maritbet girişmaritbet
Dünyanın havuzunu Türkiye tasarlıyor!

Dünyanın havuzunu Türkiye tasarlıyor!

Dünya inşaat sektöründe söz sahibi olan Türkiye'nin havuz tasarımında elde ettiği başarılar da dikkat çekiyor

 

Dünya inşaat sektöründe söz sahibi olan Türkiye'nin havuz tasarımında elde ettiği başarılar da dikkat çekiyor. Havuz ve teknik detay tasarımında iddialı olan ülke, Avrupa'nın merceği altında. Havuz ve tasarımı alanında faaliyet yürüten Nazmi Erol Havuz Tasarım, Proje, Taahhüt ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Nazmi Erol, Türkiye'de eskiden yabancı ülkelerin tasarımlarının yapıldığını, ancak şimdi dünyanın Türkiye'nin tasarımlarını yapmaya başladığını söyledi.
 
AVRUPA TÜRKİYE'Yİ TAKİP EDİYOR
 
Havuz dünyasına teknik ve görsel çözümler getirdiklerini vurgulayan Nazmi Erol, sektörde Türkiye'nin başarılarının her ortamda konuşulduğunu dile getirdi. "Havuzda lider ülkeler önce Almanya ve İspanya idi. Son 4 senedir lider ülke Türkiye oldu. Havuz ürün gamında Türkiye'yle yarışacak durumda değiller." diyerek, Türkiye'nin geldiği konumu ifade eden tasarımcı, havuz sektörünün başarısının kaynağını da anlattı.
 
Nazmi Erol, sektörde Türkiye'deki yerli firmaların son 10 yılda yaptıkları yatırım ve özellikle porselen ürünlerinde doğru üretim ve kaliteyi artırarak, görselle birlikte teknik detay tasarımlarıyla Türkiye'yi ithalatçı konumundan ihracatçı konumuna getirdiğinin altını çizdi. Türkiye'nin en büyük firmalarından Çanakkale Seramik - Kalebodur'a havuz sektöründe dünyada bugüne kadar tasarlanıp üretilen ürünleri devre dışı bırakan alternatifsiz ürünler de yapan Erol, geleceğin ürünlerini tasarlamaya devam edip, alternatifsiz ürünleri tasarlayarak, havuz sektöründe Türkiye'yi ürün gamında dünyada lider konumuna taşıdıklarını aktardı.
 
Araştırma geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarına da son yıllarda büyük yatırım yapıldığına dikkat çeken Erol, "Havuz ürünlerimiz şu an dünyanın 100'e yakın ülkesine ihraç ediliyor. Havuz ürünleri gamında Türkiye artık Avrupa'yı takip ve taklit etmiyor. Aksine şimdi dünya Türkiye takip ediyor. Seramik, granit ve porselende ise Türkiye Avrupa ülkeleriyle başa baş gidiyor. Bazı alanlarda ise öne geçtik." şeklinde konuştu.
 
"TÜRKİYE'DE 300 BİN HAVUZ VAR"
 
Türkiye genelinde şu ana kadar ortalama 300 bin havuz yapıldığı, bir havuzun ömrünün 10-15 yıl olduğu, havuzun sıfırdan yenilebilirlik oranının ise 20 bin olduğu bilgisini veren Nazmi Erol, Türkiye'de inşaat sektörüne bağlı olarak yılda 3 ila 5 bin arasında yeni havuz yapıldığını dile getirdi. Havuzların maliyetinin metrekare olarak bin dolardan başladığını bildiren Erol, havuz tiplerine göre, özel havuzların 70 bin dolar, site havuzlarının ise 150 bin dolara mal olduğuna değindi. Havuzun eskiden lüks olarak algılandığını kaydeden Erol, ancak şimdilerde bunun ihtiyaç olarak görüldüğünü aktardı. Son olarak sektörün sorunlarına değinen Erol, hükümetin Ar-Ge ve tasarıma verdiği teşvikin üretici firmaların fabrikalarında bugüne kadar tabela olarak kullanıldığını, ayrıca bu işte uzman yerli tasarımcılara yeterli imkânlar sunulmadığını savundu. Yarının tasarımlarının yapılmasının önemine dikkat çeken Erol, Avrupa'nın düştüğü duruma düşmemek için Ar-Ge, üretim ve tasarımın eşdeğer gitmesinin gerekliliğine işaret etti.
 
Dokuz Sütun

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

Avrupa'da sokakta yaşayan evsizlerin sayısı artıyor
  • 11.10.2023 14:17

Avrupa'da sokakta yaşayan evsizlerin sayısı artıyor

Fransa, İngiltere, Almanya ve Belçika başta olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesi ...

Tanık, yıkılan binanın altında bulunan yüzme havuzunu anlattı
  • 10.03.2023 12:12

Tanık, yıkılan binanın altında bulunan yüzme havuzunu anlattı

Diyarbakır'da yıkılan Galeria İş Merkezi'nin altındaki spor salonunda üyelik kay ...

Olimpik havuz deprem anı kameralara yansıdı!
  • 17.02.2023 11:28

Olimpik havuz deprem anı kameralara yansıdı!

Gaziantep merkezli depremlerden etkilenen Kayseri'de bir olimpik havuzda yaşanan ...

Çanakkale Seramik ile ev dışı alanlar kimlik kazanıyor
  • 04.06.2022 16:00

Çanakkale Seramik ile ev dışı alanlar kimlik kazanıyor

Yaşam alanlarına yeni anlamlar kazandıran Çanakkale Seramik, dış mekanlar arasın ...

Kalebodur'dan Çan Kamusal Alan Dönüşüm Projesi!
  • 26.05.2022 16:18

Kalebodur'dan Çan Kamusal Alan Dönüşüm Projesi!

Kalebodur kuruluşunun 65’inci yılında "İyi Bak Dünyana" mottosuyla doğduğu topra ...