maritbet girişmaritbet
‘Faizlerin düşmesi konut piyasasını canlandırır’

‘Faizlerin düşmesi konut piyasasını canlandırır’

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri konut kredisi faizlerinin yüzde 1'in altına düşeceği, bu durumun da satışları % 25 etkileyeceği görüşünde.

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri, seçimler sonrası yakalanan siyasi istikrar ve ekonomideki güvenle konut kredisi faizlerinin kısa vadede yüzde 1'in altına düşeceği, bu durumun da satışları ilk etapta yüzde 25 etkileyeceği görüşünde. Konutta faiz oranlarının gerilemesinin düşük ve orta gelirli vatandaşların işine yarayacağını belirten sektör temsilcileri, faiz oranlarının geleceğiyle ilgili düşüncelerini paylaştı.

‘İDEAL OLAN 0,7'LERDE OLMASI'

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, seçimlerden hemen sonra yüzde 1,05'lere düşen faiz oranlarının son günlerde kısmi de olsa tekrar yükseldiğini, bunun da piyasayı olumsuz etkilediğini söyledi. Emlakçıların faiz oranlarının düşmesini istediğini dile getiren Aşa,  "Piyasaların beklentisi 1'in altına düşmesiydi. İdeal olan 0,7'lerde olması" dedi. Aşa, şu anda mevcut projelerin satış için faizlerin düşmesini beklediğini kaydederek, "Vatandaş faiz oranı düşük olunca ev alabiliyor. Şu anda konut almayı bekleyen kesim orta ve düşük gelirli. Bunlar nakit alamıyor zaten, taksitle alabiliyor. Taksit ile ev alacak kesimin işini kolaylaştırıcı en büyük etken de banka kredisi" diye konuştu.

‘KONUT SATIŞINI YÜZDE 25 ARTIRIR'

Faizlerin 0,10 oranında oynamasının 100 bin tutarlı 10 yıllık çekimlerde aylık 150 lira civarında fark oluşturduğunu aktaran Aşa, bu rakamın toplamda ciddi bir yük getirdiğini söyledi. Aşa, "Biz, konut kredisi faiz oranlarının 1'in altına düşmesini bekliyoruz. Ekonominin düzeleceği ve piyasalardaki sıkıntıların biteceği yönündeki gelişmeler faizlerin düşmesini sağlayacaktır. Faizlerin 1'in altına düşmesi konut piyasasına ciddi bir etki yapacak. Konut satışını ilk etapta yüzde 20-25 civarında artırır. Şu anda alım talebini ertelemiş büyük bir kesim var" ifadelerini kullandı.

TAŞ:OCAK'TA 1'İN ALTINA DÜŞER

Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, 1 Kasım seçimlerinden sonra konut faiz oranlarının 1,25'lerden 1,05'lere düştüğünü belirterek, "Faizler siyasi istikrar ve ekonomideki güven ile 2016 Ocak'ta 1'in altına düşecektir" dedi.  Taş, Türkiye'nin coğrafi konumu nedeniyle gündemin çabuk değiştiğini ve ülkenin sınır komşularında sıkıntılar yaşandığını dile getirerek, bu yüzden bir sabah kalkıldığında Türkiye'nin elinde olmayan sebeplerle problemler çıkabildiğini bunların da zaman zaman ekonomide sıkıntılara yol açabildiğini anımsattı.

‘KREDİLERİN DÜŞMESİ DÜŞÜK VE ORTA GELİR GRUBUNA YARAR'

Bununla birlikte faizlerin gelecek ay 1'in altına inebileceğini yineleyen Taş, "2016'nın ikinci yarısında 0,80-0,85 bandına geleceğini düşünüyorum. Metrekaresi 2 bin lira olan bir dairede kredi ile alım oranı yüzde 60-70 bandında iken metrekaresi 20 bin lira olan bir dairede kredi ile alım oranı yüzde 20'nin altına düşüyor. Dolayısıyla kredilerin düşmesi en çok düşük ve orta gelir grubundaki insanların işine yarıyor. Onların konuta talebini artırıyor" diye konuştu. Taş, gayrimenkulde metrekare birim fiyatı yükseldikçe kredi kullanım oranının azaldığını ifade ederek, "Özellikle metrekaresi 5 bin liranın üzerinde olan konutlarda kredi kullanım oranı azalıyor. Bin lira ile 5 bin lira arasında olan evlerde kredi kullanım oranı daha fazla" ifadelerini kullandı.

YILMAZ: KONUT ALIMINI ERTELEYENLER HAREKETE GEÇECEK

Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, konut alımının en büyük destekçisi saydıkları konut kredisi faizlerinin düşmesinin sektörde beklenen canlanmayı sağlayacağını belirterek, faizlerin kısa vadede 1'in altına inmesi gerektiğini vurguladı. Yılmaz, "Uzun vadede ise 0,60-0,70'lerde olması lazım ki sektör daha hızlansın ve hareketlensin. Faizlerin bir miktar daha düşeceğini umuyoruz. Daha geniş zamanda ise faizlerin, Avrupa ülkelerindeki standartlarda seyretmesi elbette ki en büyük arzumuzdur" dedi. Türkiye'de nitelikli inşaatın yapılmaya başlanması ve güçlenen ekonomi doğrultusunda faizlerin düşmesinin insanları gayrimenkul yatırımına yönlendireceğini dile getiren Yılmaz, şu andaki mevcut piyasada alıcı nezdinde bekleyen bir talep olduğunu ve gelecek aylardan itibaren alım cephesinde hareket yaşanacağını öngördüklerini söyledi.

‘MALZEMELERDEKİ ARTIŞ MALİYET BASKISI OLUŞTURUYOR'

Yılmaz, konut faiz oranlarının "ekonominin lokomotifi" denilen inşaat sektöründe alıcıda tedirginlik yaratmayan bir boyuta ulaşması gerektiğini kaydederek, "Zaten inşaat malzemelerindeki artışlar konutta ciddi maliyet baskısı oluşturuyor. Öte yandan arsa fiyatlarındaki yükselişleri de sineye çekip alıcıya yansıtmamaya çalışıyoruz. Zaman zaman kendi içimizde çözümler geliştirerek alımı teşvik eden uygulamalara yöneliyoruz. Kendi kredilendirme sistemimizle, kendi öz kaynaklarımızı devreye sokuyoruz" diye konuştu.

KARADAYI:YÜKSEK FAİZ TÜKETİCİYİ ETKİLİYOR

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, faiz oranlarının gayrimenkul sektörünü olumlu veya olumsuz şekilde direkt etkileyen en önemli kalemlerden birisi olduğunu belirterek, konut kredisinde faiz oranının yüksek olmasının kredili satışları oldukça olumsuz etkilediğini söyledi. Kabadayı, "Yüksek faiz oranı tüketicinin maliyetini direkt, üreticinin maliyetini ise dolaylı olarak arttırmaktadır. Yüksek faiz özellikle iç pazarda talebin ötelenmesine sebep oluyor. Ancak faiz oranları seviyesinde aşağı yönlü trend devam ederse talep net bir şekilde pozitif olarak desteklenir" diye konuştu. Öte yandan, aylık konut faiz oranları şu anda 1,05 ile 1,25 arasında değişiyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!
  • 24.02.2023 11:33

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!

Yeni Konut Finansman Programı'na bankalar tarafından sağlanacak finansman ve kat ...

ABD'de mortgage faizi 14 yılın en yüksek seviyesindeki seyrini sürdürüyor
  • 28.09.2022 17:20

ABD'de mortgage faizi 14 yılın en yüksek seviyesindeki seyrini sürdürüyor

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı Ağustos 2 ...

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!
  • 24.09.2022 10:32

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi açıklandı, konut kredisi hacmi 325 milyar lira ...

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!
  • 23.09.2022 09:51

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!

Buna göre tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut kredisi sözleşmeleri, sigortal ...

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!
  • 17.09.2022 13:21

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ağustos 2022 sonuçlarını açıkladı. ...