maritbet girişmaritbet
EVA Gayrimenkul Değerleme'ye göre 'İstanbul'un değeri hızla artıyor'

EVA Gayrimenkul Değerleme'ye göre 'İstanbul'un değeri hızla artıyor'

EVA Gayrimenkul Değerleme'nin gerçekleştirdiği araştırmaya göre İstanbul'da değer artışı bölgeler bazında %5'ten %30'un üstüne varan oranlara ulaşmış bulunuyor

EVA Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Araştırma ve Raporlama Yöneticisi Gökçen Taşkın'ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre son bir  yıl içinde Marmaray'ın açılışı, kentsel dönüşümlerin hız kazanması ve 3. köprüde sona yaklaşılması çeşitli oranlarda İstanbul'da konut bölgelerine değer kazandırmış bulunuyor. Eva Gayrimenkul tarafından her sene Aralık ayında güncellenen ve İstanbul'un markalı konut piyasasının nabzını tutan raporunda konut bölgelerinin değer artışı detaylı bir şekilde ele alınıyor. Rapordan çıkan sonuçlar, 3. Köprü çalışmalarının ilerlemesinin ve Marmaray'ın açılışının değer artışında etkili olduğunu ortaya koyuyor. Raporda değer artışı %5 - %10 arası, %10 -%20 arası, %20 - %30 arası ve %30 üstü olmak üzere dört ana grupta toplanıyor. En çok değer kazanan bölgelerden biri olan Kemerburgaz'da 3. Köprü projesinin etkili olduğu belirlenirken, son dönemde yatırımcıların gözde bölgesi Kağıthane - Seyrantepe de değer artışı açısından hızlı bir ivme yakalamış bulunuyor. Marmaray'ın Kazlıçeşme çıkışının olduğu bölgelerde son dönemde birçok projenin geliştirildiğini ifade eden EVA Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Yöneticisi Taşkın, Marmaray'ın devreye girmesi ve bölgenin konumu itibariyle tercih edilebilir bir bölge olmasının neticelerinin olumlu olduğunu belirtti.

Taşkın bundan dolayı bölgenin en çok değer kazanan yerler arasına girdiğini belirtiyor.

Bazı bölgeler değer artışında irtifa kaybetti
Taşkın, son dönemlerde en çok değer kazanan bölgelerden biri olan Kartal - Maltepe'nin geçtiğimiz dönemdeki ivmeden sonra doygunluk kazanmış olduğunu kaydederek, bundan dolayı içinde bulunduğumuz dönemde değer artışının geçtiğimiz döneme kıyasla daha az olduğunu ifade ediyor. Bu duruma başka bir örneğin de Ataşehir ve Şerifali olduğunu belirten Taşkın, bu bölgelerde de belirgin bir doyum yaşandığından değer artışlarının geçtiğimiz döneme oranla daha az olduğunu söylüyor. 

Yine geçtiğimiz döneme kıyasla değer artış yüzdesi nispeten azalan bölgelerden birinin de Basın Ekspres ve Güneşli çevresi olduğuna değinen Taşkın, bu bölgede son iki üç yılda otel, ofis, AVM, konut veya hepsinin yer aldığı karma projelerin geniş arsalar üzerinde geliştirildiğini, bununla birlikte konum avantajından da yararlanılan bir bölge olduğunu kaydediyor. Raylı sistem projeleriyle de bölgenin değer artışının desteklendiğini ifade eden Taşkın, ancak son bir yılda bölgedeki markalı konut projeleri üzerinde yapılan analiz neticesinde değer artışının geçtiğimiz döneme kıyasla azaldığını tespit ettiklerini belirtiyor. "Bu da bölgenin belirli bir doygunluğa eriştiğini gösteriyor" diyen Taşkın, yaşanan gelişmelerin sonucunu şu şekilde değerlendiriyor: "Tabii bu durum bölgenin bir daha değer artışı kazanmayacağı anlamına gelmiyor. Gayrimenkul gündemi her an değişebilen İstanbul'da yeni projeler ve ulaşım sistemleriyle beraber değer artışlarındaki dengeler de değişebiliyor." 

Boğaz hattı hızla değer kazanıyor
Şerefiyesi yüksek olan ve konsept projelerin geliştirildiği Anadolu Yakası Boğaz Hattı'nın  da en çok değer kazanan bölgeler arasında olduğunu ifade eden Taşkın, buna sebep olarak prestijli projelerin bu bölgeye değer kazandırmış olduğunu, konut sayısı az ve daire fiyatı yüksek olan lüks projelerin bölgenin prestijini artırdığını kaydediyor. 

EVA Gayrimenkul Değerleme'nin araştırmasında bölgesel değer artışlarının yanı sıra 1+1, 2+1 ve 3+1 daire tipleri bazında da değer artışları inceleniyor. Araştırma sonuçlarına göre 1+1 daire tipi en çok Pendik bölgesinde değer kazanıyor. Konut sayısı fazla olan projelerin yer aldığı bir bölge olan Pendik'te, yatırımcılar projelerinde yatırımlık konutlara daha fazla yer verdiği için metrekaresi küçük olan daireler yatırımlık konut olarak talep görüyor ve değerleri artıyor. 

2+1 daire tipi ise en çok Zeytinburnu - Havaalanı aksında değer kazanıyor. Nitekim bölgesel değer artışı yüksek olan bu kesimde, konum avantajı ve bölgede geliştirilen projeler de göz önünde bulundurulduğunda hem ikamet hem de yatırım amaçlı tercih edildiği belirleniyor. Diğer yandan, 3+1 daire tipi en çok Kağıthane - Seyrantepe bölgesinde değer artışı gösteriyor. Bölge, gayrimenkul hareketliliği en hızlı olan bölgeler arasında yerini alıyor. Ofis bölgesi olarak ön plana çıkan bölgenin konut gelişimi de paralel gelişimini sürdürüyor. 

Bir numaralı yatırım aracı konut
Eva Gayrimenkul tarafından her sene güncellenen "Markalı Konut Piyasası" araştırmasının sonuçlarına göre konut yatırımı 2007 - 2014 yılları arasında en çok kazandıran yatırım enstrümanı olarak öne çıkıyor. Yeni analizde ise markalı konut, altın, döviz, borsa kıyaslaması da yapılıyor ve bu enstrümanların bir yılda ne kadar kazandırdığı tespit ediliyor. Buna göre altın da markalı konut yatırımı kadar etkili bir diğer yatırım aracı olarak dikkat çekiyor.

EVA Gayrienkul Değerleme uzmanları, sonuç olarak markalı konut yatırımının doğru bir yatırım aracı olduğuna vurgu yapıyorlar. Uzmanlar, 2012 Aralık - 2013 Aralık döneminde yapılan bölgesel bazlı değer artışı analizine göre son bir senede markalı konut yatırımı %6 ila %42 oranında değer kazandırdığını belirterek, maksimum kazancı sağlamak için doğru proje ve lokasyonlara yönelmek gerektiğinin altını çiziyorlar.  
?


 

 

Yorum Yaz