maritbet girişmaritbet
Döviz kuru yükseldi, yabancı alımı arttı!

Döviz kuru yükseldi, yabancı alımı arttı!

Döviz fiyatlarındaki artış konut projelerine yabancı satışının yükselmesi olarak yansıyor.

İnşaat sektörü döviz kurunun artmasının eksilerini değil, artılarını yaşadı. Yabancılar bir anda rotayı Türkiye'ye çevirirken, inşaat firmalarının satış ofisleri yoğunluk yaşadı. Dövizdeki artışın getirdiği fırsatı doğru yönlendiren firmalar, yabancı yatırımcı kozuyla sağlam duruşunu sürdürerek sektöre de umut oluyor.

Dövizdeki artışın yerli yatırımcıyı temkinli adım atmaya yönelttiğini kaydeden İTO Yatırım ortaklarından Özkan Özçelik, bu durumun yabancı yatırımcı için bir nevi ‘indirim' anlamına gelmesi nedeniyle, yabancıların çok daha fazla öne çıktığı bir döneme girildiğini belirtti.

Özellikle bitmiş projelere yapılan yatırımın şu an yabancılar için ‘uygun fiyatlı, kaliteli yatırım' anlamına geldiğini ifade eden Özçelik, şunları söyledi:
“Son günlerde ateşini oldukça düşürmüş olsa da geçtiğimiz ay rekorlar kıran dövizdeki yükseliş elbette hepimizi ürkütse de yabancılar için bu çok da sıkıntılı bir durum değil. Hatta ülkemizde gayrimenkul sektörüne yatırım düşünen yabancılar için tam anlamıyla fırsat dönemindeyiz. Geçtiğimiz yıl ülkemizde yaşanan kötü olaylar, her dönem Türkiye'yle ilgili yabancı yatırımcının aklını karıştırmış olacak ki, TÜİK verilerine göre yabancıya konut satışı yüzde 20,3 oranında azaldı. Ancak yabancı yatırımcı için Türkiye her zaman sağlam bir yatırım limanı olma özelliğinde. Dövizdeki artış da gayrimenkule yatırım yapan yabancıların daha fazla kara geçmesini sağladı. Bu yıl ülkemizdeki yabancı yatırımcı payının çok daha artacağına inanıyorum.”

Özkan Özçelik, şu an konut fiyatlarında değişim olmamasının da bir avantaj olduğunun altını çizerek, “Türkiye'nin her bölgesi yabancı yatırımcı için çok uygun projeler sunuyor. Ankara özelinde de büyükelçilikler ve yabancı temsilciliklere yakın konumuyla Oran, yabancıların en fazla tercih ettiği bölgelerin başında geliyor. Bu durum tabi ki bölgeye olan yabancı talebini de artırıyor. Bölgede hayata geçirdiğimiz ve yaşamın başladığı One Tower Diplomatique de özellikle Başkent'teki diplomatik personelin tercih ettiği bir proje oldu. Dolardaki artış aşırı olsa da bizim fiyatlarımız değişmeyince yabancı yatırımcı One Tower Diplomatique'den aldığı konutla yüzde 33 oranında kara geçti. Satış grafiğimizin de hızla yabancı lehine gittiğini söylemek mümkün. One Tower Diplomatique dövizdeki hareketlilikten dolayı biraz daha yabancı tandanslı, yabancıların daha çok yer aldığı bir konut kulesi oldu” dedi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı
  • 15.11.2022 16:49

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Yabancıya konut satışında KDV düzenlemesi!
  • 09.04.2022 17:15

Yabancıya konut satışında KDV düzenlemesi!

Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanunund ...