maritbet girişmaritbet
Döviz kurundaki artış yabancıya konut satışında fırsat oldu

Döviz kurundaki artış yabancıya konut satışında fırsat oldu

Dolar kurundaki değerlenme konut sektörü için yabancıya satış fırsatı sağladı

Mütekabiliyet yasasıyla rotasını Türkiye'ye çeviren yabancı yatırımcı için dövizin TL karşısında yükselmesi Türkiye'de gayrimenkul almak isteyen isteyenler için cazip bir ortam sunuyor. Döviz artışından dolayı otomatik olarak konutu yüzde 23 daha ucuza alma imkanına kavuşan yabancıların konut alımlarını artırarak devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle gayrimenkul geliştiricileri 2014'e yabancılar için alım yılı gözüyle bakarken,  dövizin düşmesi yabancıların yanı sıra elinde dövizi olan yerli yatırımcıyı da harekete geçireceği kaydediliyor. Elinde dövizi olan yerli yatırımcının da  u dönemi değerlendirip parasını bozdurup konut alması bekleniyor. Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Projelerimiz başta Arap ülkeleri olmak üzere pek çok Ortadoğu ve Avrupa ülkesinin takibinde. Almanya, Amerika, Dubai, Suudi Arabistan, İsviçre ve Mısır gibi ülkelerden alıcı ve yatırımcı müşterilerimiz oluyor. Bunlar ağırlıklı olarak o ülkelerde yaşayan Türk vatandaşları olmakla birlikte aralarında yabancılar da var” dedi. Yurtdışından gelen yatırımcının yanı sıra yurtiçinde de, Ankara, Bursa, Trabzon, Gaziantep, Adana, Kayseri gibi illerden de alıcı geldiğini söyleyen Yılmaz, “İç piyasada, dolar birikimini bozdurup gayrimenkul edinmeye yönelik bir hareket var” dedi.

Yurt dışında, Türkiye'deki gayrimenkul sektörüne gelen yoğun talebi göz önüne alarak hazırlanan raporların, gayrimenkul sektörünün yabancılar açısından cazip olduğunu ortaya koyduğunu kaydeden Yılmaz, “Yabancılar ülkemizde mülk edinmenin karlı bir yatırım olduğunu keşfetti. Araştırmalara göre, Türkiye'deki konut fiyatları bir süre sonra dünyadaki metropollerde bulunan konut fiyatlarıyla eşitlenecek. Ancak şu anda yaşamak veya yatırım yapmak üzere Türkiye'yi seçen yabancılar, bir başka Avrupa ülkesinde mülk edinmelerine kıyasla son derece kazançlı çıkıyorlar” dedi.

“2014 yabancılar için alım yılı olacak”
Gayrimenkul yatırımcısının rotasını Türkiye'ye çevirdiğini anlatan ViaPort Venezia Satış&Pazarlama Direktörü Cenk Hayırlıoğlu, son dönemde Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi Ortadoğu ülkelerinden yoğun talep aldıklarını söyledi. Yaz aylarında 1,7 civarında seyreden kurun bu seviyelere gelmesinin, yabancı müşteriler için kârlı bir alım sinyali verdiğini anlatan Hayırlıoğlu, “Bu dönemde eğer gayrimenkul üreticileri projelerini yurtdışında iyi pazarlayabilirlerse, bu dönemden kazançlı çıkacaklardır” dedi. Şubat ayı ortasında satışların artmasını beklediklerini dile getiren Hayırlıoğlu şöyle konuştu: “2014 yılında gayrimenkul firmalarının da hedeflerinde yabancı alımların olacağını düşünüyorum. İstanbul bir araştırmaya göre dünya üzerinde yaşanacak 23 şehirden biri. 2023 yılına kadar ilk 10'u zorlayacağı öngörülen İstanbul hala dünya standartlarında diğer şehirlerden çok ucuz. Hem lokasyon, hem kültürel ve tarihi dokusu ve gelişmişlik bakımından yabancılara cazip fırsatlar sunuyor.  Eğitim ve sağlık göçü de bu alımların nedenlerinin başında geliyor. 2014 yılında İstanbul yabancı yatırımcı için dolar kurundaki artış sebebiyle kârlı ve tercih edilebilir olacağını düşünüyorum.”

