maritbet girişmaritbet
Gürkan Akpınar, Türkiye’ye 500 milyon dolarlık proje yönetimi için döndü!

Gürkan Akpınar, Türkiye’ye 500 milyon dolarlık proje yönetimi için döndü!

Yabancı emlak fonlarının Türkiye ilgisi, Almanya'da sahipleri yaşlanan şirketlere önce danışmanlık yapan, sonra onlardan bir bölümünü satın alan Türk işadamını vatanına geri döndürdü

 

Yabancı emlak fonlarının Türkiye ilgisi, Almanya'da sahipleri yaşlanan şirketlere önce danışmanlık yapan, sonra onlardan bir bölümünü satın alan Türk işadamını vatanına geri döndürdü. Gürkan Akpınar'ın sahibi olduğu Almanya merkezli Türk gayrimenkul firması M- Facility GmbH, ayrıca Türkiye'deki gayrimenkul projelerinin yönetimine talip oldu. Şirket, Türkiye'de ilk etapta değeri 500 milyon doları bulan gayrimenkul projelerin yönetimini üstlenmeyi hedefliyor.

Sahibi yaşlanan Alman şirketleri satın aldı

Gürkan Akpınar'ın ilginç bir girişimcilik hikayesi var. İstanbul'da ortaokul ve liseyi okuduktan sonra Almanya'ya gittiğini anlatan Akpınar, "Ailem inşaat işindeydi. Tuzla'da, Altınoluk'ta, Kuşadası'nda 1970-1980'li yıllarda çok sayıda inşaat yaptılar. Ben de baba mesleği olduğu için ailenin de isteğiyle İsviçre'de mimarlık okumaya başladım. Ancak iki dönem okuyunca bu alanı bırakıp ekonomi okumaya başladım" dedi. Okulu bitirdikten sonra şirket alım satımı yapan bir kuruluşta işe başladığını belirten Akpınar, "25-26 yaşında iken bu işi yapan en genç insan olarak haberlerim çıktı basında. 2000 yılında ise yine şirket alım satımı üzerine kendi şirketimi kurdum. Yaşlılıktan dolayı devredilen şirketlere danışmanlık yaptım. Bu konuda elimizde ciddi bir portföy oluştu. 250 şirkete danışmanlık yapmaya başladık. 1.5 milyar euroluk bir satış hacmimiz oldu. Kendimize de aldığımız şirketler oldu. 2008 krizinde çoğu gıda alanında olan 12 tane şirketimiz olmuştu. Bu dönemde şirketlerimizi kriz başlamadan sattık ve Avrupa'da daima istikrarlı bir sektör olan inşaata kaydık" dedi. Akpınar, 2009 yılında ise gayrimenkul danışmanlığı alanında satılık olan M-Facility GmbH, M-Facility Asset AG, Symposium, GA-Bau şirketlerini satın aldı. Gürkan Akpınar, şimdi Stuttgart merkezli şirketlerinin Avrupa, Amerika ve Türkiye piyasasına girmek için İstanbul ve Miami Merkez ofisleriyle birçok bölge müdürlükler ve şubeler kurduğunu belirtti. İlerlemeye devam ettiklerini kaydeden Akpınar şunları söyledi:

"İstanbul'daki ofisimizle Facility Managment hizmeti yanında birçok Avrupa emlak fon temsilcisi olduğumuzdan yatırım yapacak gayrimenkul arayışı içerisindeyiz. Türkiye'deki önde gelen inşaat şirketleriyle görüşüyoruz ve birçok projeyle pazarlık halindeyiz. Proje değerleri 500 milyon dolara kadar çıkıyor."

Akpınar, özellikle Avrupa emlak fonlarının yeni yeni gelmeye başladığı Türkiye'de, 8 tane emlak fonunun Türkiye temsilciliğini yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

‘Fonlar için APlus projelerde görüşmeler yapıyoruz'

"Türkiye'ye emlak fonlarının isteğiyle girdik. Bu fonların Türkiye'de kendilerinin yer bulma isteğiyle gelip araştırma yaptık. Bu fonlar için İstanbul'da Levent, Maslak, Nişantaşı gibi A plus yerlerde proje bakıyoruz. Birçok proje ile görüşmemiz devam ediyor. 1 milyar dolara kadar yatırım hacimleri var bu emlak fonlarının. Bizim de Türkiye'de 2-3 milyar dolar yatırım yapacak kapasitemiz var."

