maritbet girişmaritbet
Duygu Erten ‘Y jenerasyonu yeşil bina kavramına önem veriyor’

Duygu Erten ‘Y jenerasyonu yeşil bina kavramına önem veriyor’

Emlaktasondakika.com’un Haber Koordinatörü Hüseyin Belibağlı Yeşil Binalar Zirvesi’nde ÇEDBİK Başkanı Prof. Dr. Duygu Erten’den sektöre dair bilgiler aldı

ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Duygu Erten bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nde yeşil binalar kavramını, Türkiye ve dünyada bu konuya gösterilen hassasiyeti ve y kuşağı için ‘yeşil'in önemini aktardı. Duygu Erten ÇEDBİK'in kurulduğu 2007'de Türkiye'de hiç yeşil bina olmadığını, herkesin ‘Yeşil bina nedir?' diye sorduğunu ve senede 1000 profesyonele eğitim vererek bugünlere geldiklerini belirtti. Türkiye'de yeşil binaların gelişim sürecini ve sektörün avantajlarını açıklayan Erten şunları söyledi:  “Türkiye'de yapılmakta olan 400 yeşil binanın çoğu bizim üyelerimiz tarafından yapılıyor. Kimi bu binaların tasarımcısı kimi malzeme satıcısı kimi üreticisi, müteahhiti… Yeşil binalar sektörü kartopu gibi büyüyen bir sektör oldu. Biz bu binalara sürdürülebilir binalar, ekolojik binalar ya da yüksek performanslı binalar diyoruz. Sivil toplum örgütü olarak konumlanan ÇEDBİK'te üye sayımız 150'ye ulaştı. Bu emlak sektöründe aslında bir rekoru gösteriyor. Gerek Enerji Bakanlığı gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yakından çalışıyoruz. 

Yeşil bina konusunun ülkemizde Enerji Bakanlığı liderliğinde götürülmesini, Kalkınma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve diğer ilgili tüm bakanlıkların ortak bir yol haritası çizmesini, tüm kurumlara eşit mesafede duran bir ulusal yeşil bina sertifikalama enstitüsü kurulmasını ve ÇEDBİK'in 3 yılda hazırladığı ulusal yeşil bina kılavuzunun bu konuda yol haritası olarak kullanılmasını istiyoruz.  ÇEDBİK'in düzenlediği 3'üncü Uluslar arası Yeşil Binalar Zirvesi'nde 100'ün üzerinde misafir konuşmacımız ve 40'a yakın panelimiz var. Ulusal ve uluslararası ve zirvenin konusu ‘sınırları zorlayanlar, sınırları aşanlar' olarak belirlendi. Biz dünyadan ve Türkiye'den yeşil bina konusunda en iyileri getirmeye çalıştık. Bu iyi örneklerin, başta öğrenciler olmak üzere sektör profesyonellerini heyecanlandıracağını düşündük. Çünkü insanların daha iyiyi gördükten sonra binalar konusunda, iç hava konusunda daha aza yetinmesi mümkün olmayacak. Herkes yeşil binalarda yaşamak isteyecek. Yeşil binalar; sağlıklı binalar, iç hava kalitesi yüksek ve aynı zamanda karlılık getiren binalar diyebiliriz. Çünkü akıllı binalar dediğimiz bu binalarda su ve elektrik faturaları daha az oluyor. Bu nedenle tüketicinin de yeşil bina kavramını öğrenmesi, anlaması ve talep etmesi gerekiyor. TOKİ gibi Emlak Konut gibi kamu kuruluşlarının da bunları önkoşul olarak şartnamelerine koyması sektöre yararlı olacaktır. Yeşil bina yapmayan tasarlamayan kişilerin artık sektörde yer almaları zor olmalı. Çünkü bütün dünya buna gidiyor. 2050'de nüfus 9 milyar olduğunda kaynaklar yetmeyecek ve sektör olarak da bizim şuanda yapabileceğimiz en doğru şey, yeşil malzemeler  üretmek ve yeşil binalar yapmak olacak.”

“Yeşil binalar erken başlandığında maliyetsiz yapılabilir”
Yeşil binaların maliyeti ile standart binaların maliyet farkına değinen Duygu Erten böyle bir karşılaştırmanın net bir açıklama olamayacağını şöyle açıkladı: “Standart binaların üstüne bir bina yapıyorsunuz. Gerek aydınlatma gerek mekanik sistemler gibi… Fakat yeşil binalarda ne kadar erken başlarsanız daha az maliyetli olur. Ayrıca bu maliyetlemeyi geri dönüşüm üzerinden yapmak gerekir. Ön yatırım maliyeti olabilir ama bu 3-5 yılda kendisini telafi edebilir. Bu nedenle de net bir rakam verilemese de iyi bir ekiple, erken başlandığında maliyetsiz olarak da yeşil bina yapılabilir.”

Y kuşağı yeşil binalar konusunda hassas
ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Duygu Erten y kuşağının yeşil binalara karşı algılarına de yer vererek sözlerini şu şekilde noktalıyor: “Yeşil bina anlayışı, artık başka bir anlayış yok şeklinde gidiyor. Kaliforniya, Almanya, İsveç'e baktığınızda yeşil binalar standartlaşmaya başlıyor. Dünyada yeşil olmayan her şey, sadece binalar değil, 5-10 yıl içerisinde geçmişte kalacak. Rekabet artıyor, neyse ki y kuşağı  yeşil binalar konusunda çok meraklı. Amerika'da yapılan bir araştırma öğrencilerin 400 üniversite içerisinden 378'ini seçme nedeni kampüslerin yeşil olması sonucunu ortaya çıkardı. Bu da demek oluyor ki genç insanlar okulların iç hava kalitesi yüksek, düzgün binalarda eğitim almak istiyorlar. Bu da mutluluk verici.”

Haberin videosu için tıklayın

Hüseyin Belibağlı-Emine Pile/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz