maritbet girişmaritbet
Danıştay'a paralı çevreyol geliyor!

Danıştay'a paralı çevreyol geliyor!

Çevre ve bağlantı yolları, viyadük ve tünellerden de ücret alınmasını öngören yönetmelik tepki çekti. Tüketiciler Birliği, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi'ne gidecek

 

 Çevre ve bağlantı yolları, viyadük ve tünellerden de ücret alınmasını öngören yönetmelik tepki çekti. Tüketiciler Birliği, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi'ne gidecek.
 
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün, sorumlu olduğu otoyol ve köprülerin yanı sıra çevre ve bağlantı yolları, köprü, tünel ve viyadüklerden de geçiş ücreti alınmasını öngören yönetmeliği önceki gün yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin ne şekilde uygulanacağı henüz bilinmiyor. Fakat yönetmeliğin öngördüğü gibi vatandaştan, her gün ev ve işyerine gitmek için kullandığı çevre yolları, tüneller ve viyadükler için para alınacak olması kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Devletin asli görevleri arasında yol yapmanın da olduğunu belirten Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, yönetmeliğin 'tatsız bir şaka' gibi olduğunu söyledi. Anayasa'nın sosyal devlet ilkesi, seyahat özgürlüğü ve devletin tüketicileri koruyacağı gibi pek çok maddesinin ihlal edildiğini vurgulayan Ağaoğlu, "Yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'a iptal davası açmayı planlıyoruz. Konuyu Anayasa Mahkemesi'ne kadar götüreceğiz." dedi. Konuyla ilgili görüşler şöyle:
 
Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu: Devletin yol yapması asli görevidir. Artık şehir içinde kalan çevreyolları şehir içi trafiğe katkı sağlıyor. Bu yollar bile özellikle sabah ve akşam saatlerinde zaman zaman yetersiz kalmaktadır. Bu yolların paralı olması vatandaşa 'başının çaresine bak' anlamına geliyor. Tüketicilerin, şehir içinde kalan İstanbul'daki Çamlıca ve Mahmutbey gişelerinin şehir dışına taşınmasını istediği bir zamanda çıkarılan bu yönetmelik tatsız bir şaka gibi. Vergisi ödenmiş kazanç kutsaldır. "Ödediğiniz vergiler yol, su ve elektrik olarak size geri dönecektir." deniliyor. Fakat yol olarak değil ilave bedel olarak döndüğünü görüyoruz. Tüketiciler Birliği Genel Kurulu olarak yüksek yargı nezdinde dava açmak üzere toplanıyoruz. Yarın, yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'a iptal davası açılması planlanıyor. Anayasamızın sosyal devlet ilkesi, seyahat özgürlüğü ve devletin tüketicileri koruyacağı gibi pek çok maddesini de ihlal eden yönetmeliği Anayasa Mahkemesi'ne kadar götürmeyi düşünüyoruz.
 
Fahri Trafik Müfettişleri Dernek Başkanı Avukat Sami Güleçyüz: Çevreyolu sadece İstanbul'da değil, diğer illerde de kullanılıyor. Şehir içi trafiğini rahatlatma fonksiyonu var. Kentte alternatif yolların bol olması gerekiyor. Çevreyolları paralı olursa trafiği olumsuz etkiler. Kent içindeki tüneller trafiği rahatlatmak için yapıldı ama paralı olursa yine trafik sıkışıklığı olur. Yeni yönetmeliğin tek olumlu tarafı transit geçişleri rahatlatabilir. Aslında şu anda çevreyolu da şehir içi yol gibi oldu. Ancak bu uygulama ile şehir içi trafiği daha sıkışır.
 
Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Uygulama Araştırma Merkezi Başkanı Mustafa Ilıcalı: İstanbul'daki yollarda kapasitenin üzerinde araç fazlalığı var. Vatandaşa toplu ulaşım kullanımını özendirmeli. Raylı sistemlerin yaygınlaştırılması şart. Bu alternatiflerin oluşturulmasının ardından yolların ücretlendirilmesi uygun olur. Yurtdışında gelişmiş ülkelerde özel araç kullanımını azaltmak için bu uygulanıyor. Trafik talebinin yüksek olduğu yerlerde talep olur ama diğer yerlerde kullanım azalır.
 
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur: Eğer yönetmelik trafiği rahatlatmak için çıkarılmışsa trafiğin bu şekilde rahatlayacağını zannetmiyorum. Vatandaşa 'araçlarınızı trafiğe çıkarmayın' demek isteniyor. Devletin, vatandaşın yıllardır kullandığı yolları tekrar tekrar ücretlendirmesi doğru değil. Taksici esnafımız Boğaz Köprüsü geçişlerinde ödenen ücrette bile müşteriyle sorunlar yaşıyor. Konuyla ilgili yeni tartışmalar olacağı kesin.
 
'Otoyollara zam diye algılamak hoş olmadı'
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, otoyollardaki geçiş ücretleri ile ilgili yönetmeliğin 'otoyollara zam yapılıyor' diye algılanmasının, hoş olmadığını bildirdi. Resmî Gazete'de önceki gün yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle ilgili soruları cevaplayan Yıldırım, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kuruluşuyla ilgili Teşkilat Yasası'nın değiştirildiğini, bu yasaya uygun olarak yönetmeliklerin hazırlanması gerektiğini dile getirdi. Erişime kontrollü yollarda ücretlendirilmesine yönelik yönetmeliğin de bu şekilde hazırlandığını anlatan Yıldırım, "Bunu, hemen otoyollara zam yapılıyor, diye algılamak, anlayıp dinlemeden böyle yayın yapmak doğrusu çok hoş olmadı. Doğru bir haber olmadı, işin özü, bu teknik detaydır. Ücretlendirmeler nasıl yapılacak, bu kanuna uygun olarak ve ücretsiz geçenlere uygulanacak iş ve işlemler nasıl olacak? Yanlış bir uygulama yapılmışsa bunun düzeltilmesi nasıl olacak, bütün bunları esasa bağlayan detaylandıran yönetmelikten bahsediyoruz. Onun dışında birşey yok.'' dedi.
 
Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

5 binanın ikinci depremde yıkılma anı dronla görüntülendi
  • 23.02.2023 11:37

5 binanın ikinci depremde yıkılma anı dronla görüntülendi

Malatya'da Çevre Yolu yakınlarında bulunan bazı binalar, ikinci depremde yıkıldı ...

FSM Köprüsü'nde asfalt bakım çalışması yapılacak
  • 12.08.2022 11:45

FSM Köprüsü'nde asfalt bakım çalışması yapılacak

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün Edirne istika ...

Kurban Bayramı'nda hangi köprü ve otoyollar ücretsiz olacak?
  • 08.07.2022 10:05

Kurban Bayramı'nda hangi köprü ve otoyollar ücretsiz olacak?

Kurban Bayramı tatili dolayısıyla Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) sorumluluğun ...

Maketten konut satışında iskan şartı talebi!
  • 11.03.2022 16:43

Maketten konut satışında iskan şartı talebi!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, TBMM'de görüşülen tüketici düzenl ...

OGS kaldırılıyor! Geçiş ücretleri artık HGS'den tahsis edilecek!
  • 14.02.2022 16:00

OGS kaldırılıyor! Geçiş ücretleri artık HGS'den tahsis edilecek!

KGM'den yapılan açıklamada, otoyol ve köprü geçiş ücretlerinin, OGS ve HGS olmak ...