maritbet girişmaritbet
Gayrimenkul Sertifikası pay satışı TOKİ'yle başladı!

Gayrimenkul Sertifikası pay satışı TOKİ'yle başladı!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) öncülüğünde hayata geçirilen Gayrimenkul Sertifikaları bugün basına tanıtıldı.

Konut sahibi olmak isteyenlere yeni fırsatlar sunacak olan Gayrimenkul Sertifikası uygulaması ilk kez Makro İnşaat'ın Park Mavera 3 projesi ile halka sunuldu. Yeni uygulama ile ev veya iş yeri projelerinin tamamı gayrimenkul sertifikası ile finansmanı mümkün hale getirildi. 

FARKLI GELİR GRUPLARI AYNI PROJEYE ORTAK OLABİLECEK 

Gayrimenkul sektöründe önemli bir yatırım fırsatı sunacak olan Gayrimenkul Sertifikası hakkında bilgiler veren TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, proje ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Turan “İlk adımı atıyoruz. Piyasalar için yeni bir model. Yerli ve yabancı yatırımcıların yanı sıra küçük yatırımcıları da cesaretlendirecek” açıklamasında bulundu.

Farklı gelir grupların aynı projeye yatırım yapabilir konuma getireceğini söyleyen Turan “Farklı gelir grupları aynı yatırım ortamında buluşacak. Gayrimenkul Sertifikası İhracı yolu ile hem biz hem iştirak şirketlerimiz tarafından kullanılacak bir finansman metodu olacak” dedi. 

Gayrimenkul sektöründe yaşanan son gelişmeleri de anlatan Mehmet Ergün Turan “2016 yılında hain darbe girişimine rağmen TOKİ 65 bin konutla tüm zamanların üretim skalasını geçti. 19 yılda 43 bin konut üretti. Sadece 2016 da 65 bin konut üreten bir idare konumuna geldik. TOKİ ilkleri barındıran bir idare.  Gayrimenkul Sertifikası'nı ilk Başakşehir Park Mavera projesinde uygulayacağız. TOKİ garantör kuruluş olacak. Tam şeffaflık sağlanacak. İnşaat ve kount sektörü nitelik olrak da nicelik olarak da gelişiyor. Sektör başta kentsel dönüşüm olma üzere yeni yatırım fırsatları sunacak. Gayrimenkul sertifika programı sektöre yeni bir soluk getirecek ve sektör aktörleri tarafından büyük ilgi görecek” açıklamasında bulundu. 

Gayrimenkul Sertifikaları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'le ev veya iş yeri projelerinin tamamının gayrimenkul sertifikası ile finansmanının mümkün kılan Gayrimenkul Sertifikası, Makro İnşaat'ın Park Mavera 3 projesi ile halka sunuldu. Küçük-büyük yatırımcıları aynı projede buluşturacak olan yeni uygulama ile hem inşaat projesi geliştirecek şirketler için bir finansman kaynağı hem de vatandaşa konut projelerinin kazancından yararlanma imkanı sunulacak. 

GAYRİMENKUL SERTİFİKASI İLE 1 PAY 42,5 TL OLACAK 

Türkiye'de ilk defa hayata geçirilen bir projenin içerinde yer almaktan gurur duyduklarını söyleyen Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, Gayrimenkul Sertifikası ile 1 payın fiyatının 42,5 TL olacağını belirtti. Yabancıya da satışın olacağını ve herhangi bir kuralın üst sınırın olmadığını söyleyen Uyan "Herhangi bir üst sınır yok. Bir projenin tamamını bir yatırımcı alabileceği gibi çok sayıda yatırımcı da alabilecek. Projede ilk etapta yüzde 28,6'sı halka arz edilecek" açıklamasında bulundu. "Yabancılar da Gayrimenkul Sertifikası ile pay alabilecek. Daire alacak birikimi olmayan vatandaşlarımız, bu proje sayesinde yatırım ortağı olabilecek" dedi. Eski müşterilerinin de yeni uygulamayı mantıklı bulduğunu belirtti.

BİR YATIRIMCI PROJENİN TAMAMINI ALABİLECEK 

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye'de ilk kez Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) öncülüğünde Makro İnşaat'ın Park Mavera 3 projesinde uygulanacak gayrimenkul sertifikası sistemine ilişkin düzenlenen toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. 

Gayrimenkul sertifikası ihracı ile projelerin yarım kalma ihtimalinin ortadan kalkacağını anlatan Vahdettin Ertaş, bu model ile yabancıların da gayrimenkul sertifikası alabileceklerini açıkladı. Herhangi bir üst sınırlama yapmadıklarının bilgisini veren Ertaş, "Bir projenin tamamını bir yatırımcı alabileceği gibi çok sayıda yatırımcı da alabilecek" dedi. 

Gayrimenkul sertifikasının faizsiz finansal ürün olmasını öngördüklerini dile getiren Ertaş, sertifikaların Borsa İstanbul'da Pay Piyasasında işlem göreceğinin altını çizdi. 

 Ertaş, firmaların istedikleri oranda gayrimenkul sertifikası çıkarabileceğini ifade etti.

Devam eden projeler için de sertifika çıkarabileceğini belirten Ertaş, ancak onun metrekare fiyatının arsa maliyeti, yapım bedeli gibi faktörlerden dolayı daha yüksek olabileceğini söyledi.

İLK ETAPTA 33 BİN METREKARE ALAN İÇİN HALKA ARZ!

Gayrimenkul Sertifikası konusunda Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin ise ilk  halka arzın tarihi ile ilgili bilgi verdi. Projenin halka arzıyla ilgili taslak izahnamenin SPK'ya gönderildiğini belirterek, takvim planlandığı şekilde ilerlerse mart sonu, nisan başı gibi halka arzın yapılacağını söyledi.

Şahin, "Geniş katılımlı bir konsorsiyum oluşturacağız. İlk etapta 33 bin metrekare alan için halka arz planlıyoruz. Talebin fazla gelmesi durumunda 22 bin metrekare ilave ederek toplam projenin yüzde 50'sine tekabül eden bir kısım için halka arz planlaması yapılacak" açıklamasında bulundu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

 Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı
  • 13.02.2024 15:27

Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı

Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Bingöl'de yıkılan r ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...