maritbet girişmaritbet
Esenyurt çadır yangını sanıklarına 23 yıl istendi!

Esenyurt çadır yangını sanıklarına 23 yıl istendi!

Esenyurt'ta 2 ay önce meydana gelen şantiye yangınında hayatını kaybeden 11 işçiyle ilgili iddianame tamamlandı

Esenyurt'ta 2 ay önce meydana gelen şantiye yangınında hayatını kaybeden 11 işçiyle ilgili iddianame tamamlandı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, iş güvenliği ve işçi sağlığıyla ilgili gerekli tedbirleri almamakla suçlanan 13 sanık hakkında 2 yıldan 23,5 yıla kadar hapis cezası istendi.

İstanbul Esenyurt'ta 11 Mart 2012 tarihinde bir alışveriş merkezi inşaatı şantiyesindeki çadırlarda çıkan ve 11 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan yangına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonrası hazırlanan iddianamede 5'i tutuklu 13 sanık hakkında 2 yıldan 23,5 yıla kadar hapis cezası istendi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tamamlanan iddianamede, kusur oranını ve yangının çıkış nedenini araştıran üç bilirkişinin hazırladığı 13 Mart 2012 tarihli rapor anlatıldı. Yangının çıkış sebebi olarak, çadırdaki elektrik kablolarının aşırı yüklenmeye bağlı kontağa sebep olduğu ve sünger yatakları tutuşturması gösterildi. Ranza ve üzerine istiflenmiş sünger yatakların yanma sonucu devrilerek çadırın tek giriş-çıkışını kapatmasıyla işçilerin kaçış imkanı bulamadığı kaydedildi. Raporun devamında aşırı rüzgâr ve aşırı parlayıcı özelliğe sahip çadır örtüsü ile zemine serili benzer malzemenin etkisiyle yangının hızla geliştiği ve diğer çadırlara sıçradığı dile getirildi. Ayrıca çadırda tek giriş-çıkış kapısının bulunması, acil çıkış kapısının bulunmaması, ranza üzerine istiflenmiş sünger yataklarının yanma sonucu devrilerek çıkış kapısını kapatması sonucu çadırda bulunan işçilerin kaçış imkânı bulamadıklarına dikkat çekildi. Bilirkişi raporunun sonunda ise alt yüklenici Kaldem Yapı Ortakları Mehmet Altun ve Abdullah Altun'un uyarılara rağmen gerekli ve zorunlu önlemleri almadıkları, işçilerin kamp alanlarından sorumlu olan idari işler amiri Kadir Altun'un sünger yatakları çadır kapı girişindeki ranzaya istifleyerek kaçış imkânını ortadan kaldırdığı anlatıldı. Bunun yanı sıra iş güvenliği koordinatörü Cem Yıllar'ın yeterli dikkat ve gerekli özeni göstermeyerek işçilerin ölümüne neden olduğunun ileri sürüldüğü raporda, elektrik teknikeri Şaban Bakırcı'nın çadırlara uygun olmayan tesisatları çekmesi nedeniyle olayda asli kusurlu olduğu, Kayı İnşaat şantiye şefi Erdal Gümüş'ün ise olayda tali kusurlu olduğu belirtildi.

İddianamede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen 29 Mart 2012 tarihli rapora da yer verildi. Raporda işçilerin battaniyeleri soğuk giren yerleri kapatmasının yangını hızlandırdığı ve boğucu, zehirleyici gazların ortaya çıkmasına neden olduğu tespiti yapıldı. Bakanlığın hazırladığı rapora göre çadırlarda topraklama hattının ve ana şalterin olmadığı, işçiler için uygun bir ısıtma sisteminin yapılmadığı, seyyar yangın söndürme sistemlerinin bulunmadığı ve 40 olan yatak sayısının çadırın kapasitesinden fazla olduğu vurgulandı.

İddianamenin sonunda şüphelilerin işçilerin kaldıkları çadırlarda yangın çıkmaması hususunda gerekli önlemleri almamaları, iş güvenliği ve işçi sağlığıyla ilgili gerekli tedbirleri almadıkları gerekçesiyle olayın meydana gelmesinde kusurlu bulunduklarının altı çizildi. Olayda bilinçli taksir olduğunun belirtildiği iddianamede sanıklar hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' ve 'taksirle yangına neden olmak' suçlarından 2 yıldan 23,5 yıla kadar hapis cezası istendi. Şüphelilerin yargılanmasına Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 13 Temmuz'da başlanacak.

Metin Çolak/Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Esenyurt AVM şantiyesinde çıkan çadır yangınında işçiler göz göre göre ölmüş!
  • 15.09.2012 12:04

Esenyurt AVM şantiyesinde çıkan çadır yangınında işçiler göz göre göre ölmüş!

Esenyurt’ta bir alışveriş merkezi inşaatı şantiyesindeki çadırlarda çıkan ve 11 ...

Esenyurt AVM inşaatında yanan işçiler 15 kişilik çadırda 30 kişi yatırılmış!
  • 13.08.2012 11:23

Esenyurt AVM inşaatında yanan işçiler 15 kişilik çadırda 30 kişi yatırılmış!

15 kişilik çadıra 30 kişi yerleştirildi. Gelişigüzel döşenen elektrik kabloları ...

Esenyurt çadır faciasında ayrıntılar belli oldu!
  • 08.06.2012 13:33

Esenyurt çadır faciasında ayrıntılar belli oldu!

Esenyurt’ta, 11 işçinin yanarak öldüğü işçi çadırının krokisi de ortaya çıktı. İ ...

Esenyurt’taki facia göz göre göre gelmiş!
  • 07.06.2012 15:33

Esenyurt’taki facia göz göre göre gelmiş!

Esenyurt’ta, 11 işçinin yanarak öldüğü Marmarapark Alışveriş Merkezi’nin inşaat ...

Esenyurt çadır yangını sanıklarına 23 yıl istendi!
  • 23.05.2012 09:24

Esenyurt çadır yangını sanıklarına 23 yıl istendi!

Esenyurt'ta 2 ay önce meydana gelen şantiye yangınında hayatını kaybeden 11 işçi ...