maritbet girişmaritbet
Gayrimenkul satışı en çok İstanbul’da gerçekleşti!

Gayrimenkul satışı en çok İstanbul’da gerçekleşti!

Gayrimenkul sektörünün her geçen gün önemini arttırması ve rakamların yükselişe geçmesi ile ev almak isteyenler Mayıs ayında harekete geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre gayrimenkul sektörü için hareketli bir süreç yaşayan 2015 yılının Mayıs ayında 107 bin 888 konut el değiştirdi.

TÜİK'in yayınladığı mayıs ayı konut satış istatistiklerini değerlendiren gayrimenkul danışmanlık şirketi Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, geçen seneye göre konut satışlarının artış gösterdiğini belirtti. 

Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %20'lik bir artış gözlemlenirken, 2015 yılının Nisan ayına göre %11'lik düşüş gözlemlendiğini belirten Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol; “Geçtiğimiz seneyle karşılaştırıldığında faizlerin düşmesi ve döviz kurundaki artışa bağlı olarak TL ile satılan evlerin cazip gelmesi konut satışlarını arttırdı. Geçen aya göre satışlardaki düşüşün başlıca nedeni ise seçim sürecinden de kaynaklanan ‘bekle-gör' yaklaşımı. Mayıs ayında satılan toplam 107 bin 888 konutun yüzde 45'i yani 49 bin konut ilk sahiplerini buldu. Bir önceki yılın aynı ayına bakıldığında ise yüzde 18'lik bir artış gözlemlendi. İkinci el konut satışlarında da 58 bin 887 konut el değiştirdi. Bir önceki yılın aynı ayına göre kıyaslama yaparsak bu rakamın yüzde 20,4 arttığını söyleyebiliriz. Fakat 2015 Nisan ayını oranla ikinci el konut satışında yüzde 10'luk bir düşüş gözlemlendi,  toplam konut satışında da %11lik bir düşüş yaşandı, sonuç olarak ikinci el konuta talep azalmadı.” dedi.

İpotekli konut satışları arttı

Toplam satışların yaklaşık  %40'ı ipotekli satış olarak gerçekleştirdiğini belirten Keller Williams Ülke Direktörü Emre Erol;“İpotekli satışlar gösteriyor ki 10 evden 4'ünün kredili satılmış. Vatandaşların konut kredi faiz oranlarının düştüğü dönemlerde senetli konut satışı yerine banka aracılığı ile konut edinmeyi tercih etti. Aylık faiz oranlarının yüzde 1'in altına inmesiyle ipotekli konut satışlarında artış yaşandı. Kredi faizlerindeki indirimin uzun solukta devam etmesi halinde bu oranın önümüzdeki yıllarda konut satışlarında artışa neden olacağını düşünüyoruz. Aynı şekilde faiz oranlarındaki düşüşün yatırımcıları ve tasarruf sahiplerini mevduat ya da daha riskli olan finansal yatırım araçlarından daha güvenli, az riskli, orta ve uzun vadede getirisi daha yüksek bir yatırım olan gayrimenkule yönlendirdi.” dedi.

Yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisi büyüyor

2014 Mayıs ayına oranla yüzde 23'lük bir artış ile 2015 mayıs ayında İstanbul başta olmak üzere Antalya ve Bursa'da yabancılara toplam bin 982 konut satışı gerçekleştirdi.  Ağırlıklı olarak Türk Lirası bazında yapılan satışların Türk Lirası'nın döviz karşısındaki değer kaybı yabancıların gözünde yatırımlarını daha cazip kıldığını belirten Emre Erol: ‘'Bursa'ya ilgi artıyor. Son dönemde ülkesini terk eden Suriyeli göçmenlerin yerleşik düzene geçtiği şehirlerden biri olan Bursa'da özellikle son 6 ayda kiraların yüzde 10 oranında artışına sebep olduğunu söylemek mümkün. Bunun yanı sıra geçtiğimiz yıl yaklaşık 600 bin Arap turistin ziyaret ettiği şehirde Arap turistlerin etkisinden de bahsedebiliriz. Otelde konaklamak yerine sezonluk ev kiralayan Arap turistler Bursa gayrimenkul dengesini değiştiren bir diğer faktör. Antalya'da ise Rusya, Körfez Ülkeleri ve Türki Cumhuriyetleri'nin yanı sıra Hindistan ve Uzakdoğu ülkelerinin de Türkiye emlak piyasasına olan ilgisi artışta. Bunun dışında İngiltere, Almanya, Kuzey Amerika ülkelerinin ilgisinin sürdüğünü de yakından gözlemliyoruz. Yabancı yatırımcılar konforlu tatil yapma ve yatırım amacıyla rezidans projelerine ilgi gösteriyor” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut satışları Mayıs ayında yüzde 19 arttı
  • 15.06.2020 10:18

Konut satışları Mayıs ayında yüzde 19 arttı

Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 19 artı ...

Rusların Türkiye'ye olan ilgisi devam ediyor
  • 24.06.2016 16:27

Rusların Türkiye'ye olan ilgisi devam ediyor

Keller Williams Türkiye’nin Ülke Direktörü Emre Erol, Türkiye İstatistik Kurumu’ ...

3. havalimanı arsa fiyatlarını uçurdu
  • 21.06.2016 15:15

3. havalimanı arsa fiyatlarını uçurdu

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan ve ilk etabının 2018 yıl ...

'Konut satış rakamlarında sürekli artan bir ivme var'
  • 24.03.2016 14:03

'Konut satış rakamlarında sürekli artan bir ivme var'

Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, Türkiye İstatistik Kurumu'nun ...

Keller Williams ailesi Bodrum'da buluşuyor!
  • 09.03.2016 11:35

Keller Williams ailesi Bodrum'da buluşuyor!

5-8 Mayıs 2016 tarihlerinde Bodrum'da düzenlenecek organizasyonda Keller William ...

Konut yatırımlarında Anadolu'ya ilgi artıyor!
  • 01.03.2016 11:06

Konut yatırımlarında Anadolu'ya ilgi artıyor!

Emre Erol, konut sektöründe Anadolu'ya ilginin her geçen gün yükseldiğini söyled ...