maritbet girişmaritbet
Ev alırken nelere dikkat edilmeli? Önemli uyarılar var!

Ev alırken nelere dikkat edilmeli? Önemli uyarılar var!

Gayrimenkul ve inşaat sektörünün önde gelen isimleri ev alırken nelere dikkat menin gerektiğini emlaktasondakika.com'a açıkladı

Türk ekonomisinin lokomotifi gayrimenkul ve inşaat sektörün son 10 yıldaki başarılı yürüyüşünü devam ettiriyor. Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere TOKİ, Emlak Konut GYO destekli ve özel projeler sektörü canlı tutuyor.

Kentsel dönüşümün yoğun bir şekilde yaşandığı bu dönemde mimarisi ve estetiğiyle dikkat çeken projelerde ön plana çıkıyor. Türk halkının en güvenilir yatırım aracı olarak gördüğü gayrimenkule olan talep her gün artmaya devam ediyor.

Özellikle uzun bir birikimden sonra konut almaya karar veren yatırımcılar daha fazla ince eleyip sık dokuyor. Biz de emlaktasondakika.com ekibi olarak ev alırken dikkat edilmesi gereken noktaları sizler için hazırladık.

Varol Tezmen
Avrupa Konutları Satış ve Pazarlama Koordinatörü

avrupa konutları satış ve pazarlama koordinatörü varol tezmen

Gayrimenkul sektöründe birçok konut projesinin altına imzasını atan Artaş İnşaat'ın ortaya çıkardığı Avrupa Konutları markasının Satış ve Pazarlama Koordinatörü Varol Tezmen, ev almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken noktaları emlaktasondakika.com'a açıkladı. 

Konut alacak kişilerin projeyi yapan firmaya dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Varol Tezmen ‘Maketten konut alınacaksa firmanın geçmişi incelenmeli. Yaptığı projelerdeki teslim süresi, yine teslimde sıkıntı yayıp yaşamadığı dikkat edilmesi gereken unsurlar' dedi.

Projenin taahhüt edilen kalitede yapılıp yapılmadığının dikkatle incelenmesi gerektiğinin altını çizen Tezmen ‘Sadece evi almak önemli değil. Tapular zamanında alınıyor mu, aidat seviyeleri nasıl, sosyal tesisler ve teslim sonrası hizmetlerin detaylarına çok dikkat etmek gerekli' diye konuştu.

Turgay Tanes
İş GYO Genel Müdürü

iş gyo genel müdürü turgay tanes

Kartal'da yeni proje hazırlığında olan ve Türkiye'nin en büyük halka açık gayrimenkul şirketlerinin başında gelen İş GYO'nun Genel Müdürü Turgay Tanes, ev alırken dikkat edilecek püf noktaları açıkladı. Türkiye'de genel itibariyle gayrimenkul yatırımının geleceği güven altına alma fikriyle yapıldığını söyleyen Tanes ‘Ağırlıklı olarak emeklilik güvencesi olarak görülen gayrimenkul yatırımının çok iyi değerlendirilme yapılarak gerçekleştirilmesi gerekli. Bu sebeple yatırım yapılacak olan projenin firmasıyla ilgili tüm artı ve eksilere hakim olmak gerekiyor. Markalı konutlar bu nedenle daha güvenilir bir liman olarak gözüküyor' diye konuştu.

Üniversite, hastane, okul ve ulaşım gibi prim yapacak bölgelerdeki konutlara yoğunlaşmak gerektiğini vurgulayan Tanes ‘Her zaman kazandıran şirketleri tercih etmek gerek. Bunun için geçmiş projelerine bakmak yeterli olacaktır. Markalı konut projeleri son 5-6 yılda çok gelişti. Sosyal donatılar, güvenlik, daire içinde sunulan özelliklerin dışında firmalar bunlarında ötesinde yeni olanaklar için çalışıyor. Bu etkenler, ev alırken dikkat edilecek önemli noktalar olarak göze çarpıyor' diye konuştu.

