maritbet girişmaritbet
Emlak Vergisi ödemeleri için bunlara dikkat!

Emlak Vergisi ödemeleri için bunlara dikkat!

İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, Emlak Vergisi'nde 2017 yılı taksit ödemeleri için son günlere girilirken mükellefleri uyardı

Gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenlerin mülkün imar durumunu kısa sürede ve tek tuşla sorgulayabileceği on-line hizmet portalı İMPOMES ve imardurumu.com hakkında bilgiler veren Hüseyin Oflaz, Emlaktasondakika.com'a önemli açıklamalarda bulundu. 

Emlak Vergisi'nde 2017 yılı taksit ödemeleri için son günlere girilirken, Oflaz mükellefleri uyardı. İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, tapu harçlarının 30 Eylül tarihine kadar indirimli uygulanacağını belirterek, bu durumun eksik beyanları düzeltmek için fırsat oluşturacağını açıkladı. 

İMPOMES Mülkiyet Erişim Sistemi ile imardurumu.com kullanıcısı olan kişi, şirket ve kurumların pek çok bilgiye önceden sahip olabildiği için hem fırsatlardan hem de mülklerinden haberdar olabildiklerini açıklayan Oflaz şu açıklamalarda bulundu: 

İMPOMES, BİR NEVİ SİGORTA SİSTEMİ GİBİ

İMPO, bizim 1996 yılında kurduğumuz bir imar planlama şirketi. İmar planlama ofisi olarak kurduk ve şu anda İMPO, Türkiye'de birçok bölgede imar plan çalışması yapıyor. Bu süreçler devam ederken biz şunu gördük; gayrimenkuller kontrol edilmedikçe ve takip edilmedikçe gayrimenkuller üzerinde birçok sıkıntılar oluşabiliyor. Örneğin imar planları yapılırken, yenilenirken belli bir fonksiyondan farklı bir fonksiyona çevrilebiliyor. Konuttan donatıya, yola gidebiliyor. Bunları maliklerin birebir takip etmesi bazen çok güç oluyor. Çünkü imar planları yapıldıktan sonra sadece yapan ve yaptıran kurum o beldenin halkına sunulacak şekilde kendi ilan tahtasına asıyor. Bundan da herkesin haberi olmayabiliyor. Aslında İMPOMES bir nevi sigorta sistemi gibi.  Gayrimenkullerinizin güvenliğini sizin adınıza biz takip ediyoruz. Bu amaçla kurduğumuz bir sistem.

MÜLKÜNÜZLE İLGİLİ TÜM GÜNCEL GELİŞMELERİ ÖĞRENİN

İMPOMES'in avantajlarına baktığımız zaman İMPOMES, aslında belediyelerden, diğer kamu kurumlarından mülkiyetle ilgili güncel veri takibi yapıyor. Yani belediyesine gidiyor güncel veri takibi yapıyor, diğer ilgili kamu kurumlarıyla, bakanlıklarla, vakıflarla, hangi kurumu ilgilendiriyorsa bu kurumlarda bu gayrimenkulle ilgili güncel gelişmeler var mı, ilerde ne olacak, ne olabilir? buna bakıyor. Ayrıca tapu kayıtlarıyla ilgili işlemler yapıyoruz. Tapuda üzerinde herhangi bir şerh var mı, ipotek var mı, herhangi bir kayıt var mı, niçin bunlar çok önemli? Herhangi bir gayrimenkulü satacağınız zaman ya da herhangi bir kredi kullanacağınız zaman direkt bakılan yer tapu. Üzerinde bir işlem var ise ipotek, şerh veya buna benzer bir kayıt düşülmüş ise tabiki karşısına bir problem olarak çıkıyor. Bunlarla ilgili önceden bilgilenmiş oluyorlar. Ayrıca vergilendirme dönemlerinde vergi taksitlerini veya zamanını atlamaması açısından bilgilendirmeler yapıyoruz. Ya da yanlış bir işlem var ise bunun düzeltilmesi ile ilgili gerekli düzeltmeleri yapıyoruz. 

İMAR DURUMU, TÜM BİREYSEL VATANDAŞLARA AÇIK!

İMPOMES biraz daha kurumsal bir yapı. Çünkü İMPOMES'te bu işin geliştirilmesi için 1996'dan bu yana sürekli AR-GE çalışmaları devam ediyor ve işin operasyon kısmı çok daha ağırlıklı. Yani İMPOMES bir yazılım, yazılımla beraber kurumlardaki takiplerini yapmak ve sonuçlarını raporlamak için önemli. İmardurumu.com ise İMPOMES'ten sonra geliştirdiğimiz bir çalışma. Bütün bireysel vatandaşlara açık. Yani imardurmu.com'da herhangi bir parseli ile ilgili bir imar durumu, bilgisini bizden talep edebiliyor. Yani bir evi satın alacak, bu evin imarı var mı yok mu, bir arsa alacak bu fonksiyonu nedir? Veya direkt olarak bu işlemlerle ilgili değerlemeler yaptırıyorlar ama önceden bize kendi mülkleriyle ilgili imar durumu konusunda da araştırmalar yaptırabiliyorlar. İmardurumu.com aslında bireysele indirdiğimiz bir bilgilendirme sistemi. 

