maritbet girişmaritbet
Ev tekstili sektörü ihracatı 2013’te yüzde 13.5 arttı

Ev tekstili sektörü ihracatı 2013’te yüzde 13.5 arttı

Ev tekstili sektörü, 2013 yılını yüzde 13.5 gibi çok önemli bir ihracat artışıyla tamamladı

Türkiye'nin genel ihracatının bir önceki yıla göre hemen hemen aynı kalmasına karşın, 3 milyar 296 milyon dolar ihracat gerçekleştiren ev tekstili sektörünün, böyle bir ihracat ivmesi yakalaması dikkatleri üzerine çekti. Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği(TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık; sektörün çalışkan, üretken, vizyon sahibi olduğunu vurgulayarak, sektörel dayanışma azminin ihracat rakamlarına yansımasından mutluluk duyduklarını belirtti. Yaşar Küçükçalık; “Bu başarının elde edilmesinde; fuardan fuara koşan satış personelinden, sabahlara kadar çalışarak koleksiyon yetiştirmeye çalışan tasarımcımıza, sipariş yetiştirmek için mesaiye kalarak ailesini ihmal eden işçimizden, kendi şirketleriymiş gibi özverili çalışan yöneticilerimize kadar herkesin emeği büyük.” dedi. Sektörde bazı firmaların 2013 yılında önemli yeni yatırımlar yaptığını, yatırım yapan firmaların 2014 yılı süresince çoğalacağını ifade eden Küçükçalık; firmalarımızı yeni yatırımlara teşvik eden unsur, yurt dışından gelen siparişler olduğunu söyledi. Şu anda neredeyse yılın 4-5 ayını yeni sipariş almadan, tam kapasite çalışarak geçirebilecek firmalarımız var. Bu güzel gidişatı inovasyon, markalaşma, tasarım gibi silahlarımızı güçlendirerek arttırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

2023 hedefi artık daha yakın
Türkiye'nin 500 milyar dolar olan 2023 ihracat hedefinde kendilerine 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirme görevi düştüğünü hatırlatan TETSİAD Başkanı, “Bu hedef artık bize daha yakın görünüyor. 
Bu ivmeyi koruduğumuz takdirde, 10 milyar dolarlık hedefi fazlasıyla geçebiliriz. Devletimiz haksız rekabet, yüksek enerji maliyetleri gibi konuları çözdüğü zaman rekorlarımıza yenilerini eklememiz işten değil. Örneğin geçtiğimiz ay Almanya'da gerçekleştirilen Heimtextil Fuarı'nda, daha önceki yıllarda, bizden daha ucuz fiyat buldukları için Uzak Doğu'ya yönelen alıcıların pek çoğunun tekrar bize döndüklerine şahit olduk. Bu çok sevindirici bir gelişme. Ancak global rekabette tüm ülkeler üreticilerine, ihracatçılarına desteklerini her geçen gün arttırıyorlar. Biz kalitede, serviste, hizmette, diğer ülkelerin her zaman önünde olmayı bir şekilde başarıyorsak, devletimizin de bu konularda diğer devletlerin önünde olmasını arzu ediyoruz” sözleriyle devam etti. 

İstikrarı özlemek istemiyoruz
Türkiye'nin son günlerde yaşadığı ekonomik dalgalanmalara da dikkat çeken Yaşar Küçükçalık, istikrarın herkesin iyiliği ve refahı için ortak payda olduğunu söyledi. Ani kur artışları ile ihracatçıların ellerini ovuşturdukları zannedilen dönemin çoktan bittiğini dile getiren Küçükçalık sözlerini şöyle tamamladı; “Düz mantıkla bakıldığı zaman döviz kurundaki artışın ihracatçıyı memnun edeceği düşünülür. Fakat sanayicilerin de döviz cinsinden girdileri ve borçları var. Ayrıca dünya ticareti eskisi gibi değil. Ülkenizde dövizin yükseldiğini duyan müşteri hemen indirim istiyor. Fiyat karmaşası kimi zaman bizi zarara uğratabiliyor. Bizim lehimize olan durumlar fazla olsa bile biz her zaman istikrardan yanayız.” 

TÜİK

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ev tekstili sektörü yıl sonu hedefi, 3 milyar doların üzerine çıkmak!
  • 28.10.2021 10:00

Ev tekstili sektörü yıl sonu hedefi, 3 milyar doların üzerine çıkmak!

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) Başkanı Hasan ...

Yenilenebilir enerjide rekor kapasite artışı yaşandı!
  • 11.05.2021 09:40

Yenilenebilir enerjide rekor kapasite artışı yaşandı!

Geçen yıl devreye giren 280 gigavat kapasitenin 135 gigavatını güneş, 114 gigava ...

Ev tekstili ürünlerinden 708 milyon dolarlık ihracat!
  • 17.04.2021 10:34

Ev tekstili ürünlerinden 708 milyon dolarlık ihracat!

Türkiye'den yılın ilk çeyreğinde 708 milyon 522 bin dolarlık ev tekstili ürünü i ...

Türk ev tekstili ürünleri 194 ülkede iç mekanları süsledi
  • 28.01.2021 16:29

Türk ev tekstili ürünleri 194 ülkede iç mekanları süsledi

Türkiye'den geçen yıl 194 ülke ve özerk bölgeye yaklaşık 2,5 milyar dolarlık ev ...

Çin'e yapılan ev tekstili ihracatı 5 katına çıktı
  • 04.09.2018 09:39

Çin'e yapılan ev tekstili ihracatı 5 katına çıktı

UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Çin'e yapılan ev tekstili ihra ...