Cafer Kara
Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı

çukurova gayrimenkul icra kurulu üyesi cafer kara

Kartal'da Çukurova Tower ve Adanus Park projelerini hayata geçiren Çukurova Gayrimenkul'ün İcra Kurulu Başkanı Cafer Kara, ev alırken dikkat edilecek noktaları emlaktasondakika.com'a açıkladı. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu ve var olan nüfusun yüzde 95'lik kısmının risk altında yaşadığını belirten Kara ‘Ev alırken ilk olarak güvenlik etkeni ön planda tutulmalı. Tüketiciler konut seçerken estetikle birlikte statik değerleri de incelemeli. Bu noktada mühendislik, mimarlık hizmetlerine gereken önemi veren inşaat firmalarını tercih etmek çok önemli. Unutulmamalı ki zemin etüdünden projelendirmeye, malzeme kalitesinden yapım faaliyetine kadar bina üretim sürecinin her aşamasında alınacak mühendislik hizmeti yapıların güvenli olmasının en önemli teminatı' dedi.

Çevreyle dost, sosyal yaşama ve toplumsal yapıya uygun projelerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Kara ‘Bu bağlamda kentsel dönüşüm sadece depreme karşı alınan bir önlem şeklinde değil de yolu, altyapısı, yeşil alanı ile daha kapsamlı, planlı, kullanışlı, verimli, sağlıklı, çevre ile dost, kentin tarihi ve sosyo-ekonomik yapısıyla uyumlu yaşam alanlarına dönüşüm olarak ele alınmalı. Dolayısıyla evlerin kentlerin kimliğine uygun olmasına dikkat etmek gerekli' diye konuştu.

Merkezi lokasyona sahip olan projelerin hayatı kolaylaştıracağının altını çizen Cafer Kara ‘İstanbul gibi büyükşehirlerde trafik büyük bir problem. Bu doğrultuda ulaşımı kolay, merkezi lokasyonda olması önemli. Ulaşım dışında aile ve komşuluk ilişkilerini güçlendirecek projelerin olması da çok önemli. Gayrimenkul doğru değerlendirildiğide karlı bir yatırıma dönüşüyor. Prim yapmış bölgeler yerine hızlı gelişen bölgeler tercih edilmeli' diye konuştu. Müteahhit firmaların referanslarının da iyi araştırılması gerektiğini söyleyen Cafer Kara; projenin, yapılan yatırımı kesinlikle karşılaması gerektiğini belirtti.

Merih Deligöz
MNG Holding Satış ve Pazarlama Koordinatörü

mng holding satış ve pazarlama koordinatörü merih deligöz

Halkalı'da eşsiz bir konumda hayata geçirilen MNG Blue Boutique projesinin yapımcı firması MNG Holding inşaatsektöründeki yoluna başarılı şekilde devam ediyor. MNG Holding'in Satış ve Pazarlama Koordinatörü Merih Deligöz ise ev alacaklar için önemli uyarılarda bulundu. 

Konut sahibi olmanın insanlar için çok önemli olduğunu belirten Merih Deligöz ‘Uzun yıllar boyunca büyük uğraşlarla biriktirilen paralar en sonunda hayalini kurduğumuz o konuta yatırılmakta. Bu sebepledir ki birikimlerin doğru, güvenilir ve işinin ehli insanlara teslim edilmesi günümüzde büyük önem kazanıyor' dedi.

Son dönemde mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm yasalarıyla birlikte hızlanan konut sektörünün birçok müteahhiti sektörün içine çektiğini söyleyen Deligöz ‘Çevremize baktığımızda ismi bilinen büyük projelerin yanında, lokal bazlı irili ufaklı ismini bile zor telaffuz edebileceğimiz projeleri ortaya çıkardı. Bu yüzden gerek satıcı gerek alıcı açısından işler biraz daha zorlaştı. Fiyat, kalite, hizmet ve bölge  anlamında çok fazla alternatif ortaya çıktı. Bu çeşitliliğin içinden yatırımcının seçimini yapması oldukça zorlaştı' dedi.

