maritbet girişmaritbet
Emlak fiyatları, şu anda olması gereken seviyede

Emlak fiyatları, şu anda olması gereken seviyede

2007 yılı Haziran ayına göre 2010 Nisan ayı itibarıyla Türkiye genelinde konut fiyatları yüzde 8,1 oranında düştü

Kaynak: İbrahim Balta / Zaman


2007 yılı Haziran ayına göre 2010 Nisan ayı itibarıyla Türkiye genelinde konut fiyatları yüzde 8,1 oranında düştü. İnşaat şirketi Tulip Gayrimenkul yöneticisi Murat Mertoğlu, kriz öncesinde yoğun taleple aşırı yükselen fiyatların, krizde düşmesiyle bugün için rayiç denilen gerçek değerine oturduğunu söyledi.

Türkiye'de emlak fiyatları ekonomik krizle birlikte yüzde 10 civarında düştü. Konut satan şirketler de bu düşüşe dikkat çekip 'ucuzken alın' diye tüketicilerin iştahını kabartıyor. Nitelikli konut üreten Tulip Gayrimenkul şirketi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Mertoğlu ise 2006 yılında aşırı yükselen emlak fiyatlarının krizdeki düşüşle birlikte rayicine, gerçek değerine oturduğunu söyledi. Mertoğlu'nun açıklamasına göre 2006 yılında insanlar maket dahi olmadan internetteki çizimlere bakıp daire satın aldı. Talebin ve satışların yoğun olduğu bu dönemde fiyatlar da rayicin üzerinde yükseldi. Ancak kriz fiyattaki bu 'köpüğü' aldı ve evler asıl şimdi gerçek değerine kavuştu. Mertoğlu, "Konut fiyatları aslına döndü." dedi.
 
2010 yılı Nisan ayında satılık konut fiyatları, Garanti Mortgage-Reidin.com endeksinin başlangıç dönemi olan Haziran 2007'ye göre Türkiye genelinde yüzde 8,1, İstanbul'da yüzde 9,4, Ankara'da yüzde 10,8, İzmir'de yüzde 2,2, Antalya'da yüzde 15,6 ve Bursa'da yüzde 8,9 oranında düştü.
 
Türkiye'deki konut sektöründe faaliyet gösteren tek yabancı sermayeli (yüzde 65 Hollanda, yüzde 35 İngiliz) şirket Tulip Gayrimenkul, Türkiye'de bir yılda 503 konut sattı. İstanbul Ispartakule'de TOKİ'den hasılat paylaşımı ihalesiyle aldığı 1150 daireli Tulip Turkuaz projesindeki lüks konutların metrekaresi 2.650 liradan satılıyor. Tulip Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Burak Erten, şirketin satışa başladığı bir yılını Kıbrıs Gazimağusa şehrinde basın mensuplarıyla paylaştı.
 
Erten, konvansiyonel sistemle yaptıkları Tulip Turkuaz'ın lüks konutlar olduğunu, 360 ismiyle İstanbul Esenyurt'ta tünel kalıp sistemiyle inşa ettikleri 2 bin 400 sosyal konutu orta gelir grubuna yönelik olarak tasarladıklarını ifade etti. Tulip, 360 projesinde metrekaresi bin 300 liradan daire satıyor. Grubun rezidans projesi Ispartakule'deki 478 daireli Tulip Towers ise bu yaz sonunda satışa çıkacak. Konvansiyonel sistemle yapılan konutların tünel kalıp sistemine göre yüzde 30 daha maliyetli olduğunu hatırlatan Murat Mertoğlu, kendilerinin sosyal konutları 'lüks konut' diye, lüks konut fiyatıyla satmadıklarını söyledi.
 
Burak Erten, banka kredisiyle projeden satılan konutların teslimi için firma ile birlikte bankanın da hukuken sorumluluk altına girdiğini söyledi. Mortgage ve tüketici kanunları gereği, krediyle alınan evin tesliminden tüketiciye kredi veren banka da hukuki olarak müteselsilen (zincirleme) sorumlu. Erten, "Projeden, bitmemiş konut satarken banka, kredisi kullandırdığı şirketin kefili de oluyor. Bankanın kefaleti yoksa, inşaat şirketi batarsa tüketici ortada kalabilir, mağdur olabilir. Piyasada iş yapan şirketlerin yüzde 80'inin çalıştığı hiçbir banka yok. Tüketici açısından banka kredili evin riski kredisiz eve göre daha az. Batan bir şirket nedeniyle inşaat sektörüne güven zedelenirse, bu durumda Türkiye ekonomisi yara alır." diye konuştu.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz