binaların detaylarını e ...

2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi başladı
  • 18.02.2013 17:23

2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi başladı

2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi Erdoğan Bayraktar, Hasan Rahvalı, Ahmet Ha ...

Gayrimenkulde Kadın Girişimi sektördeki kadınların sesi olacak
  • 12.04.2017 11:42

Gayrimenkulde Kadın Girişimi sektördeki kadınların sesi olacak

Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu, Gayrimenkul sektöründe çalışan kadınları ...

ULI Türkiye’nin 4. Gezisi Uniq İstanbul’a gerçekleştirildi
  • 10.03.2017 08:28

ULI Türkiye’nin 4. Gezisi Uniq İstanbul’a gerçekleştirildi

ULI Türkiye’nin, düzenlediği “Sahaya İniyoruz” gezilerinin dördüncüsü Uniq İstan ...

İstanbulSMD, MIPIM'e çıkarma yapacak!
  • 07.03.2016 13:48

İstanbulSMD, MIPIM'e çıkarma yapacak!

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği, MIPM Gayrimenkul Fuarı'na çıkarma yapacak. ...