maritbet girişmaritbet
"Gayrimenkul sertifikası küçük yatırımcının önünü açacak"

"Gayrimenkul sertifikası küçük yatırımcının önünü açacak"

Gayrimenkul Sertifikaları'nın küçük yatırımcının önünü açarak ev sahibi olmasına imkan sağlayacağı ve müteahhitlerin elini rahatlatacağı belirtiliyor

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayımlanmak üzere olduğunu duyurduğu Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği'nin sektöre hareketlilik getirmesi bekleniyor.

Bir konutun tamamını satın alamayan ya da farklı projelere yatırım yapmak isteyen yatırımcıların, konutları istedikleri metrekare büyüklüğünde satın almasına imkan sağlayacak tebliğin, küçük yatırımcıların da önünü açacağı, dar gelirlilerin ev sahibi olmasına imkan sağlayacağı ve müteahhitlerin elini rahatlatacağı belirtiliyor. 

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, tebliğin sektörde sevinçle karşılandığını ifade ederek, "Bireysel konut yatırımcısı açısından bakarsak, bir gayrimenkul projesinin getirisini beğenen ve ondan faydalanmak isteyen küçük yatırımcı için ideal bir çözüm. Bir daireye gücü yetmeyen küçük yatırımcı buradan metrekarelik yatırım yapabilecek. Gayrimenkul sertifikası küçük yatırımcının önünü açacak." diye konuştu. 

ömer faruk çelik

Tebliğin müteahhitler için getirdiği avantajlara da değinen Çelik, "Konut geliştiricisi projeyi sertifikalandırıp satabilirse daireleri hızlı satma telaşı, bankalardan kredi alma derdi olmaz. Proje süreci daha rahat öngörülebilir. Nakit akışı daha rahat sağlanabilir." dedi. 

Tebliğin bir an önce yayımlanarak yürürlüğe girmesini beklediklerini dile getiren Çelik, tebliğdeki "tali edim ve asli edim" sorununa işaret ederek, "Projenin sonunda sertifikayı verip ev alabileceksin. Ya da 'paramı ver' diyorsun. Müteahhit, o tali edimin ne kadar olduğunu bilemeyeceği için projenin sonuna kadar satmayı bekleyecek. O yüzden toplu satış olacak ki bu da işi zorlaştırıyor. Ancak bu durum ileride karşılaşılabilecek problem... Bunun çok derdine düşmeden tebliğ hayata geçmeli. İleride yeni bir çözüm bulunabilir." ifadelerini kullandı.

"Küçük yatırımcıyı tasarrufa yönlendirecek"

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun da gayrimenkul sertifikasının uygulanmasının zor olduğunu, uygulamanın SPK denetiminde ve bankalar aracılığıyla yapılması gerektiğini söyledi. 

aziz torun

Torun, düzenlemenin küçük yatırımcıları tasarrufa yönlendireceğini ifade ederek, "Daire alabilecek durumda olmayan vatandaşlarımız zamanla, alabildikleri metrekareye proje bittiğinde ekleme yaparak daire alabilecek. Mesela 50 metrekareye ulaştıysa aldığı sertifikalar kadar buna muadil bir daire alabilecek. Daha küçük metrekarede sertifika aldıysa ve karından faydalanmak istiyorsa proje bittiğinde sertifikayı satabilecek. Ancak bunun pratiği o kadar kolay değil." şeklinde konuştu. 

Türkiye'de piyasa enstrümanlarının yetersiz olduğunu savunan Torun, şunları kaydetti: 

"Türkiye'de bankaların mevduat faiz getirisinden daha fazla kar getiren yeni enstrümanlara ihtiyaç var. Bu sistem getirebilir. Tasarrufu artırmak için sermaye piyasası enstrümanlarını geliştirmemiz lazım. Daha anlaşılır ve uygulanabilirse sektör için de sermaye piyasası için de fayda sağlar. Sermaye piyasalarının büyümesinin ülke için büyük getirisi olur. Türkiye, bir finans merkezi olmalı. Bunun bir parçası olarak sertifikalar, halka arzlar, hisse senedi, tahvil piyasası bu anlamda desteklenmeli, büyütülmeli. Gayrimenkul sertifikası da bunun bir parçası."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Aziz Torun: Katar'da ilk ülkemizi tanıtacağız
  • 20.04.2017 12:41

Aziz Torun: Katar'da ilk ülkemizi tanıtacağız

Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetin Kurulu Başkanı ve Gayrimenk ...

Aziz Torun, Towar Al Kuwari ile ortak basın toplantısı düzenledi
  • 19.04.2017 19:10

Aziz Torun, Towar Al Kuwari ile ortak basın toplantısı düzenledi

GYODER Başkanı Aziz Torun ile Katar Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Muhammed Bin ...

Türkiye'nin her yerinden gayrimenkul sertifikası alınabilir mi?
  • 28.03.2017 17:11

Türkiye'nin her yerinden gayrimenkul sertifikası alınabilir mi?

Türkiye'nin neresinde yaşıyorsanız yaşayın gayrimenkul sertifikasına yatırım yap ...

Gayrimenkul sertifikasında TOKİ garantörlüğü neleri kapsıyor?
  • 28.03.2017 17:08

Gayrimenkul sertifikasında TOKİ garantörlüğü neleri kapsıyor?

TOKİ, Gayrimenkul Sertfikası’nı ihraç eden sıfatını taşır. İnşaatın taahhüt edil ...

Gayrimenkul sertifikası neden borsada işlem görüyor?
  • 28.03.2017 16:58

Gayrimenkul sertifikası neden borsada işlem görüyor?

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, gayrimenkul sertifikasının borsa ...

Gayrimenkul sertifikası herhangi bir daireye ait olacak mı?
  • 28.03.2017 16:55

Gayrimenkul sertifikası herhangi bir daireye ait olacak mı?

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, gayrimenkul sertifikasının daire ...