maritbet girişmaritbet
Finans merkezinde inşaat aşamasına geçildi

Finans merkezinde inşaat aşamasına geçildi

Bakanlar Kurulu'na bir sunum yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, projenin detaylarını açıkladı

Bakanlar Kurulu'na bir sunum yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, projenin detaylarını açıkladı.

24 saat yaşayan bir merkez olması planlanan projeye, Kapalıçarşı ve Topkapı Sarayı esin kaynağı oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Finans Merkezinin projesi aşamasının tamamlandığını, inşaata kısa süre içerisinde başlanacağını açıkladı. Finans merkezinin 2.5 milyon metrekare bir alan üzerine inşa edileceğini kaydeden Bayraktar, merkezin 4 ana bölgeden oluşacağını, tasarımında ise dünyanın ilk finans merkezi kabul edilen Kapalıçarşı ile Topkapı Sarayı'ndan esinlendiklerini belirtti. İstanbul Finans Merkezi'ne ilişkin olarak son Bakanlar Kurulu toplantısında bir sunum yapan Bayraktar, konuyla ilgili olarak bir grup gazeteciye de bilgi verdi.

Bayraktar, Finans Merkezi Master planını yaparken; dünya ölçeğinde finans merkezi çalışmaları yapan yabancı bir proje grubu ile bölgesel nitelikte çalışmaları olan bir Türk proje grubunun birlikte çalıştığını kaydetti.

Bayraktar, projede 560 bin metrekare ofis, 90 bin metrekare alışveriş, 70 bin metrekare otel, 60 bin metrekare rezidans ve 2 bin kişilik bir konferans merkezi olmak üzere, 810 bin metrekare inşaat alanı bulunduğunu kaydederek, tamamlandığında 30 bin kişiye istihdam sağlayacağını söyledi.

4 ana bölgeden oluşacak Finans merkezinin 4 ana bölgeden oluşacağını kaydeden Bayraktar, projenin kalbi olarak işlemesi planlanan 2. Bölge'de banka ve finans merkezlerine ait binaların yer alacağını kaydetti.

Bayraktar, "1. Bölge ise özel kurumlar ve denetim kuruluşlarına ait binalar bulunacak. Kongre ve kültür merkezi ile oteller ve konutlardan oluşan 3. Bölge Kapalıçarşı'daki gibi fonksiyon sürekliliğini sağlayacak.. Destek ve hizmet birimleri olarak tanımlanan okul, cami, polis ve itfaiye merkezinin bulunduğu 4. Bölge ise ana bölge olarak tanımlanan 1. Bölge'nin çevresine yerleştirilecek" dedi.

Proje tamamlandığında, Halkbank, Vakıfbank, BBDK, SPK'nın taşınacağı finans merkezinde özel bankalar ve finans kuruluşları için de alanlar oluşturulacak.

Kapalıçarşı'dan esinlenildi Bakan Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre, merkezin içerisine, Kapalıçarşı'nın modern bir kopyası da yapılacak. İstanbul'un tarihi dokusu ile ilişkilendirilerek geçmiş ve geleceğin çizgilerini bir arada taşıyan bir siluet içerisinde, modern çalışma alanlarını barındıran, bir finans merkezi kurulacak. Finans Merkezi'nin proje konumu ve mimari yapısı, Anadolu yakasının simgesi olacak şekilde tasarlandı. Finans Merkezi, Topkapı Sarayı'nın etrafında oluşturulan yeşil banttan esinlenerek, İstanbul'un siluetinden kopmadan şehirden ayrılırken, düzenlenen yeşil alanlar ile çevrenin nefes alması sağlanacak.

Ayrıca Topkapı sarayındaki surlar gibi finans merkezinin etrafındaki podyum hattı üzerinde devam eden yollar tasarlanarak, alan tek bir bütün haline getirildi.

Farklı işlevler için kullanılabilecek avlular oluşturuldu. Tüm ortak alanlarda, İstanbul'un tarihi dokusunda yer alan ve geleneksel mimarinin simgelerini oluşturan çeşmeler, kapılar, arkadlar kullanıldı.

Süreç nasıl işliyor?

İstanbul Finans Merkezi Strateji Belgesi'nin kabulüne dair Yüksek Planlama Kurulu kararı 2 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu Strateji ve Eylem Planı'nda, İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olması için, uluslararası standartlarda işleyen bir hukuk altyapısının oluşturulmasına, finansal ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılmasına, vergi sisteminin basitleştirilmesine ve etkinleştirilmesine, düzenleyici ve denetleyici çerçevenin geliştirilmesine karar verildi.

Aynı zamanda fiziksel ve teknolojik altyapının güçlendirilmesine, nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılayacak bir eğitim altyapısının oluşturulmasına, dünya ölçeğinde tanıtım ve izleme yapacak bir organizasyon yapısının kurulmasına yönelik eylemler belirlenerek, İstanbul'un öncelikle bölgesel, sonrasında ise küresel bir finans merkezi olması hedeflendi.

İstanbul Ataşehir Finans Merkezi, İstanbul'un Anadolu yakasında Ataşehir ve Ümraniye ilçe sınırlarının kesiştiği bölgede yer alıyor. Merkez Bankası ve Kamu Sermayeli Bankalar ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu gibi finans sektörüyle ilgili kamu kurumlarının merkezlerinin İstanbul'a taşınması için ilgili kurumların mevzuatlarında gerekli değişiklikler yapıldı.

TC Ziraat Bankası AŞ, T. Halk Bankası AŞ ve T. Vakıflar Bankası AŞ, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından sağlanan ve Ümraniye ile Ataşehir ilçeleri sınırları içerisinde kalan "Ataşehir Finans Bölgesi" olarak tanımlı bölgede arsa temini işlemlerini tamamladılar. "Ataşehir Finans Merkezi" olarak tanımlanan bölge 26 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile özel proje alanı olarak ilan edildi. 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile İstanbul Ataşehir Finans Merkezi alanında yapılacak her türlü iş ve işlemlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilendirildi.

İstiklal

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum: "İstanbul, Londra ve New York gibi finans merkezleriyle rekabet edebilecek"
  • 18.04.2023 13:39

Bakan Kurum: "İstanbul, Londra ve New York gibi finans merkezleriyle rekabet edebilecek"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Finans Merke ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İstanbul yeniden finans merkezi olma görevini üstleniyor"
  • 17.04.2023 17:14

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İstanbul yeniden finans merkezi olma görevini üstleniyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Finans Merkezi'nin açılış törenine ...

İstanbul Finans Merkezi havadan görüntülendi!
  • 13.04.2023 16:52

İstanbul Finans Merkezi havadan görüntülendi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un 17 Nisan’da açılışının yapılacağını du ...

İstanbul Finans Merkezi Kanunu yürürlüğe girdi
  • 28.06.2022 10:56

İstanbul Finans Merkezi Kanunu yürürlüğe girdi

İstanbul Finans Merkezi Kanunu, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak ...

İstanbul Finans Merkezi'nin yüzde 81'i bitti, geri sayım başladı!
  • 12.06.2022 02:25

İstanbul Finans Merkezi'nin yüzde 81'i bitti, geri sayım başladı!

İstanbul'u dünyanın önemli finans merkezleri ile rekabet edebilir konuma yükselt ...