maritbet girişmaritbet
DASK, zorunlu deprem sigortasındaki başarısıyla dünyada ilgi odağı oldu

DASK, zorunlu deprem sigortasındaki başarısıyla dünyada ilgi odağı oldu

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), afet sigortalarını geliştirmek isteyen ülkeler için ilgi odağı olmaya devam ediyor

The Economist dergisinin Londra'da düzenlediği Sigorta Zirvesi'ne davet edilen DASK, geniş kitlelere düşük fiyatla deprem sigortası sağlamadaki deneyimlerini paylaştı. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, “Bugüne kadar İtalya'dan Çin'e, İran'dan Meksika'ya kadar 20'ye yakın ülkeyle afet sigortası konusundaki deneyimlerimizi paylaştık. Bu ilgi hem ülkemiz hem de kurumumuz açısından son derece gurur verici” dedi. Depremlerin konutlarda neden olabileceği maddi zararları sigortacılık ilkeleri çerçevesinde teminat altına almak için 1999 Marmara depreminden sonra kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), zorunlu deprem sigortasıyla ilgili yenilikçi uygulamaları ve sağladığı başarılarıyla tüm dünyada örnek alınıyor. DASK, bugüne kadar aralarında Yunanistan, İtalya, Filipinler, Çin, İran, Güney Kore, Meksika, Makedonya, Arnavutluk, Endonezya, Romanya, Pakistan, Kuveyt, Yemen, Azerbaycan, Özbekistan ve Kazakistan'ın bulunduğu ülkelere zorunlu deprem sigortasını anlattı. Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar da afet sigortalarının geliştirilmesinde Türkiye'yi en iyi uygulama örnekleri arasında gösteriyor ve özellikle gelişmekte olan ülkelere bu deneyimden yararlanmalarını öneriyor.  

Kurumun uluslararası bilinirliğini ve itibarını değerlendiren DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı şunları ifade etti: “DASK, afet sigortaları konusunda uluslararası alanda oldukça bilinen ve ilgi ile takip edilen bir kurum. Afet hasarlarının son 30 yılda tüm dünyada önemli bir artış gösterdiği düşünüldüğünde, başarılı bir uygulamaya ilgi duyulmasını olağan karşılamak gerekir. Doğal afetlerin yıkıcı etkilerine maruz kalan bazı ülkeler, kendi sistemlerini geliştirmek için zorunlu deprem sigortasındaki deneyimlerimizden yararlanmak istiyor. Biz de tecrübelerimizi severek paylaşıyoruz. DASK özellikle, afet zararlarının finansmanındaki rolü, sigortacılığın göreceli olarak çok gelişmemiş olduğu bir piyasada sigortalılık oranlarındaki başarısı, düşük fiyatlarla sigorta teminatı sunabilmesi, reasüransı ve afet bonosunu da içeren yüksek hasar ödeme kapasitesi ve kamu-özel sektör işbirliğini içeren başarılı iş modeli ile dikkat çekiyor. Bu ilgi hem ülkemiz hem de kurumumuz açısından son derece gurur verici.”


DASK, Londra'daki sigorta zirvesinde Türkiye'yi temsil etti

DASK, son olarak The Economist dergisinin düzenlediği Sigorta Zirvesi 2014'e davet edildi. Dünyanın en önemli sigorta merkezlerinden biri olan Londra'da yapılan ve sigortacılık sektöründen 200'e yakın yönetici ve profesyonelin katıldığı toplantıda, DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, zorunlu deprem sigortası uygulamasını örnek vaka olarak anlattı. Yazıcı konuşmasında, zorunlu deprem sigortası örneği üzerinden, geniş kitlelere uygun fiyatlı afet sigortası sunmanın zorluklarına ve başarı için gerekli koşullara değindi, Türkiye'deki sigortalılık bilinci ve risk algısının artırılmasının önündeki bariyerleri ve bu bariyerlerin nasıl aşıldığına ilişkin tecrübelerini aktardı. 

Afet zararlarının dışında, küresel değişimlere uyum sağlama, sigortacılığı gelecek için hazırlama, dijital tüketici ile iş yapma, yeni teknolojilerden yararlanarak sigorta tüketicisine ulaşma ve mikro sigorta gibi konuların da konuşulduğu zirvede, DASK'ın zorunlu deprem sigortasının yaygınlaştırılmasına ve sürdürülmesine ilişkin deneyimleri ilgi çekti. 

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Birliğinin sekiz ülkeden yaklaşık 500 delegenin katılımı ile Nisan ayında Pakistan'da düzenleyeceği sigorta konferansına da davet edilen DASK, bu toplantıda da tecrübelerini geniş bir katılımcı grubu ile paylaşma imkanı bulacak. Birliğin üyeleri arasında Pakistan, Hindistan, Bangladeş, Sri Lanka, Nepal, Bhutan, Afganistan ve Maldivler bulunuyor.
  

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Depremler sonrası ödenen DASK tazminat tutarı 34 milyar liraya ulaştı
  • 20.10.2023 14:59

Depremler sonrası ödenen DASK tazminat tutarı 34 milyar liraya ulaştı

AFAD ve Gebze Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen "5. Uluslararası Afet ve ...

Türkiye geneli konutların sadece yüzde 58.7'si DASK'a sahip
  • 22.08.2023 11:52

Türkiye geneli konutların sadece yüzde 58.7'si DASK'a sahip

Ülke genelinde zorunlu deprem sigortasına sahip konut oranı en yüksek olan iller ...

DASK'ın hasar ödemesi 17 milyar TL'yi aştı
  • 10.04.2023 11:35

DASK'ın hasar ödemesi 17 milyar TL'yi aştı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardında ...

"DASK’ta yeni uygulamaları devreye alacağız"
  • 07.04.2023 14:06

"DASK’ta yeni uygulamaları devreye alacağız"

SEDDK Başkanı Eroğlu, "DASK, deprem bölgesinde mevcut uygulama ile şu ana kadar ...

DASK'ın ödediği tazminat tutarı 10 milyar TL'yi aştı
  • 03.04.2023 11:08

DASK'ın ödediği tazminat tutarı 10 milyar TL'yi aştı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) deprem bölgesindeki sigortalılara ödedi ...

DASK'ın hasar ödemesi 6,5 milyar TL'yi aştı
  • 27.03.2023 11:54

DASK'ın hasar ödemesi 6,5 milyar TL'yi aştı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardında ...