maritbet girişmaritbet
Danıştay son noktayı koydu!

Danıştay son noktayı koydu!

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararını verdi. İstanbul'un ilk alışverişi yıkılmayacak

 
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, İstanbul'un ilk alışveriş merkezi İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ) bloklarının yıkılmasını öngören Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planları'nı iptal eden daire kararını onadı.

 S.S İstanbul Manifatura ve Kumaşçılar Çarşısı İşletme Kooperatifi, İMÇ'nin yıkılmasını öngören, Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Eminönü İlçesi Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları sınırları içerisinde yer alan Süleymaniye, Barbaros Evleri ve Sultanahmet turizm merkezlerine ilişkin 22 Eylül 2005'te onanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açmıştı.
 
Danıştay 6. Dairesi, imar planlarını iptal etmişti. Davalı İstanbul Büyükşehir ve Eminönü belediye başkanlıkları, iptal kararını temyiz ederek, bozulmasını istedi. Temyiz istemini görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, temyiz istemini reddederek, Daire kararını onadı.
 
İSTANBUL'UN İLK ÇARŞISI
Bozdoğan su kemeri ile Unkapanı arasındaki kamulaştırılan arsada bulunan çarşının temeli, dönemin İstanbul Valisi General Refik Tulga tarafından 1961 yılında atıldı.
Projesini, yüksek mimarlar Doğan Tekeli, Sami Sisa ve Metin Hepgüler'in yaptığı çarşının birinci kısmı 1967, ikinci kısmı ise 1968 yılında inşa edildi.

Yaklaşık 10 bin kişinin çalıştığı ve 6 bloktan oluşan çarşıda, 2 bin 300 iş yeri bulunuyor, müzik yapımcılarının bulunduğu "Plakçılar Çarşısı" da faaliyet gösteriyor.
İMÇ'nin bulunduğu alan, 2005 yılında Eminönü ve İstanbul Büyükşehir belediyeleri tarafından hazırlanan Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı çerçevesinde "konut alanı" ilan edildi. Bunun üzerine İMÇ işletme kooperatifi, bu kararın iptali için yargı sürecini başlatmıştı.
 
Davalı belediye başkanlıkları, Danıştay İdari Dava Dairelerinin bu kararına karşı karar düzeltme isteminde bulunabilecek.
Kaynak: Milliyet
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz