maritbet girişmaritbet
Esenboğa-Kızılay arası raylı sistem için adım atıldı

Esenboğa-Kızılay arası raylı sistem için adım atıldı

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Esenboğa Havalimanı ile Kızılay arasında yapılması planlanan raylı sistem konusunda çalışmalara başlaması için EGO Genel Müdürlüğüne yetki verdi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Haber Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir Belediye Meclisi ağustos ayının son toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in başkanlığında gerçekleştirildi.

Esenboğa Havalimanı ile kent merkezi arasında yapılması planlanan ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek raylı sistem için harekete geçen Meclis, çalışmalara başlaması için EGO Genel Müdürlüğünü yetkilendirdi.

Toplantıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmelerden sonra fuar alanı ve Kızılay arası raylı sistemi 2012 yılında ihale etmeye karar verdiklerini açıklayan Gökçek, "Havaalanı Yolu Metrosuna da başlıyoruz. Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmelerimiz başladı. Başbakan'ın talimatına ilk adımı atmış oluyoruz. Bu hattın yapımını da Ulaştırma Bakanlığına devredeceğiz, diğerleri gibi yapılacak. Muhtemelen sonra da bize devredecekler. Yeni bir protokol gerekirse yine Meclise bilgi vereceğiz" dedi.

Raylı sistemin tahmini 25 kilometre olacağını belirten Gökçek, resmi prosedürün tamamlanması ve çalışmaların başlamasının ardından hattın 4 yıl içinde bitirilebileceğini ifade etti.

Hattın tahmini güzergahı hakkında da bilgi veren Gökçek, "Kızılay, Sıhhiye, yeni yapılan istasyon, Ulus, Bentderesi, Dışkapı Kuzey Ankara, Pursaklar içi, Saray içi, Ülker Fabrikası, fuar alanı ve en son havaalanına gidecek. İlk düşüncemiz böyle. Ulaştırma Bakanlığı ile yapılacak çalışmalar ile güzergah değişiklikleri zaruri olarak ortaya çıkabilir" diye konuştu.

OSB'LERDEKİ ALTYAPI SORUNU

Başkanlık yazılarının görüşüldüğü toplantıda Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) alt yapı sorunlarına ilişkin de bir karar alındı. Vatandaşlardan gelen şikayet ve talepler üzerine Büyükşehir Belediyesinin "sorumluluk ve yetki alanında olmadığı halde", bir protokol imzalayarak Osb'lerin asfalt, kaldırım, alt yapı sorunlarına el atacağı bildirildi.

Oy birliği ile kabul edilen karar hakkında görüşlerini açıklayan Gökçek, Büyükşehir ve Yenimahalle Belediyesinin Osb'ler üzerinde ve içinde yetki sahibi olmadığını vurguladı.

Gökçek, şuları kaydetti:

"Osb'lerin yolları dolaşılamaz hale geldi. Osb yönetimleri yapamıyor, faturasını da belediyelere çıkarıyor. 'Belediye çalışmıyor' diyor. Yetki sende, imar sende. Nimete gelince tamam külfete gelince yok. Ben de hep 'karşılayamam' dedim. Siyaseten karşı çıkmam da hatta muhalefet tarafından aleyhime kullanıldı. Aynı sıkıntıyı Yenimahalle de çekiyor. Fakat öyle bir duruma geldi ki vatandaşa durumu anlatmak mümkün olmuyor. Yöneticiler, konuyu bir tarafa çekiyor. OSTİM ve İvedik'in alt yapısını her türlü fedakarlığı üstlenerek, para almadan biz yaptık. Osb'lere hala karşıyım ama oradaki vatandaşı da mağdur etmemek lazım. Bu tip kuruluşlarla protokol yapma yetkimiz var, protokolü yapıp, duruma göre yardım edeceğiz. "

OSTİM VE İVEDİK'TEKİ PATLAMALAR

Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından, OSTİM ve İvedik Osb'lerinde yaşanan patlamalarda hayatlarını kaybedenlerin ailelerine sosyal konutlardan tahsis edilmesine yönelik daha önce alınan karar doğrultusunda görüşleri istenen İçişleri Bakanlığının, belediyenin böyle bir tahsis yapamayacağı yönünde görüş bildirdiği belirtilen açıklamada, İçişleri Bakanlığının bu görüşü üzerine Büyükşehir Belediye Meclisinin isteyen yasal mirasçılara makul fiyatta, uzun vadeli konut satış imkanı veren yeni bir karar aldığı bildirildi.

Bu tip durumlara ilişkin milletvekilleri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yeni bir öneri götüreceğini aktaran Gökçek, "Kaza, patlama gibi olaylara maruz kalanlar için amatör sporculara verilen ödül gibi kanun düzenlemek gerekir. Yaptırmaya çalışacağım. Söz verip de sözümüzü tutmamış değiliz yasalar önümüzde engel" ifadelerini kullandı.

LOJMANLAR SATILIYOR

Toplantıda ayrıca mülkiyeti belediyeye ait Ayrancı, Esat, Batıkent ve Mamak'ta bulunan 12 konutun lojman statüsünden çıkarılarak satışı, ayrıca Susuz, Ballıkuyumcu, Keçiören, Üreğil, Macun ve Alacaatlı'daki gayrimenkullerin de trampa edilerek ya da kat karşılığı ihalesi yapılarak değerlendirilmesinin oy çokluğu ile kabul edildiği bildirildi.

Meclisin, Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamındaki iş yeri sahipleri için de sevindirici bir karar alarak, metrekare bedeli Belediye Encümeni tarafından belirlenmek üzere kira yardımı yapılmasını karara bağladığı belirtilen açıklamada, Ankara'da uygun bulunacak bir cadde veya meydana 8 bin Boşnak'ın Sırplar tarafından hunharca katledildiği Srebrenitsa'nın adının verilmesinin de oy birliği ile kabul edildiği kaydedildi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...

Bakan Uraloğlu: "Sirkeci-Kazlıçeşme hattını yıl sonuna kadar işletmeye almayı hedefliyoruz"
  • 21.08.2023 15:40

Bakan Uraloğlu: "Sirkeci-Kazlıçeşme hattını yıl sonuna kadar işletmeye almayı hedefliyoruz"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sirkeci - Kazlıçeşme Raylı Sist ...

Esenboğa Havalimanı'nda bazı bölümlerinin işletme hakkı kiralanacak
  • 16.11.2022 10:47

Esenboğa Havalimanı'nda bazı bölümlerinin işletme hakkı kiralanacak

Esenboğa Havaliman'ının kapasitesi artırılarak, bazı bölümlerinin işletme hakkı ...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın İstanbul'daki 7 metro hattı 2023'te tamamlanmış olacak
  • 07.06.2021 15:21

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın İstanbul'daki 7 metro hattı 2023'te tamamlanmış olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul'da devam eden metro ha ...

Esenboğa Havalimanı'nda salgın süresince 25 futbol sahası büyüklüğünde alan dezenfekte edildi
  • 18.02.2021 11:50

Esenboğa Havalimanı'nda salgın süresince 25 futbol sahası büyüklüğünde alan dezenfekte edildi

Esenboğa Havalimanı'nda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında, ...

Balıkesir'e hafif raylı sistem yapılacak
  • 14.04.2017 11:58

Balıkesir'e hafif raylı sistem yapılacak

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile Balıkesir Büyükşehir Belediye ...