'VATANDAŞIN ANLAYACAĞI DİLE İNDİRGİYORUZ'

Otomasyona geçmiş belediyeler özellikle imar durumunu bildiriyorlar. Fakat belediyelerin bildirdiği sadece bir resim. Bir tarama yapılıyor, ‘bu fonksiyon' diyorlar, ‘emsal şudur' diyorlar. Bizim sistemimizde ise biz buna detaylı bir rapor hazırlıyoruz. Yani söz konusu parselinizde şu kadar metrekare inşaat yapılabilir. Bu kadar yüksekliği vardır, çekmeleriniz budur gibi daha detaylı, bir mimarın anlayacağından, vatandaşın anlayacağı dile indiriyoruz işi. Yani teknik olmayan herhangi biri de bizim programımızda kendi mülküyle ilgili ne yapabileceğini çok rahatlıkla algılayabiliyor. 

TAPU HARÇLARINDAKİ İNDİRİM BÜYÜK AVANTAJ!

Gayrimenkul sektörü sürekli gelişmelere açık olan ve ekonominin sıcak tutulması ile ilgili en önemli sektörlerden bir tanesi. Bununla ilgili birçok çalışmalar, teşvikler, yenilikler var. Özellikle 30 Eylül'e kadar tapu ile ilgili harçların yüzde 15'e düşürülmesi büyük bir avantaj. Bu indirim, geçmişte tapu ile ilgili yanlış beyanda bulunmuşların bile işlerini kolaylaştıracak. Bugün bu bir fırsattır. Gerçek değerini göstermeyenler dahi gitsinler bu yeni harç miktarı üzerinden işlemlerini yapsınlar. Hiç olmazsa gayrimenkulleri gerçek değer üzerinden gözüksün. Çünkü yarın yine bu gayrimenkulleri ile ilgili, evi ile arsası ile işyeri ile ilgili işlem yapacağı zaman, kredi kullanacağı zaman, herhangi bir yerde ipotek olarak kullanacağı zaman sonuçta gerçek değeri üzerinden gözükmesinde her zaman fayda var. Bu harcın yüzde 50 oranında düşmüş olması gerçekten sektörümüz açısından çok olumlu bir gelişme diye düşünüyorum. İnşallah 30 Eylül tarihini biraz daha uzatırlar ya da kalıcı hale getirirler. 

YANLIŞ BEYAN CEZA GETİRİR

Cezaya kalmamak açısından mayıs ayının sonuna kadar vergilerini muhakkak yatırmalarında fayda var diye düşünüyorum. Kendi vergilerini mutlaka belediyelerinden çok net olarak öğrensinler. 

Emlak rayiç bedelleri belirlenirken 5 yıllık sürelerde belirleniyor. Ama yıllık olarak da güncelleniyor. Tabi ödediğiniz Emlak Vergisi beyan ettiğiniz üzerinden yapılıyor. Diyelim ki 100 metrekarelik dairede oturuyorsunuz. Siz 100 metrekare olarak beyan ettiyseniz 100 metrekare üzerinden yapıyorsunuz. Düşük beyan ederseniz düşük ödeme yapıyorsunuz. Ama bu tespit edilirse bunun cezası var. Veya siz yapmadınız, belediye direkt sizin daireyi 150 metrekare olarak öngördü. Siz kendi gayrimenkulünüzü bildiğiniz için bunları lütfen kontrol edin. Doğruluğundan emin olduktan sonra vergilerinizi yatırın.

Emlak Vergisi, 5 yılda bir belirlenen bir oran. Bölgedeki gerçek değerlere göre maliyenin, muhtarlıkların, belediyelerin ve kaymakamlığın oluşturduğu bir komisyon tarafından 5 yılda bir belirleniyor ama her yıl günün rayiçlerine göre belli bir oranda güncelleniyor bu oran. 

GÜVENLİ, SAĞLAM BİR BİNADAN EV ALIN

Ev alacaklar, yatırımcılar, oturacaklar muhakkak ve muhakkak alacağı yerin yasal olup olmadığını bir defa araştırsınlar. Aslında imardurumu.com'u kurmamızın sebeplerinden biri bu. Vatandaş ev alacağı zaman ev ruhsatlı mı, kaçak mı nedir bunları çok net bilsin. Çünkü yarın karşısına çok farklı sorunlar çıkabilir. Ayrıca burası ile ilgili üzerinde bir işlem yapılmış mı, tapuda şerh, ipotek, üst kullanım hakkı gibi kısıtlayıcı işlem var mı bunlara baksınlar. Bir de binanın güvenli bir bina olup olmadığına, yani riskli bina kategorisine giren bir bina mı buna baksınlar. Güvenli, sağlam bir bina alsınlar. 

Emine Pile/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tapu harcı geliri 24 milyar 320 milyon TL ile rekor kırdı!
  • 31.01.2022 10:07

Tapu harcı geliri 24 milyar 320 milyon TL ile rekor kırdı!

2021 yılında 3 milyon 20 bin adet gayrimenkulün satışı yapıldı. Bu işlemlerden e ...

Tapu harcında tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı!
  • 01.12.2021 16:49

Tapu harcında tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı!

Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 29 Kasım itibarıyla 20 milyar lirayı ...

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı
  • 30.11.2021 16:01

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı

Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 29 Kasım itibarıyla 20 milyar lirayı ...

İklim krizi kentlerin planlarını değiştiriyor!
  • 25.11.2021 10:36

İklim krizi kentlerin planlarını değiştiriyor!

İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, yeşil bina, sürdürülebilir ulaşı ...

Hüseyin Oflaz'dan ESD'ye özel açıklamalar!
  • 26.05.2017 17:29

Hüseyin Oflaz'dan ESD'ye özel açıklamalar!

İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, Emlaktasondakika.com'a özel açık ...