maritbet girişmaritbet
Emlak Vergisi ödemeleri 1 Kasım'da başlıyor

Emlak Vergisi ödemeleri 1 Kasım'da başlıyor

Emlak Vergisi'nin ikinci taksit ödemeleri 1 Kasım ile 30 Kasım tarihleri arasında yapılacak.

Ev sahiplerini ilgilendiren Emlak Vergisi son ödeme tarihi ne zaman olacak diye merak ediliyor. Emlak Vergisi'nin ilk taksitleri 1 Mart ile 31 Mayıs arasında ödenmişti. Şimdi ikinci taksit ödemelerine sıra geldi. 1 Kasım'dan 30 Kasım'a kadar bu ödemeler yapılacak. Emlak Vergisi, arazi, arsa ve binalar için ödeniyor. Gayrimenkulünü elden çıkarmayanlar ile geçen yıl gayrimenkul alanlar bu yıl vergi ödeyecek. Bu bağlamda bir gayrimenkulu olan ve muafiyet şartlarını taşımayan herkes Emlak Vergisi ödemek zorunda. Emlak Vergisi'nin ilk ve ikinci taksidini mutlaka belirlenen süre içinde ödemek gerekiyor.

Emlak vergisi 2019 ödemesi son tarih ve emlak vergisi sorgulama ve hesaplama işlemleri oldukça gündemde. Emlak vergisi ödeme tarihleri 2019 yılı vergi takviminin yayınlanması ile açıklanmıştı. 1 Mart Cuma günü itibari ile ilk taksit ödemeleri başladı. 2019 yılı vergi takvimine göre ilk taksit ödemeleri 3 ay devam etti. Şimdi sıra ikinci taksit ödemelerinde. 2019 yılı vergi takvimine göre ödeme tarihlerine haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz. Emlak Vergisi ödemesi, gayrimenkulun bağlı bulunduğu belediyeye direkt olarak yapılabilir. Ayrıca belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine de ödeme yapılabilir.

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

2019'un ikinci taksit ödemeleri ise 1 Kasım 2019 Cuma günü başlayacak. 1 ay boyunca ödenebilen ikinci taksitler 30 Kasım'ın hafta sonuna denk gelmesi nedeni ile Aralık ayına sarkabilecek.

EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Emlak vergisinin hesaplanmasında 2 temel değişken bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından müştereken belirlenen bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri; İkincisi belediyelerde kurulacak taktir komisyonlarınca belirlenecek asgari ölçüde arsa metre kare birim değeri ve binanın yüz ölçümü… Dolayısı ile bina metrekare normal inşaat maliyet bedeli merkezi olarak belirlendiğinden; bu değer belediyeden belediyeye değişiklik göstermemektedir. Asgari ölçüde arsa metre kare birim değeri ise belediye taktir komisyonlarınca belirleneceğinden; belediyeden belediyeye farklılık göstereceği gibi, belediye içerisinde de sokak ve caddelere göre farklılaşabilecektir. Ayrıca emlağın metrekaresi artıkça vergi değeri de artacaktır.

EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİYOR?

Emlak Vergisi ödemesi, gayrimenkulun bağlı bulunduğu belediyeye direkt olarak yapılabilir. Ayrıca belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine de ödeme yapılabilir. Ödemeler kredi kartı veya nakit olarak yapılabiliyor. Emlak Vergisi, bir yılda mart ve kasım ayları olmak üzere iki taksitte ödeniyor. Başka taksit yapılmıyor.

Büyükşehirde yer alan konut için vergi örneği

Evin 2018'e ait Emlak Vergisi değeri: 140 bin lira.

2018 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı: (Yüzde 23.73/2)=Yüzde 11.87.

Meskenin 2019 yılı Emlak Vergisi değeri: 156 bin TL (küsurat siliniyor).

Bu değerin binde 2'si: 312 lira vergi ödenecek.

ÖDEMEZSENİZ CEZASI VAR

Bir gayrimenkulu olan ve muafiyet şartlarını taşımayan herkes Emlak Vergisi ödemek zorunda. Emlak Vergisi'nin ilk ve ikinci taksidini mutlaka belirlenen süre içinde ödemek gerekiyor. Gecikme durumunda aylık yüzde 2 gecikme faizi uygulanıyor.

EMLAK VERGİSİ NEDİR?

Emlak vergisi, tapu kayıtlarında geçen, kendi adınıza ait olan konut, arsa, arazi ve bina gibi taşınmaza sahip olan herkesin ödemekle yükümlüğü olduğu vergidir. 1986 yılında çıkan bu vergi sene de bir sefer de ya da iki seferde ödenebilen, taşınmazın bulunduğu belediyelerce tahsili yapılan, taşınmaz mal varlığı için devlete ödenen vergidir.

Takvim

  • Etiketler:

Yorum Yaz