maritbet girişmaritbet
Dikeyden yatay mimariye doğru hazırlıklar tamam!

Dikeyden yatay mimariye doğru hazırlıklar tamam!

7 iklim 7 bölge gelenekten geleceğe konulu Ulusal Mimari Proje Yarışması ödül töreni gerçekleştirildi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, "Sayın Başbakanımızın önerileri ve bilgileri dahilinde konutlarımızda dikey mimari yapıdan yatay mimari yapıya geçiş için hazırlıklarımızı tamamladık" dedi.

Turan, Halkalı'daki TOKİ Hizmet Binası'nda yapılan "7 iklim 7 bölge gelenekten geleceğe" konulu Ulusal Mimari Proje Yarışması ödül töreninde konuştu. 

Yarışmaya katılanlara ve özellikle mimarlık öğrencilerine gayretleri için teşekkür eden Turan, Türkiye'nin son yıllarda konut anlamında da büyük bir gelişim katettiğini anlattı. 

Şehirlerin büyüdüğünü, insanların hem sosyal hem de maddi anlamda zenginleştiğini dile getiren Turan, "Yakın zamana kadar başını sokacak bir eve rıza gösteren insanlarımız haklı olarak çocuklarıyla daha güzel şehirlerde yaşamak istemektedir. Buna bağlı olarak da en başta hükümetimizden, sektörden ve TOKİ'den yeni açılımlar beklemektedirler. Bugünün beklentileri ve ihtiyaçları dünkünden farklı konuma gelmiştir. TOKİ yeni bir hedef ve heyecanla şehirlerimizi geleceğin Türkiyesi'ne taşıyacak değişimlerin adımlarını atmaya başlamıştır" diye konuştu.

TOKİ'nin imkanları çerçevesinde milyonlarca dar gelirliyi ev sahibi yaptığına dikkati çeken Turan, şöyle devam etti:

"Sayın Başbakanımızın önerileri ve bilgileri dahilinde konutlarımızda dikey mimari yapıdan yatay mimari yapıya geçiş için hazırlıklarımızı tamamladık. Buna yönelik projelerimizi uygulamaya başladık. Şehirlerimizde kendine has kimliği olan daha kaliteli ve nitelikli konutlar, mahaller imal edeceğiz. Bu bakış açısını yansıtacak yeni çalışmalarımızda hedef kitlemiz, alt ve orta gelir gruplarıdır. Barınma merkezi anlayışıyla sosyal donatılardan çevre düzenlemelerine estetiği gözeten konforlu yaşam alanlarıyla öne çıkan projeler gerçekleştireceğiz."

Kentsel dönüşüm

Turan, hükümetin ve TOKİ'nin bir başka önceliğinin kentsel dönüşüm olduğunu belirterek, afet riskinin olduğu şehirlerde farklı ihtiyaç ve değişimleri gözönüne alarak, kentsel yenileme, dönüşüm ve arsa üretimine önem ve öncelik verileceğini söyledi.

Bu konuda rekabetçiliği ve sosyal uyumu geliştiren kentsel dönüşüm programı eylem planının öncelikleri arasında yer alacağını dile getiren Turan, "TOKİ'nin sosyal konut üretimi içindeki kentsel dönüşüm payı şu anda yüzde 15'ler civarındadır. İnşallah yakın bir süreçte üreteceğimiz sosyal konutların yüzde 40 kadarı kentsel dönüşüm odaklı olacaktır" ifadelerini kullandı.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, 2023 hedefine ulaşmak için temel hedeflerinin daha kaliteli, nitelikli üretim olacağını belirterek, göreve geldikleri günden itibaren bu bilinçle hareket ettiklerini ifade etti.