Paranın nereye emanet edileceği ve bitmiş konutun nereden alınacağının çok önemli olduğunu dile getiren Deligöz ‘Hükümet 6502 sayılı tüketicinin korunması yasasıyla gerekli tedbirleri alsa da yatırımcılara da önemli görevler düşüyor. Konut alırken ihtiyaç çok iyi tespit edilmeli. Lokasyon, ulaşım, iş yerimize olan yakınlığı, çocuklarımızın okuluna olan uzaklığı ve daire tipi bunlar için evet cevabını cebinize koymanız gerekecek. Sonrasında proje sahibinin geçmişi; firmanın önceden bitirmiş olduğu projelerindeki memnuniyet seviyesi satın almayı planladığınız konut için ışık tutacaktır. Konut alırken kazanmak gerek. Konut¬-mutluluk birbirine eşit olduğu için bu konuda çok iyi araştırma yapmamız gerekli' diye konuştu.

 

Tamer Özyurt
Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı

özyurtlar inşaat yönetim kurulu başkanı tamer özyurt

Esenyurt bölgesinde hayata geçirdiği projelerle adından sıkça söz ettiren Özyurtlar İnşaat'ın patronu Tamer Özyurt, ev alırken ilk olarak projeyi yapan firmanın iyi araştırılması gerektiğini söyledi. Özyurt ‘Diğer dikkat edilmesi gereken seçenek ise ruhsat. Zaten yeni kanuna göre ruhsatsız proje satış yapamaz. Binanın zemini de önemli etkenler arasında. Günümüzde projeler Deprem Yönetmeliği'ne göre inşa ediliyor ancak yine araştırmakta fayda var' dedi.

Brüt ve net metrekare arasındaki farkın çok önemli olduğuna dikkat çeken Tamer Özyurt ‘Konutun gelişen ya da gelişme bölgesinde olmasına ekstra önem verilmeli. Ayrıca sosyal ve kültürel olanakların yanı sıra daire alınacak projenin ulaşım noktalarına yakınlığı ekstra dikkat istiyor. Sosyal donatı alanlarıyla birlikte aidat seviyesini unutmamak gerek. Daha sonra kira öder yüksek seviyelerde aidat ödenebiliyor' diye konuştu.

Taşınmaz üzerinde herhangi bir tedbir ya da haciz olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Tamer Özyurt, ödeme seçeneklerinin de detaylı olarak incelenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tahir Altundağ
Metsan Nexus Satış ve Pazarlama Direktörü

metsan inşaat tahir altundağ

Ev alma fikrinin çok önemli bir karar olduğunu ve uzun süreli bir hayalin ilk adımı olduğunu belirten Tahir Altundağ ‘Bu önemli yatırımda dikkat edilmesi gereken ilk kural lokasyon. Yatırım veya oturum, hangi amaçla olursa olsun ev alırken projenin olduğu bölge kapsamlı bir şekilde araştırılmalı. Bu tür bölgelerde en belirleyici unsur ulaşımdır.

Marmaray, metro, deniz ulaşımı, havaalanları başta olmak üzere okul, hastane ve AVM gibi merkezlere yakın olan konutlar tercih edilmelidir. Ayrıca bölgeye yapılan ve yapılacak olan yatırımların detaylarını da bilmek önemli unsurlar arasında yer alıyor' dedi.

Yapılacak yatırımların projeye katacağı değerin çok önemli olduğunu belirten Altundağ ‘Konut alınacak projelerde karma özelliği dikkate alınmalı. Ayrıca yatırım yapılacak projenin bankalar tarafından kredilendirildiğinden emin olmak gerekli. Bina aidatı, otopark, yeşil alanlar ve sosyal imkanlar öncelikle dikkat edilecek unsurlar olmalı' dedi.

Cenk Hayırlıoğlu
Viaport Venezia Satış ve Pazarlama Direktörü

Viaport Venezia Satış Pazarlama Direktörü Cenk Hayırlıoğlu

Ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri 5 madde de birleştiren Cenk Hayırlıoğlu ilk sıraya firma seçimini koydu. Proje ve konutlardan önce firma seçiminin çok önemli olduğunu belirten Hayırlıoğlu ‘Firmanın projeyi tamamlayabilecek gücünün olması çok önemli' dedi. İstanbul'da artık trafiğin büyük bir problem olduğunu belirten Cenk Hayırlıoğlu bu nedenle yatırımların mutlaka ulaşılabilir olması gerektiğini söyledi. Projelerde sunulan sosyal olanakların artık bir tercih sebebi olduğunu belirten Hayırlıoğlu ‘Özellikle karma projelerde sunulan fırsatlar kendi içerisinde çözüm üretiyor. Bu da İstanbul gibi metropolde yaşayanlara çok cazip geliyor' diye konuştu.

