maritbet girişmaritbet
Gayrimenkulde Mısırlılar, konutta Iraklılar ilk sırada!

Gayrimenkulde Mısırlılar, konutta Iraklılar ilk sırada!

EVA Gayrimenkul Değerleme, yabancıların son iki yılda Türkiye’de gerçekleştirdikleri gayrimenkul yatırımlarını mercek altına aldı.

Buna göre; tüm gayrimenkul cinsinden yatırımlar incelediğinde toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü sıralamasında Mısır'ın Türkiye genelinde, Irak'ın ise İstanbul genelinde yatırımlarda ilk sırada yer aldıkları görüldü. TÜİK tarafından açıklanan yabancıya konut satış verileri incelendiğinde ise; 2019'da yabancıya konut satışı, bir önceki yıla oranla yüzde 14.7'lik bir artış gösterdi. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı.

EVA Gayrimenkul Değerleme, yabancı yatırımcıların 2018 ile 2019 yıllarında Türkiye'de gerçekleştirdikleri gayrimenkul alımlarını inceledi. Tapu yabancı işler daire başkanlığı verilerine göre; 2018 yılında 6 milyon 534 bin 767 metrekare olan yabancıların gayrimenkul edinimleri 2019 yılında 10 milyon 871 bin 131 metrekareye ulaştı.

Konut satışı özelinde baktığımızda ise adet bazında, 2019 Aralık sonu itibariyle Türkiye genelinde yabancılara, toplam 45 bin 483 adet konut satıldı. Bu rakamla, 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 14.7'lik bir artış sağlandı. Yabancılara satılan konutların toplam konut satışları içindeki oranı 2018'de yüzde 2.9 iken bu oran 2019'da yüzde 3.4'e yükseldi.

2019 yılında Türkiye genelinde yabancılara yapılan toplam konut satış adetinde Irak ilk sırayı aldı. Irak'ı İran, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Afganistan, Kuveyt ve Almanya takip etti.

2019 yılında, yabancıların Türkiye genelindeki toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında tüm gayrimenkul yatırımları incelediğinde ise, ilk sırada Mısır yer alıyor. Bu kategoride bir önceki yılın birincisi Ürdün'ün yerini alan Mısır'ı da sırası ile Ürdün, Suudi Arabistan, İran, Irak, Katar, Yemen, Almanya, Filistin ve İngiltere takip ediyor.

YATIRIMDA İSTANBUL, MANİSA, KONYA İLK ÜÇTE

İstanbul genelinde 2018 yılında 14 bin 270 adet olan yabancıya konut satış adedi, geçen yıl 20 bin 857'ye yükseldi. Yabancıların konut alımında en çok tercih ettikleri il İstanbul olurken, megakenti sırası ile Antalya, Ankara, Bursa, Yalova ve Sakarya izledi. Tüm gayrimenkul cinsinden alımlara baktığımızda ise toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında 2019 yılında yabancıların gayrimenkul yatırımlarında en çok tercih ettiği il İstanbul olurken, megakenti sırası ile Manisa, Konya, Antalya, Muğla, Sakarya, Kocaeli, Afyonkarahisar, Edirne ve Karaman izledi. Yabancıların vatandaşlık edinimi için gayrimenkul edinimlerinde ise toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında ilk sırayı Konya aldı. Bu kenti de sırası ile İstanbul, Afyonkarahisar, Manisa, Karaman, Bilecik, Bolu, Tekirdağ, Antalya ve Kocaeli takip etti.

İSTANBUL'DA IRAK

2019 yılında yatırım için İstanbul'u tercih eden ülkeler arasında da ilk sırayı Irak aldı. Irak'ı, İran, Suudi Arabistan, Yemen, Afganistan, Ürdün, Katar, Libya, Azerbaycan ve Mısır izledi. Vatandaşlık edinimi için İstanbul'da yapılan yatırım sıralamasında da Irak yine ilk sırada. Irak'ı, İran, Afganistan, Yemen, Ürdün, Libya, Filistin, Mısır, Çin ve Almanya takip etti.

İLÇE TERCİHLERİ, BÜYÜKÇEKMECE-BAŞAKŞEHİR-BEYLİKDÜZÜ

Geçen yıl toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında hem yatırım hem de vatandaşlık edinimi için İstanbul'daki gayrimenkul edinimlerinde ise Büyükçekmece, Başakşehir, Beylikdüzü, Esenyurt, Silivri ilçeleri ilk beşte yer aldı. Yabancıların 2018 yılı ve 2019 yılı tüm gayrimenkul çeşitleri bazında İstanbul'dan yaptıkları yatırımları incelediğimizde ise geçen yıl, 2018 yılı aynı dönemine göre; toplam hisseye isabet eden yüz ölçümü bazında yüzde 59,6 artış, işlem sayısında ise yüzde 44,2 oranında bir artış gözlemlendi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz