maritbet girişmaritbet
'Faiz indirimi ile ülkedeki yatırımlarda artış yaşanacak'

'Faiz indirimi ile ülkedeki yatırımlarda artış yaşanacak'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın (MB) bugün alınan faiz indirim kararını değerlendirdi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın bugün almış olduğu faiz indirimi kararını değerlendirdi. Faiz indiriminin Türkiye ve ihracatçılar adına olumlu karşılandığını belirten TİM Başkanı Büyükekşi, gelecek dönemde de indirimlerin sürmesi gerektiğini belirtti.

TİM Başkanı Büyükekşi şunları söyledi:

FED'in 2015 yılında faiz artırımı süreci sebebiyle küresel piyasalarda doların güçlenmesi ve bununla birlikte gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan sermaye çıkışları sonucunda bu ülkelerde uygulanan para politikalarında sıkılaşmaya gidilmişti. 2016 yılında ise FED faiz artışı sonrasında dünya piyasalarında rahatlama yaşanmaya başladı. Bu süreçte, Hindistan, Norveç, Endonezya gibi ülkelerin aralarında olduğu 13 ülke faiz indirimine giderken, İsveç, İsviçre ve Japonya gibi ülkeler negatif faiz uygulamaya başladı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) ise politika faizini sıfır seviyesine getirdi. Ayrıca, AMB tahvil alım programını 60 milyar avrodan 80 milyar avroya çıkararak genişleyici politikasını sürdürdü. Türkiye'nin ihracatının yüzde 45'ini AB ülkelerine yaptığını göz önüne aldığımızda, AMB'nin kararlarının önümüzdeki dönemde Türkiye'yi pozitif anlamda etkileyeceği muhakkaktır.

DAHA DA DÜŞECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ 

Dış gelişmeler son dönemde lehimize seyrederken, Türkiye ekonomisindeki son dönemdeki gelişmeler de oldukça olumlu bir tablo çiziyor. 2015 yılında ciddi ölçüde gerileyen cari açık, 2016'da da azalışını sürdürüyor. Yılın ilk iki ayında yüzde 28,3 düşen cari açık, yıllık bazda 30,5 milyar dolar seviyesine geriledi. Şubat ayında 14 ay aradan sonra ihracatımızın artıya geçerek artış trendine girmesi ve ithalatımızdaki düşüş eğiliminin devam etmesi de bizlere önümüzdeki dönemde cari açığımızın gerilemeye devam edeceğini gösteriyor. Diğer taraftan, 2014 ve 2015 yıllarında yüksek seviyelerde seyreden gıda enflasyonunun son dönemde gerilemesi ve dolardaki artışın fiyatlar üzerindeki etkisinin azalmasıyla birlikte Mart ayında %7,5'a gerileyen enflasyonun önümüzdeki aylarda daha da düşeceğini öngörüyoruz.

Bütün bu olumlu gelişmeler bize önümüzdeki dönemde ilave faiz indirimleri için ciddi anlamda imkanlar sunuyor. Türkiye olarak artık bizim için 2016 yılının bir sıçrama yılı olması gerekiyor. Bu performansı gösterebilmemiz için ise üreticilerimizin, yatırımcılarımızın, ihracatçılarımızın önünde bir engel olarak duran yüksek faiz oranlarının bir an önce makul seviyelere çekilmesi gerekiyor. Faiz oranlarının daha da gerilemesi ile birlikte ülkemizde son dönemlerde zayıflayan yatırımlarda artış yaşanacak, artan yatırımlarla birlikte ihracatımız da sıçrama yapacaktır. Ayrıca, düşük faiz ortamında firmalarımız Ar-Ge harcamalarını hızlandıracak, kredi imkanlarının ucuzlaması ile birlikte inovatif fikirlerin hayata geçmesi daha da kolaylaşacak.

TİM olarak Merkez Bankası'nın bugün aldığı üst banttaki 50 baz puanlık faiz indirim kararından ötürü bu anlamda memnunuz, ancak bu indirim kararını yeterli görmüyor, indirim sürecinin önümüzdeki aylarda da devam etmesini bekliyoruz.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!
  • 17.05.2022 09:15

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berekete" prog ...

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor
  • 01.12.2021 09:24

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; 'Zam gelecek’ beklentisiyl ...

KONUT FİYATLARI ARTACAK!
  • 05.01.2012 17:30

KONUT FİYATLARI ARTACAK!

Konut piyasası hareketlendi. Fiyatlar % 10-15 artacak. ...

Tepe Home yüzde 50 indirim kampanyası başladı!
  • 21.06.2021 10:58

Tepe Home yüzde 50 indirim kampanyası başladı!

Tepe Home, en beğenilen mobilya koleksiyonlarında geçerli net yüzde 50 indirimle ...

Konut arzı azaldı! Kiralık ve satılık fiyatları yükseliyor
  • 25.05.2021 10:39

Konut arzı azaldı! Kiralık ve satılık fiyatları yükseliyor

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Konutta talep azal ...

Tam kapanmada THY biniş kartları nasıl alınacak?
  • 30.04.2021 10:26

Tam kapanmada THY biniş kartları nasıl alınacak?

THY, tam kapanma sürecinde biniş kartlarının havaalanlarından alınacağını duyurd ...