maritbet girişmaritbet
Devlet gayrimenkullere EL KOYACAK!

Devlet gayrimenkullere EL KOYACAK!

Devlet vefat edenlerin, 10 yıllık sürede mirasçılarının sahip çıkmadığı gayrimenkul varlıklarını tespit edip, bu varlıklara el koyacak

Antalya'da hayatını kaybeden yabancılara ait gayrimenkullere bazı kişilerin haksız biçimde sahip çıkarak rant elde ettiğini tespit eden Antalya Defterdarlığı, yeni bir çalışma başlattı. Varisleri tarafından sahip çıkılmayan gayrimenkullerin hazineye devrinin sağlanması için gayrimenkul sahibi olan yabancıların peşine düşen Defterdarlık, 10 yıllık süre içinde vefat eden yabancıların gayrimenkul varlıklarını tespit edip bu varlıklara el koyacak.

İlk çalışmayı 22 bin yerleşik yabancının bulunduğu Alanya'da başlatan Defterdarlık yetkilileri, Alanya Kaymakamlığı ve Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlüğü ile temasa geçerek, son 10 yıl içinde hayatını kaybeden yabancıların gayrimenkullerini tespit etmeye başladı. Tespitlerin tamamlanmasının ardından çıkarılacak mahkeme kararları ile varisler tarafından sahiplenilmeyen gayrimenkullere el konulacak.
 
Yapılacak tespitlerde yabancıların gayrimenkullerine yerleşen, kira alan veya kiraya veren kişiler hakkında ise adli işlem gerçekleştirilecek. Gayrimenkul sahibi yabancının vefatından itibaren elde edilen rant miktarı hesaplanılarak, bu miktar ecrimisil bedeli olarak geri alınacak. Bu işlem yapılmadan önce defterdarlık, 5917 sayılı kanunun 20'inci maddesi uyarınca mahkeme kararı ile gayrimenkullerin yönetimini eline alacak.
 
10 yıl işlem yapılmazsa devlete kalıyor
Yabancıların en fazla gayrimenkul edindiği illerin başında Antalya'nın geldiğini hatırlatan Defterdar Hidayet Mat, “Türkiye'de gayrimenkul edinen yabancıların malları Türk hukukuna tabi. Yani Türkiye sınırları içinde hayatını kaybeden bir yabancının gayrimenkulü, mirasçısı Türkiye'ye gelip veraset ilanı çıkarmazsa devlete kalıyor” dedi.
Bugüne kadar yabancılardan devlete kalan gayrimenkullerin tespitine ilişkin hiçbir çalışma yapılmadığını, bu nedenle de yabancılara ait gayrimenkullere hakkı olmayan kişilerin sahip çıktığını kaydeden Hidayet Mat, “Gayrimenkulleri arayan, soran olmadığı için de bu kişiler ya kira geliri almış, ya da kiraya vermiş. Biz bu uygulama ile haksız kazancın önüne geçtiğimiz gibi devlete de mal kazandıracağız” dedi.
 
10 yıl boyunca mirasçıları tarafından işlem yapılmayan gayrimenkullerin de devlete kaldığını bildiren Antalya Defterdarı Mat, şöyle devam etti:
“İlk yapılan tespitlerde bu nitelikteki gayrimenkullerin sayısının çok fazla olduğunu öğrendik. Tespitler tamamlandığında bu çalışmadan elde edeceğimiz gelir de tam anlamıyla ortaya çıkacak. Bizim bu çalışmamız diğer illere de örnek olacak. Eğer başarılı olursak devlet bu çalışmadan çok büyük oranlarda gelir elde edecek.”
  • Etiketler:

Yorum Yaz