maritbet girişmaritbet
Gazze'de inşaat sektöründe hareketlilik başladı!

Gazze'de inşaat sektöründe hareketlilik başladı!

İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze'ye çimento girişine izin vermesinin ardından inşaat sektöründe hareketlilik başladı.

İsrail'in, geçen yıl düzenlediği saldırılar neticesinde büyük yıkıma maruz kalan Gazze'ye çimento girişine izin vermesinin ardından yapı malzemeleri üreten işletmeler uzun bir aradan sonra yeniden faaliyete başladı.

Bir yılı aşkın süredir atıl durumda bulunan Gazze'nin doğusundaki Abid tuğla fabrikasından artık iş makinelerinin ve motorların sesleri duyuluyor. 

AA muhabirine konuşan işletme sahibi Cihad Abid (54), "Gazze Şeridi'ne kısmen de olsa inşaat malzemelerinin girişine izin verilmesinden sonra, bir yılı aşkın süredir atıl durumda bulunan işletmemizde yeniden üretime başladık" dedi.

Çimento ve kil gibi, setör için hayati önemi olan pek çok ham maddenin ancak sınırlı şekilde girişine izin verildiğini belirten Abid, "Dolayısıyla üretimimiz de buna bağlı olarak mütevazı düzeyde. Gerekli miktarda ham maddenin girişine izin verilmesi durumunda sadece biz değil bu sektörde hizmet veren pek çok işletme normal kapasitede çalışabilecek. Sektörde çalışan on binlerce kişi var. İnşaat malzemelerinin girişinin engellenmesi, sektöre verdiği zararın yanı sıra on binlerce kişinin işsiz kalmasına neden oluyor" diye konuştu.

Gazze'de inşaat makinaları çalışırken...

Abid, istedikleri miktarda inşaat malzemesinin Gazze'ye girişine izin verilmesi halinde gerçekleştirecekleri üretimle, işletmenin bir yılı aşkın süredir atıl olmasından kaynaklanan zararı telafi etmeyi umduğunu ifade etti.

Öte yandan Sami Derdune (40) isimli işçi de fabrikadaki işine dönmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Ham madde yetersizliği nedeniyle kapasitesinin çok altında üretim yapıldığını dolayısıyla haftada ancak 3 gün çalıştığını belirten Derdune, "Buna rağmen mutluyum. Evde oturmaktan iyi" diye ekonuştu.

Derdune, daha önce 30'dan fazla işçinin çalıştığı işletmede, üretimdeki düşüşe paralel olarak işçi sayısında da azaltmaya gidildiğini ve şu an 15 kişinin çalıştığını aktardı. 

Filistin Ekonomi Bakanlığı Gazze Sorumlusu İmad el-Baz, geçen hafta yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye çimento girişine izin verdiğini ve bu konuda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliğinin bilgilendirildiğini belirtmişti. "Vatandaşların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak" miktarda çimentonun geçişi konusunda da BM'den "söz aldıkları"nı ifade eden Baz, ayrıca, Gazze'nin yeniden imarı için 1 milyon 500 bin ton çimentoya ihtiyaç duyulduğunu ancak İsrail'in şimdiye kadar izin verdiği çimento miktarının 130 bin tonu geçmediğini kaydetmişti.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ve BM Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle hazırlanan rapora göre, İsrail'in son Gazze saldırılarında yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkıldı, 160 bin ev hasar gördü, bunların 6 bin 600'u ise kullanılamaz durumda. 

İsrail'in Gazze'ye 7 Temmuz 2014'de başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gazze'de inşaat sektöründe hareketlilik başladı!
  • 31.08.2015 16:54

Gazze'de inşaat sektöründe hareketlilik başladı!

İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze'ye çimento girişine izin vermesinin ardın ...

Filistin Gazze’de inşaat sektörü durdu!
  • 19.09.2013 08:42

Filistin Gazze’de inşaat sektörü durdu!

İsrail ambargosu ve Mısır'daki darbe yönetiminin tutumu nedeniyle zor günler yaş ...