Yurtdışındaki Türkler de alıma yöneldi
Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Cafer Kara ise sektörde yaşanan gelişmeler, Türkiye'nin jeopolitik konumu, Türk inşaat sektörünün yurtdışındaki konumu da yabancı yatırımcıların ilgisini Türkiye'ye çektiğini kaydederek, “Geçtiğimiz aralık ayında ise yabancı yatırımcılar 2013 yılının rekorunu kırarak toplam satışlardan yüzde 19,9'luk pay aldı. Döviz kurundaki artışın da ilgiyi artırdığı bu dönemde Anadolu Yakası'nda Kartal'da kaba inşaatı tamamlanan Çukurova Tower ve yaşamın başladığı Adanuspark projelerimize yabancı yatırımcı kanadından da ilgi artışı söz konusu. Körfez ülkelerinden projelerimizle ilgili görüşmelerde bulunduk. Yanı sıra Almanya, Fransa, Hollanda gibi yurtdışında yaşayan Türklerin yoğun olduğu ülkelerden de gurbetçi vatandaşlarımızın ilgisiyle karşılaşıyoruz” diye konuştu. “Döviz kurundaki artış ile Türkiye'de konut satın almaya niyetlenen yatırımcılar hızlı davranacaktır” diyen Kara, “Kurdaki artış hali hazırda Türkiye'den konut satın almak isteyen ve bu konuda araştırma yapan yabancı yatırımcıların karar verme sürecini hızlandırabilir” dedi.
Yalçınlar Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın, yabancı yatırımcı ve döviz geliri olan yatırımcılar için  2014'ün avantajlı bir yıl olacağını gözlemlediklerini söyleyerek, “Alımlar zaten yapılıyor. Projemizin yüzde 15'ini yabancılara sattık. Bu oranın 2014 içinde yüzde 30' lara çıkacağını planlamaktayız” diye konuştu.

Süreçle birlikte  yabancıların satış ofisinden sürekli bilgi aldığını kaydeden Yalçın, “En çok ne kadar vade yaptıkları, tapu devirleri ve KDV oranı hakkında bilgi almak istiyorlar” dedi. Yalçın, yabancıların en çok eşyalı, temizlik ve bakım hizmetleri olan,  araba, şöför, hazır ev gibi VIP servisi veren projeleri tercih ettiğini kaydetti. Dolar kurundaki değerlenme konut sektörü için ‘yabancıya satış' fırsatı yarattı. Gayrimenkul geliştiricileri 2014'e yabancılar için alım yılı gözüyle bakarken, dövizin yükselmesi yabancıların yanı sıra elinde dövizi olan yerli yatırımcıyı da harekete geçirmesi bekleniyor.

Yabancı yatırımcılar en çok oturma iznini soruyor
Yabancı yatırımcıların temalı ürünlere yönelmesinin de dikkat çekici başka bir ayrıntı olduğunu belirten Cenk Hayırlıoğlu, “Markalı konut projeleri yabancıların alım markajında bulunuyor. Her gün çağrı merkezimize gelen onlarca telefondan en çok sorulan soruların başında oturma izni geliyor. 1 yıllık süreyi kısa bulan yatırımcılar, her yıl bürokratik engellerle karşılaşma stresine girmek istemiyorlar. Gelen diğer sorular ise proje detayları, lokasyon, projedeki prim beklentisi ve dolar kurunun ne olacağı oluyor. Biz yurtdışında projemizi beğenen yabancı müşterilerimiz için özel ziyaret programları düzenleyip, Türkiye'ye kendilerini davet edip ağırlıyoruz. Projeyi hem yerinde gören yabancılar, satış ofisimizde projenin detaylarını öğrendikten sonra satın alma kararı veriyorlar” diye konuştu. 
Leyla İlhan/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı
  • 15.11.2022 16:49

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...

2022’nin ilk 6 ayında markalı konut aramalarında rekor artış!
  • 26.07.2022 13:59

2022’nin ilk 6 ayında markalı konut aramalarında rekor artış!

Güncel Proje Bilgileri verilerine göre 2022'nin ilk 6 aylık bölümünde markalı ko ...

Yabancıya konut satışında KDV düzenlemesi!
  • 09.04.2022 17:15

Yabancıya konut satışında KDV düzenlemesi!

Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunund ...

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!
  • 15.03.2022 10:13

Konut satışları geçen yıla göre yüzde 20,1 arttı!

TÜİK, konut satış istatistikleri Şubat 2022 verilerini açıkladı. Türkiye genelin ...

Rus ve Ukraynalı yatırımcılar Türkiye'de gayrimenkul için sıraya girdi!
  • 10.03.2022 12:52

Rus ve Ukraynalı yatırımcılar Türkiye'de gayrimenkul için sıraya girdi!

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş sürecinde Avrupa’nın ambargo uyguladı ...

Borsa İstanbul'da gong Dap Gayrimenkul için çaldı
  • 25.02.2022 08:52

Borsa İstanbul'da gong Dap Gayrimenkul için çaldı

Dap Gayrimenkul Geliştirme hisseleri, Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmeye baş ...