Türkiye'de gayrimenkul satışlarının brüt metrekare üzerinden gerçekleştiğini söyleyen Hayırlıoğlu ‘Yatırımcıların mutlaka net metrekare planlarını incelemesi gerekiyor. Brüt metrekare onusunda hayal kırıklığı yaşan birçok müşteri var. Olması gereken brütle net arasındaki farkın ortak alanlardaki kayıplardan oluşması' diye konuştu. 
Kat mülkiyeti konusuna özellikle değinen Cenk Hayırlıoğlu ‘Teslime hazır bir projeden daire alınacaksa kat mülkiyetli tapuya sahip olunmasına önem verilmeli. Bu detay nizama uygun bir proje olduğunun göstergesidir' şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ümit Türüdü Şen
Emaar Türkiye Genel Müdür Yardımcısı

emaar türkiye genel müdürü yardımcısı ümit türüdü şen

Çamlıca'daki Emaar Square projesinin yapımcı firması Emaar Türkiye'nin Genel Müdür Yardımcısı Ümit Türüdü Şen, konut alırken dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı. Konutun yatırım amaçlı alınması durumunda bile orada bir yaşam olacağının unutulmaması gerektiğini belirten Ümit türüdü Şen ‘Hem oturmaya uygun, hem de değerli bir yatırım olabilecek konutlar seçilmeli. Örnek daireler bu konuda kilit nokta. Ayrıca daire ve teknik şartnamenin detaylı olarak incelenmesi de gerekiyor ‘ dedi.

Bazı firmaların brüt metrekare üzerinden satış yaptığını, konut alırken net daire alanının kesinlikle öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Şen ‘Konut geliştiricisi ya da üreticisinin geçmişine bakmak lazım. Projenin kendisi ve konumu çok önemli. Ev alırken sadece daireye değil fiziksel, sosyal ve kültürel olanaklarda göz önünde bulundurulmalı. Çünkü bu özellikler konutların değerini artırıyor. Çocuklar için oyun alanları ve yeterli otopark kapasitesi de dikkat edilmesi gereken diğer nokta' diye konuştu.

Satın alınacak konutun toplu taşıma ve ulaşım yollarına yakın olması gerektiğini vurgulayan Ümit Türüdü Şen ‘inşaat ve malzeme kalitesi özellikle deprem bekleyen İstanbul için büyük önem taşıyor. Konutun deprem yönetmeliğine göre yapılıp yapılmadığı ve malzeme kalitesi kesinlikle incelenmeli' açıklamasında bulundu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ev alırken nelere dikkat edilmeli?
  • 19.03.2018 14:17

Ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Ev alırken ısı yalıtımına, ulaşım olanaklarına, komşu profiline, sosyal yaşamına ...

Konut fiyatları son yılların en düşük seviyesinde
  • 05.11.2011 13:39

Konut fiyatları son yılların en düşük seviyesinde

Konut fiyatlarının son yılların en düşük seviyesinde olması ev almak isteyenleri ...

ÖİB, Sümer Holding taşınmazlarının satışını onayladı!
  • 05.03.2021 08:24

ÖİB, Sümer Holding taşınmazlarının satışını onayladı!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Sümer Holding AŞ adına kayıtlı Şanlıurfa'nın Ka ...

"Ev alırken, dış cephesine bakıp aldanmayın"
  • 01.12.2020 13:05

"Ev alırken, dış cephesine bakıp aldanmayın"

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan ev satın almayı ve ...

"Faizsiz konut edindirme sistemlerini BDDK ile inceliyoruz"
  • 18.11.2020 09:18

"Faizsiz konut edindirme sistemlerini BDDK ile inceliyoruz"

Elvan, "Faizsiz konut edindirme kampanyalarını BDDK Başkanımızdan bir çalışma ya ...

Deprem sonrası Malatya’da kentsel dönüşüm için ilk adım atıldı
  • 29.06.2020 09:33

Deprem sonrası Malatya’da kentsel dönüşüm için ilk adım atıldı

Battalgazi Belediyesi ilk kentsel dönüşüm hamlesini Şehitfevzi Mahallesi'nde baş ...