maritbet girişmaritbet
Doğu Anadolu fay hattı üzerindeki evlerin dönüşümü için son umut AB Kaynakları!

Doğu Anadolu fay hattı üzerindeki evlerin dönüşümü için son umut AB Kaynakları!

Büyük Marmara Depremi sonrası dönemin Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Dairesi depremin yaşanma ihtimali en yüksek olan faylardan biri olarak gösterilen ve Elazığ'ın Palu ilçesinden başlayıp Hatay'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fay Zonu çevresinde çalışma başlattı

 

Büyük Marmara Depremi sonrası dönemin Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Dairesi depremin yaşanma ihtimali en yüksek olan faylardan biri olarak gösterilen ve Elazığ'ın Palu ilçesinden başlayıp Hatay'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fay Zonu çevresinde çalışma başlattı. Çalışma kapsamında hem fayın hareketleri hem de fayın 20 ve 30 kilometrelik yakınında bulunan ilçe, köy ve kentlerin yapı stokları incelendi. Uzmanlar 7 yıl boyunca bölgede inceleme yaptı. 100 bin konutu dönüştürerek depreme hazırlayacak proje ortaya çıktı.

YILLIK 50 MİLYON DOLAR

Projenin her yıl 50 milyon dolarlık kaynak ile 10 yılda tamamlanması hesaplandı. Proje kapsamında vatandaştan bir kuruş almadan kimi yerleşim yerleri taşınacak, kimileri ise olduğu yerde dönüştürülerek depreme hazır hale getirilecekti. Proje Devlet Planlama Teşkilatına sunuldu. DPT 2011'de bu projeye onay vermedi. DPT'den onay çıkmayınca depreme dönüşümü açısından örnek olacak proje rafa kaldırıldı. Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı şimdi projeye AB'den kaynak sağlamak için çalışma başlattı. Uzmanlar projenin boyutlarının çok daha kapsamlı olabileceğini tamamlandığı taktirde örnek olarak Türkiye'nin dönüşümüne yön vereceğini dile getirdiler.

Van'daki binalara dijital kimlik

VAN'DA meydana gelen depremlerden sonra tespitleri kolaylaştırmak için tüm binalara dijital kimlik çıkarıldı. Van Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Eset Çeçen, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihli depremlerin ardından kentte ilk kez arazi çalışması yapıldığını söyledi. Bütün binaların hasar durumu, kat sayısı, bina ve konut içindeki birey sayılarının tek tek belirlenerek bilgisayar ortamına yüklendiğini vurgulayan Çeçen, ''Van Kent Bilgi Sistemi''ne geçiş yapılacağını ifade etti. Çeçen 'Kentteki 30 mahallenin yapısal bilgilerinin bilgisayar ortamına taşındığı' dedi.

Ercan Sarıkaya/Akşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Doğu Anadolu fay hattı üzerindeki evlerin dönüşümü için son umut AB Kaynakları!
  • 18.08.2012 09:06

Doğu Anadolu fay hattı üzerindeki evlerin dönüşümü için son umut AB Kaynakları!

Büyük Marmara Depremi sonrası dönemin Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Dairesi ...