maritbet girişmaritbet
Ev sahipleri ödeyecekleri vergiyi minimumda tutabilecek

Ev sahipleri ödeyecekleri vergiyi minimumda tutabilecek

Kirada evi olan ev sahiplerinin vergi ödemelerine gerek kalmayabilir

Vergi mevzuatı ile ev sahipleri kiradaki evlerinden bazı giderleri düşerek en az seviyede vergi ödeyebilecek. Bina için gideri olmayanlar bile götürü gider yöntemi ile kira gelirlerinin yüzde 25'ini vergi matrahından düşebiliyorlar. Yıllık 10 bin liralık kiranın 2 bin 500 lirası vergi hesabına katılmıyor. Ev veya dükkanınız için yaptığınız bir masraf yoksa götürü gider yöntemini seçmeniz fayda sağlayacak. Ancak binanız için 2013 yılında çatı aktarımı, içinde ve dışında boya badana gibi yüksek meblağlı bir onarım yaptırdıysanız bu yıl vergi öderken gerçek gider yöntemini seçmeniz avantajlı olabilir. 10 bin lira kira geliri elde ettiğiniz daire için bu şekilde 10 bin lira masraf yaptıysanız bu sene ve gelecek sene hiç vergi ödemenize gerek kalmaz. Götürü gider usulünde yüzde 25 sınırı var ama gerçek gideriniz ne kadar ise tamamını gider gösterebilirsiniz. Ancak gerçek gider kapsamında nelerin gider gösterilebileceğini bilmekte yarar var. Geriye kalan 8 bin 800 liralık gelirin tamamını da 10 bin liralık faiz giderinizden düşeceksiniz. Oturduğunuz ev kiralık ise kira ödemelerinizi de kira gelirlerinizden düşebilirsiniz. Kira gelirinizden kullanılan kredinin faizi, 2009'dan sonra satın alınan konutun, 5 yıl boyunca, satın alma bedelinin yüzde 5'i, vergi, resim, harç ve şerefiyelerle, asfalt parası gibi harcamalara katılma payları, kendi oturduğunuz ev kiralık ise kira gideriniz, kiraya verdiğiniz ev veya işyeri için yaptığınız aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, bina yönetim aidatı, bina sigortası giderlerini düşerek belki de vergi ödemekten kurtulabilirsiniz.

Kira vergisini gerçek gider yöntemine göre ödeyenlerin unutmaması gereken bir şey var. Yaptıkları giderlerle ilgili belgelerin beş yıl saklanması gerekiyor. Örneğin 2013 yılına ilişkin harcama bilgilerini 2019 yılına kadar sakın kaybetmeyin.

Evini parasız kullandıranlar vergi ödeyecek
Evini veya işyerini parasız olarak eşine dostuna arkadaşına tahsis edenler 'emsal kira bedeli' üzerinden vergi ödeyecek. Emsal kira bedeli, evin değerinin yüzde 5'i olarak kabul ediliyor. Ev 300 bin lira ise emsal kira bedeli de 15 bin lira olarak kabul edilecek, vergi de bu rakam üzerinden ödenecek.

Mal sahiplerinin çocuklarının, anne ve babalarının veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilen evler için vergi ödenmesi gerekmeyecek. Ancak mal sadece kocanın veya kadının üzerine ise kayınpedere tahsis edilen ev için emsal kira bedeli üzerinden vergi ödenmesi gerekecek.

Karı ve kocanın ayrı beyanname vermesi gerekir
Karı kocanın sahip olduğu ev veya işyeri için her birinin ayrı beyanname vermesi gerekiyor. Konut kiralarında bu avantajlı. Çünkü her ikisi de mesken indiriminden yararlanacağı için daha düşük vergi ödeyecekler. Örneğin, kiraladığınız daire için 2013 yılında toplam 12 bin lira kira geliri elde ettiyseniz, normalde damga vergisi hariç 990 lira vergi ödemeniz gerekir. Ayrı beyanda ise ödenecek toplam vergi ise 660 lira olacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Tunç: "Bir yıl süreyle konut kiralarında kira artışı yüzde 25 üst sınır olarak uygulanacak"
  • 23.06.2023 15:45

Bakan Tunç: "Bir yıl süreyle konut kiralarında kira artışı yüzde 25 üst sınır olarak uygulanacak"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2 Temmuz 2023'ten 2 Temmuz 2024 tarihine kadar bir yı ...

Yaşanılan depremler ev almak isteyenlerin tercihlerini değiştirdi
  • 23.03.2023 12:30

Yaşanılan depremler ev almak isteyenlerin tercihlerini değiştirdi

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ev ...

 Rekabet Kurumu, artan ev fiyat ve kiraları için harekete geçti
  • 14.03.2023 15:42

Rekabet Kurumu, artan ev fiyat ve kiraları için harekete geçti

Kurum, Ankara'da faaliyet gösteren emlakçıların ve komisyoncuların, gayrimenkul ...

Bakan Kurum: "Fırsatçılara müsaade etmeyeceğiz"
  • 20.02.2023 14:38

Bakan Kurum: "Fırsatçılara müsaade etmeyeceğiz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'in Nurdağı ...

Kira vergisinde altın ipucu!
  • 03.03.2022 11:25

Kira vergisinde altın ipucu!

Kira vergisi öderken 7 bin liralık istisnanın ardından ya yüzde 15 götürü gider ...