maritbet girişmaritbet
Gürler Ünlü: Konutta kalite değil, düşük KDV aranacak!

Gürler Ünlü: Konutta kalite değil, düşük KDV aranacak!

GİSP Başkanı Gürler Ünlü, vergilerin artırılmasından gayrimenkul sektörünün olumsuz etkileneceğini belirterek, “Sektördeki rekabet, konutların kalitesinden KDV oranlarına doğru kayacak” dedi

 

2013'le birlikte gayrimenkul sektöründe yaşanan KDV hareketliliğinin yankısı devam ediyor. KDV'de yaşanan belirsizliğin sona ermiş olmasının sevindirici olduğunu vurgulayan Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) Başkanı Gürler Ünlü, gayrimenkul sektöründeki rekabet alanının, konutlarda sunulan kaliteden, KDV oranına kayacağını söyledi. Bu değişikliklerin sektörü olumsuz yönde etkileme olasılığı olduğunu belirten Ünlü, düzenlemenin gayrimenkul sektörünü farklı alanlarda olumsuz etkileyebileceğini bildirdi.
 
Konut satışlarında uygulanacak KDV oranının altı değişik kriterin bir arada değerlendirilmesiyle belirlenebileceğine dikkat çeken Ünlü, yeni sistemin basit ve anlaşılabilir olmadığını söyledi. Bu karmaşık yapının, sadece uygulayıcıların değil nihai tüketicilerin de karar vermesinde zorluklar yaratabileceğini ve istenmeyen suiistimallere yol açabileceğini belirten Gürler Ünlü, “Yeni uygulama, vergi düzenlemelerinden beklenen ‘etki ettiği sektörü istenen doğrultuya teşvik etme' ve ‘arzulanan yeni vizyona destek sağlama' gibi amaçlardan uzak” dedi.
 
Düzenlemeyle birlikte kayıtdışının artma riskinin olduğuna dikkat çeken Ünlü. yaşanan tecrübelerin konut satışında tarafları kayıt dışı yapılan anlaşmalara yöneltme ihtimali olduğunu söyledi. Böylelikle devletin sadece KDV değil diğer vergi kalemlerinde de azalmalar olabileceğine işaret eden Ünlü, bunun işini düzgün yapan ve kayıtdışına çıkmayan firmaları da dezavantajlı konuma sokacağını belirtti.
 
“Yeni düzenlemedeki KDV oranlarını arsa değerlerine bağlama yaklaşımı tekrar gözden geçirilmeli” diyen Ünlü, “Sektörün daha can alıcı alanlara odaklanması sağlanmalı ve KDV oranının tespitinde daha basit ve kolay anlaşılır (Örneğin, konut fiyatına bağlı olarak artan kademeli oranlama gibi) farklı bir yöntem belirlenmeli gerekir” diye konuştu.
 
KDV rekabeti yaşanacak
 
Ünlü, sektör içi rekabetin, yeni düzenleme ile birlikte daha yüksek kalite, daha yüksek performans ve daha üstün hizmet için değil, ‘düşük KDV oranı' için yapılacağını belirtti.
 
Yeni projeler ertelenebilir
 
Sektörün daralma riskine de dikkat çeken Ünlü, geçiş döneminin yumuşak bir şekilde gerçekleştirilmemiş olması nedeniyle, sektörde 1 Ocak 2013 öncesi ruhsatlı projelerin önemli bir fiyat avantajı yakalayacağını söyledi. Bunun projelerin ertelenmesine veya iptal edilmesine de yol açabileceğini belirten Ünlü, bunun, sektörün dinamizmini kaybetmesine neden olacağını ve geleceğe yönelik olumsuz sonuçlar doğuracağını savundu.
 
‘Yabancı sermaye ürkek davranır'
 
Yeni KDV yükünü tüketicinin omuzlamasının beklenemeyeceğini söyleyen Ünlü, proje getirilerinde bir düşüş gerçekleşeceğini, zaten sektörde az olan yabancı sermaye girdisinin bu düzenleme ile daha da azalacağını ifade etti. “Sermaye hareketleri konusunda şehirler ve ülkeler arasında büyük rekabetin yaşandığı günümüzde, KDV oranlarındaki artış, Türk gayrimenkul sektörünü yabancı rakipleri karşısında dezavantajlı konuma sokacaktır” diyen Ünlü, ayrıca, vergilerdeki artışların ve bunların devam edeceği söylentisinin, yabancı sermayenin Türkiye pazarına girme konusunda daha da ürkek davranmasına sebep olacağını sözlerine ekledi.
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Akiş GYO’nun yeni Genel Müdürü Levent Çanakçılı oluyor
  • 16.11.2022 10:33

Akiş GYO’nun yeni Genel Müdürü Levent Çanakçılı oluyor

Akkök Holding'in stratejik iş alanları arasında konumlandırdığı gayrimenkul sekt ...

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!
  • 29.10.2022 15:59

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!

Akiş GYO, gayrimenkul sektörüne, topluma ve sürdürülebilirliğe sağladığı katkıla ...

Akasya ve Akbatı’nın çatı GES’lerini Akenerji kuracak
  • 03.10.2022 16:03

Akasya ve Akbatı’nın çatı GES’lerini Akenerji kuracak

Akenerji ve Akiş Gayrimenkul arasında Akasya ve Akbatı alışveriş merkezlerinin ç ...

Akiş GYO yılın ilk yarısında 2,77 milyar TL net kâr elde etti
  • 12.08.2022 16:00

Akiş GYO yılın ilk yarısında 2,77 milyar TL net kâr elde etti

Akkök Holding'in iştiraki Akiş GYO, 2022'nin ilk yarıyıl finansal sonuçlarını aç ...

Akiş GYO, moda alanında büyüyen Nivogo'ya yatırım yaptı
  • 21.06.2022 10:38

Akiş GYO, moda alanında büyüyen Nivogo'ya yatırım yaptı

Akiş GYO, yeni nesil teknoloji girişimlerinden Nivogo'ya 10 milyon dolar değerle ...