maritbet girişmaritbet
Emlak vergisi ödemesini kaçıranlar ne yapmalı?

Emlak vergisi ödemesini kaçıranlar ne yapmalı?

Ev sahiplerinin her yıl ödediği vergiler arasında yer alan emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri sona erdi. Peki vergi ödemesini kaçıranlar ne yapmalı?

 '1319' sayılı kanun gereğince taşınmazlar için geçerli ve sadece taşınmaz sahipleri tarafından ödenen vergilerde ikinci taksit ödemeleri sona erdi. Ancak ödemeleri kaçıran emlak vergisi mükellefleri ne yapacak? İşte emlak vergisi ödemelerini kaçıranların yapması gerekenler... 

EMLAK VERGİSİ GECİKME ZAMMI BELLİ OLDU

2015 emlak vergisi 2. taksit ödemelerini verilen sürede ödemeyenler 'emlak vergisi gecikme cezası' ile karşılaşıyor. Emlak vergisi gecikme cezası oranı ise ödemenin geciktiği her ay için 'yüzde 1.40' olarak belirlendi. Bu oran 'emlak vergisi gecikme zammı' olarak alınıyor. 

'Emlak Vergisi Kanunu'nun 32'inci maddesine göre beyanname verilmemesi halinde vergi aynı kanun hükümleri kapsamında idarece tarh edildiği gibi vergi ziyaı cezası da kesiliyor' Ayrıca İdarece yapılan tarhiyata vergi ziyaı cezası kesimi yapılıyor. Kesilecek ceza tutarı da ziyaa uğratılan emlak vergisinin bir katı olarak hesaplanıyor.

EMLAK VERGİSİNDEN NASIL MUAF OLUNUR?

Emlak vergisi muafiyeti için gerekli olan durum çok basit; 200 metrekareden daha küçük bir mesken sahibi olan ve gelir sahibi olmayan her birey emlak vergisinden muaf tutuluyor. Ancak muafiyet koşullarını taşıyan kişilerin bir dilekçe ile belediyeye de müracaat etmesi gerekiyor.

Kısacası emlak vergisi muafiyeti için şartlar şunlar:

- 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip;
– Gelir sahibi olmamak
– Kışlık evin yanında yazlık eve sahip olmamak
– Bir başka meskende hisse sahibi olmamak
– Ev hanımı, engelli, gazi, işsiz, dul-yetimler ve emekliler vergiden muaf olabiliyor.

HABERSİZ ÖDENEN EMLAK VERGİLERİ İADE EDİLİYOR

Eğer emlak vergisi muafiyetiniz hakkında bilginiz yoksa ve emlak vergisi ödemesi yaptıysanız emlak vergisi ödeme tutarınız belediye tarafından iade ediliyor. İade için belediye yaptığınız müracaatların sonunda düzeltilme yapılmaması ya da 60 gün içinde dilekçeye yanıt verilmemesi sonucunda Belediye Başkanlığı'na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi veriliyor. 

Bu yolu denediğinizde ise yine Belediye Başkanlığı'ndan 60 gün içinde yanıt gelmez ya da olumsuz yanıt gelirse takip eden 30 gün içinde vergi mahkemelerine dava açabilirsiniz. 

BÜYÜKŞEHİRDE DAHA PAHALI 

Emlak vergisi büyükşehir belediyelerinde farklı fiyatlandırmayla ödeniyor. Ev, arsa, arazi ve işyeri sahiplerinin her sene ödeme zorunluluğundaki emlak vergisinde bir taşınmazın birden fazla sahibi varsa ödemeler bu sefer mülkiyet türüne göre farklılık gösteriyor.

Bir bina ya da arazide paylı mülkiyet halinde malik olan hisseler oranında mükellef kabul ediliyor. Eğer elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor. Büyükşehir belediyesine bağlı olan mülkiyetlerde de emlak vergisi diğer şehirlere kıyasla yüzde 100 oranında bir zam uygulanarak ödeniyor.

E-BELEDİYE SİSTEMİYLE KOLAY ÖDEME

Sahip olduğunuz taşınmaz hangi belediyeye bağlıysa o belediyeden ödeme yapılıyor. Ancak bunun yanı sıra bağlı olunan belediye eğer 'e-belediye' sistemini kullanıyorsa, ödemeler internet üzerinden de yapılıyor. Bir diğer alternatif ise PTT aracılığı ile ödemeleri yapmak.

2016 EMLAK VERGİSİ ÖDEME TARİHLERİ

Emlak vergisi 2016 ödemeleri 1. taksit için 1 Mart- 31 Mayıs arasında yapılacakken emlak vergisi 2. taksit ödemeleri ise 1 Eylül ila 30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Sabah 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Emlak Vergisi 2023 yılı vergi değerleri belli oldu!
  • 31.12.2022 09:05

Emlak Vergisi 2023 yılı vergi değerleri belli oldu!

Gelecek yıl çeşitli hizmetlerde uygulanacak vergi ve harç miktarları belirlendi. ...

Emlak Vergisi'nde 2022 yılı ilk taksit ödemesi için son 8 gün!
  • 24.05.2022 10:08

Emlak Vergisi'nde 2022 yılı ilk taksit ödemesi için son 8 gün!

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren Emlak Vergisi’nin ilk taksit ödeme ...

Emlak Vergisi'nde muafiyet kılavuzu!
  • 28.03.2022 11:18

Emlak Vergisi'nde muafiyet kılavuzu!

Emlak Vergisi’nin ilk taksit ödemeleri devam ediyor. Bu vergiden muaf olduğu hal ...

Emlak ve temizlik vergilerinde ilk taksit dönemi başladı
  • 01.03.2022 15:25

Emlak ve temizlik vergilerinde ilk taksit dönemi başladı

Geçen yıla ilişkin yıllık gelir vergisi ile 2022 yılı emlak ve çevre temizlik ve ...

Emlak Vergisi ilk taksit ödemeleri 1 Mart'ta başlıyor!
  • 09.02.2022 09:39

Emlak Vergisi ilk taksit ödemeleri 1 Mart'ta başlıyor!

Emlak Vergisi geçen yıl belirlenen yeni oranlar üzerinden hesaplanacak. İlk taks ...