Yine Türkiye'de Bosch, Siemens, Festo gibi Alman menşeli şirketlerle çalışacaklarını kaydetti. Türkiye'de 2015 yılına kadar bina yönetimi alanında 5 bin kişiye istihdam sağlamayı planladıklarını kaydeden Akpınar, "Buna ulaşacak kabiliyetteyiz. Çünkü bina yönetimi alanında çok fazla tecrübe yok. Pazarında yüzde 90'ı boş. Özellikle fabrika alanları, limanlar, tren istasyonları, otobüs terminalleri, kamu binalarında açık fazla" yorumunu yaptı. Türkiye'de gayrimenkul pazarını değerlendiren Akpınar, konut pazarında çok fazla büyüme beklemediklerini söyleyerek, "Konut fiyatları yüksek. Konut kredi sisteminden kaynaklanan sıkıntılar var. Çünkü bir konutun bedelinin yüzde 25 peşin alınıp kalan kısım için en fazla 10 yıl süre tanınıyor. Dolayısıyla 1+1 bir dairenin ödemesi aşağı yukarı 1500 TL'ye geliyor ki bunu ödeyecek sayı az. Banka kredi faizleri ve ödeme süreleri Avrupa'daki gibi 30 yıla çıkarsa bu sefer gerçekten kira öder gibi daire alacak, bu da canlılık getirecek. Avrupa'da işler böyle dönüyor. Çünkü kitleye hitap etmek zorundasınız, kitle de çalışan kesim. Çalışanın maaşı da 3-4 bin TL olsa yapabilir" dedi.

Lüks otomotiv markalarına da hizmet veriyor

Amacının M-Facility GmbH ve diğer şirketleri Akpınar Gruop altında uluslararası hizmet veren bir şirket haline getirmek olduğunu ifade eden Akpınar, aynı zamanda müşteri portföylerindeki riski bölmek için emlak fonlarının yanında AVM, perakende zincirleri, Mercedes, BMV, Audi, Porsche, Bosch gibi şirketlerle çalışmaya başladıklarını söyledi.

Bu şirketlere tesis yönetimi alanında hizmet verdiklerini anlatan Akpınar, "Bu markalarının yönetimini yaptığımız binalarda temizliğinden, güvenliğine, makinelerinin bakımına kadar her şey bizden sorulur. Endüstriyel bazda bir binada ne yapılması gerekiyorsa hepsini biz yapıyoruz" dedi. Akpınar, "Emlak fonları, otomotiv ve site yönetimi gibi üç alanda çalışıyoruz. Almanya'da 14 bin konutu yönetiyoruz" dedi.

"Markalı projeler 200 bin TL altında daire satacak"

Pazarın ekonomiyi belirleyeceğini anlatan Akpınar, gelecek yıllarda markalı projelerin 200 bin TL'nin altında daire satacaklarını savundu. Markalı projelerde özellikle pazarlık payının giderek artacağını kaydeden Akpınar, "250 bin TL'ye satışa çıkan daireler pazarlıkla 150 bin TL'ye kadar fiyatlarını düşürecek. Bu nedenle bizde bildiğimiz bölgede butik bir projeyle girdik" yorumunu yaptı. Akpınar, konut satışlarında ciddi oranda azalma olduğunda bankaların ödeme sürelerini 30 yıla kadar çıkarabileceğini kaydetti.

Almanya'da ‘yaşlılıktan' 350 bin şirket satılık

Avrupa'da sahiplerinin yaşlanmasından dolayı çok sayıda şirketin satılık olduğunu belirten Gürkan Akpınar, sadece Almanya'da bu sayının 350 bin olduğunu söyledi. Türklerin çoğunlukla Avrupa'dan makine satın aldığını dile getiren Akpınar, "Makine satın alma yerine oradaki bir şirketi satın almaları daha yararlı olacaktır. Böylece Avrupa pazarında girmiş olacaklardır. Markalarını daha rahat duyurabilecekler. Çinliler ve Ruslar çok fazla şirket topluyor" dedi. Boş oda bulamadı, Çamlıca'da otel yapacak İstanbul'un otelcilik konusunda 5 bin yatak eksiği olduğunu belirten Gürkan Akpınar, "Ben de Türkiye'ye gelen bir konuğum için 5-4 yıldızlı otelde yer bulamadığım için bu işe girmeye karar verdim. Kendi adıma Çamlıca'da bir otel projem var. Bu proje 180-190 yataklı 5 yıldızlı bir otel olacak" dedi. Akpınar, ayrıca Tuzla 100 dairelik bir konut proje ve proje için küçük bir AVM yapacaklarını söyledi.

Leyla İlhan/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gürkan Akpınar, Türkiye’ye 500 milyon dolarlık proje yönetimi için döndü!
  • 28.09.2012 09:43

Gürkan Akpınar, Türkiye’ye 500 milyon dolarlık proje yönetimi için döndü!

Yabancı emlak fonlarının Türkiye ilgisi, Almanya'da sahipleri yaşlanan şirketler ...