Türkiye'de ihtiyaç sahibi vatandaşların talep ve ödeme güçleri dikkate alınarak, nitelikli ve kaliteli konut üretiminin hızla sürdürüleceğini anlatan Turan, "TOKİ'nin sektördeki öncü, yönlendirici, denetleyici, dengeleyici ve eğitici kurumsal kimliği ön plana çıkartılacaktır. Bu hizmetlerimizi ve projelerimizi daha iyiye götüreceğiz. Bu vesileyle yarışmaya katılan mimar ve öğrencilerimize şükranlarımızı sunuyorum" şeklinde konuştu.

"Barınma hakkı da kutsaldır"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çok anlamlı bir sonucu birlikte alkışlayacaklarını belirterek, yarışmaya katılan meslektaşlarına teşekkür etti ve ödül alanları tebrik etti. 

Dünyaya mirası bir çok esere ev sahipliği yaptıklarını anlatan Topbaş, şunları söyledi:

"İnsanların doğuştan hakları arasında yaşam, inanç gibi barınma hakkının da kutsal olduğunu söylemek isterim. Yoğunlaşan kent yaşamıyla vatandaşların yaşam tarzlarını mimarlar veya yöneticiler belirleyici oldu. Nasıl öngördülerse insanları o yaşama itmek zorunda kaldık. Hele savaş sonrası yıllarda geleneksel değerlerimizi bir tarafa iterek, bir farklı yoğunlaşmaya doğru gittik. Hızla gelişen dünya kentleşme süreci içerisinde bazı şeylerin ipinin ucunun kaçtığını görmekteyiz. Maalesef yoğunlaşan kentler, bunun karşılığında beklentilerin yüksekliği, rantlar ve bunun getirdiği sorunlarla karşılaşıyoruz."

Topbaş, Türkiye'nin ulusal planların yapılmadığı bir ülke olduğunu ifade ederek, bölgelerin ve kentlerin ulusal planlara göre şekillenmesi gerektiğini vurguladı.

Yüksek yapıların insanın doğasına aykırı olduğunu anlatan Topbaş, "Topraktan koptukça insanlarda birtakım sıkıntıların ortaya çıktığı bir gerçektir" dedi. 

TOKİ'nin ortaya koyacağı modellemelerle bu konuda öncülük yapabileceğini dile getiren Topbaş, cumhuriyetin ilk dönemlerinde ortaya çıkan mimari güzelliklerin ne yazık ki devam ettirilmediğini, 1940'lı yıllardan itibaren başlayan sanayileşme süreciyle ortaya çıkan yoğun göç dalgası ile tarih ve doğada ciddi tahribat oluştuğunu aktardı. 

Kentsel dönüşümün bir rant dönüşümü olmaması gerektiğinin altını çizen Topbaş, özellikle TOKİ'nin burada bir modelleme yapması gerektiğini ifade etti.

Bu arada yarışmada, Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri'nden ödüle değer eser olmazken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Ahmet Yılmaz, Ege Bölgesi'nden Cihan Sevindik, İç Anadolu Bölgesi'nden Zeynep Canan Aksu, Akdeniz Bölgesi'nden ise Fatma Tuğba Okçuoğlu'nun ekip başı olduğu eserler birinci oldu.

Yarışmada öğrenci kategorisinde ise ödülü Ahmet Ünal kazandı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dikeyden yatay mimariye doğru hazırlıklar tamam!
  • 11.11.2014 13:51

Dikeyden yatay mimariye doğru hazırlıklar tamam!

7 iklim 7 bölge gelenekten geleceğe konulu Ulusal Mimari Proje Yarışması ödül tö ...

Ulusal Mimari Proje Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu
  • 11.11.2014 10:45

Ulusal Mimari Proje Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

TOKİ ve Emlak Konut GYO ortaklığında düzenlenen 7 İklim 7 Bölge Gelenekten Gelec ...

TOKİ ve Emlak Konut GYO Ulusal Mimari Proje Yarışması düzenliyor
  • 28.05.2014 11:39

TOKİ ve Emlak Konut GYO Ulusal Mimari Proje Yarışması düzenliyor

TOKİ ve Emlak Konut GYO Mimarlık 4. Sınıf öğrencileri için yarışma düzenledi ...