maritbet girişmaritbet
'Faizler yüzde 25'in altına düştü, bu düşüş sürecek'

'Faizler yüzde 25'in altına düştü, bu düşüş sürecek'

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Faizlerin yüzde 25'in altına indi. Faiz düşüşü aralık ayında da devam edecek" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 22. International Business Forum'u (IBF-Uluslararası İş Forumu) kapsamında açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak ekimde cari fazlada tüm zamanların rekorunun geleceğini belirtirken, "Faizlerin yüzde 25'in altına indi. Faiz düşüşü aralık ayında da devam edecek" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), tarafından bu yıl 17'ncisi gerçekleştirilen MÜSİAD EXPO kapsamında, "Dünya Para Sisteminde Çoğulculuk ve Adalet" ana temasıyla 22. Uluslararası İş Forumu'nda (International Business Forum - IBF) açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak tarımda erken uyarı sisteminin devreye alınacağını belirtirken, kasım aralık sürecinin çok daha iyi olacağına, kurdaki belirsizliğin geçmişte kaldığına ve faizlerin düşüşünün aralık ayında da devam edeceğine vurgu yaptı. 

Bakan Albayrak'ın konuşmasından öne çıkanlar;

* Çok güçlü rakamlar gelmeye başladı. Adını dengelenme koyduğumuz bu süreçte beklentilerimiz dışında bir gelişme yaşamadık. 2019'a girerken makro ekonomik göstergeleri detaylı analiz ederek stratejilerimizi buna göre yaptık. Reel sektör ve bankacılık sektörümüzü güçlendiriyoruz. İkinci hedefimiz ise bütçemiz. Ekimde cari fazlada tüm zamanların rekoru gelebilir. Gıda enflasyonuyla ilgili stratejik bir yol haritası hazırlıyoruz. 

TARIMDA ERKEN UYARI SİSTEMİNİ DEVREYE ALACAĞIZ 

* Tarım ve gıda ürünlerinde fiyat arz arz zincirini izleyecek gerekli tedbirleri anında devreye alacağız. Erken uyarı sisteminin yanı sıra hal yasasını en iyi şekilde uygulamaya sokacağız. Hallerimizin ülkemizin teknolojik altyapısı ile entegresini sağlayacağız. Piyasa oluşumunu destekleyeceğiz. Enflasyon konusunda önemli meseleyi de almış olacağız. 

SIKI BİR ŞEKİLDE TAKİP EDECEĞİZ 

* Stokçularla mücadeleyi de en iyi şekilde sürdüreceğiz. 24 depodan 3'ünde satış yapılmış. Soğan depolanmış satılmıyor. Bakıyoruz 200 bin ton soğanın fiyat yükselir beklentisiyle tutulduğunu görüyoruz. Denetim sürüyor. Stokçuluğa ve fırsatçılığa asla izin vermeyeceğiz. Bu aktif denetimleri artırarak devam edeceğiz. 

* Ekim ortasında açıkladığımız 'Enflasyonla Topyekün Mücadele' seferberliği büyüyerek güçlenerek devam ediyor. Kasım ve aralıkta ise enflasyonda hedeflerimize yakın bir netice alacağız. Ülkemize yönelik fiyatlandırmalar konusunda suni etkiyi de azaltmış olacağız. Sahada yakın bir takip süreci başlattık. Gelen sinyaller bu sürecin pozitif netice verdiğini, kasımda göreceğimizi gösteriyor. Kurdaki şokları ve belirsizliği geçmişte bıraktık. 

FAİZ DÜŞÜŞÜ ARALIKTA DA DEVAM EDECEK

* BDDK'dan takip ediyorum. Faizler yüzde 25'lerin altına inmeye başladı. Bu tren aralık ayında daha da düşecek inşallah. Hem piyasa belirsizliğinin kalkması hem de fiyatlandırmayla daha da düşecek. Çok pozitif bir kasım ayını çok daha verimli alacağız. Mobilya ve beyaz eşya sektöründen hatta otomotiv sektöründen aldığımız pozitif haberler bizleri sevindiriyor. Reel sektörde güçlü işbirliği ile yönettiğimiz bu süreçten reel sektörün güçlü çıkmasıyla dengelenme sürecine çok önemli bir fayda olacağını düşünüyoruz. 

* Ülke ekonomimize olan güveni güçlendirmeye başladık. Türkiye güçlü duruşuyla yoluna devam ediyor. Gerek uluslararası gerek yurt içinde ihaleler yapmaya güçlü bir likidite oluşturmaya devam ediyoruz. Bu süreçte Türkiye, ticaret hacmini artırarak kazan kazan çerçevesinde politikalarını sürdürecektir. Türkiye ile ticaret iş, işbirliği yapan tüm ülkeler desteğimiz ve güvencemiz altındadır. Ne kadar kazanan ülke varsa her geçen gün artmaya devam etmektedir. İşbirliğimizi artırmayı gönülden tavsiye ediyorum. 

22. International Business Forum hakkında

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), tarafından bu yıl 17'ncisi gerçekleştirilen MÜSİAD EXPO kapsamında, "Dünya Para Sisteminde Çoğulculuk ve Adalet" ana temasıyla 22. Uluslararası İş Forumu (International Business Forum - IBF) 20 Kasım'da düzenleniyor.

Etkinlikte "Uluslararası Para Sistemi'nin Reformu ve Makul ve Adaletli İktisadi, Düzen Tasarımı" ile "Uluslararası Ticaret ve Para Sistemi'nde Blockchain Teknolojisinin Konumu" başlıklı iki oturum gerçekleştiriliyor. Dünya ekonomisinin en yeni gündem konularının masaya yatırılacağı etkinlikte, blockchain sistemi bir çıkış yolu olarak tartışmaların odak noktasını oluşturuyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Yeni Dengelenme', 'Yeni Normal' ve 'Yeni Ekonomi'
  • 29.09.2020 13:31

'Yeni Dengelenme', 'Yeni Normal' ve 'Yeni Ekonomi'

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ekonomisinin 2021-2023 yıllarını ...

3,15 milyar TL’lik konut kredisi alacağı menkul kıymetleştirildi
  • 12.12.2018 18:11

3,15 milyar TL’lik konut kredisi alacağı menkul kıymetleştirildi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Türkiye Sermaye Piyasaları Birilği'nin ...

"Normalleşmenin sağlanacağı bir sürece giriyoruz"
  • 09.10.2018 16:30

"Normalleşmenin sağlanacağı bir sürece giriyoruz"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak "Spekülatif atakların özellikle kurda ned ...

"Türkiye'ye yatırım yapan hiçbir zaman kaybetmedi"
  • 08.02.2018 16:55

"Türkiye'ye yatırım yapan hiçbir zaman kaybetmedi"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Enerjisa'nın halka arzına gelen ...

Mesa Çengelköy Bosphorus satışa çıktı
  • 08.07.2021 10:31

Mesa Çengelköy Bosphorus satışa çıktı

MESA Çengelköy Bosphorus lansmana özel avantajlar ve sınırlı sayıdaki dairesi il ...

Evlerde iyi hissettiren renkler neler?
  • 06.07.2021 07:45

Evlerde iyi hissettiren renkler neler?

Bi’Boya da hangi mekanlarda hangi renklerin kullanılması gerektiğine yönelik tav ...