maritbet girişmaritbet
Cumhurbaşkanı, müteahhitlerle görüştü!

Cumhurbaşkanı, müteahhitlerle görüştü!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni bugün gerçekleştirildi.

Türk ekonomisinin itici gücü inşaat sektörünün en büyük firmalarına Ankara'da başarı plaketi verildi. 

“Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesine girerek Türkiye'yi dünya ikinciliğine taşıyan 42 müteahhit için Ankara'da gerçekleştirilen ödül töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından düzenlendi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sheraton Otelde düzenlenen Türkiye Müteahhitler Birliği Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Çalışan, koşturan, terleyen bir Cumhurbaşkanı olacağım dediğim zaman birileri buna karşı çıkıyor. Oturarak başarı sağlanabilir mi? Elbette çalışacağız, elbette koşturacağız, elbette terleyeceğiz" ifadelerinin kullanarak, "Oturdukları yerden siyaset yapmaya, oturdukları yerden muhalefet yapmaya alışmış olanlar, bizim tavrımızı yargılıyorlar. Halbuki asıl eleştirilmesi, asıl garip karşılanması gereken onların durumu. Proje desen, proje yok. Vizyon desen, vizyon yok. Hayal desen, o bile yok. Çalışma, gayret zaten hiç yok. O zaman bu millet sana niye ülkeyi teslim etsin, niye geleceğini emanet etsin" şeklinde konuştu.

müteahhitler ödül töreni

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yurtdışındaki müteahhitlik projelerinin finansmanı ile ilgili, "Yeni bir Kalkınma Bankası modelinin hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaları başlatmamızın fayda sağlayacağı düşüncesindeyim" dedi.

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) işbirliğiyle Sheraton Oteli'nde düzenlenen "Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar mal, 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedefi olduğunu belirterek, inşaat sanayisinin söz konusu hedefleri gerçekleştirmek adına önemini kaydetti. 

İnşaat sanayisinin ülke için büyüme ve istihdam anlamına geldiğini belirten Zeybekci, bugüne kadar firmaların yurtdışında üstlendiği 7 bin 713 projenin toplam tutarının 301,2 milyar dolara ulaştığını söyledi. 

Türk müteahhitlerin çeşitli coğrafyalarda üstlendikleri katma değeri yüksek projelerin dünya tarafından takdir gördüğünü dile getiren Zeybekci,  "Artık fasoncu değil ihtiyacı ortaya çıkaran, projesini hazırlayan, şartları belirleyen ve yapımı gerçekleştiren dünya lideri bir müteahhitlik sektörünün zamanı gelmiştir" ifadesini kullandı.

"Yeni bir Kalkınma Bankası modeli hayata geçirilmeli"

Bakanlık olarak konut sektörünü en önemli ihracat kalemlerinden biri olarak gördüklerine dikkati çeken Zeybekci, İstanbul başta olmak üzere birçok kentin, dünyadaki birçok ülkenin vatandaşları tarafından ulaşılmak istenen bir prestij hedefi haline geldiğini belirtti.

Türkiye'nin konut pazarında artık bir marka olduğunu kaydeden Zeybekci, "Türkiye'den belli ülkelerden konut alacak kişilere sağlanacak sürekli ikametgah, vatandaşlık hakları gibi yöntemlerle sektörün desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi. 

Zeybekci, sektöre bu zamana kadar verdikleri destekleri, miktarını ve kapsamını artırarak sürdürdüklerine işaret ederek, şunları kaydetti: 

"2014 yılında bölgemizde siyasi istikrarsızlar yaşandığını da biliyoruz. Yurtdışı müteahhitlik sektörünün konjonktürel sorunlarının dışında bazı genel sorunlarına da çözüm bulmamız gerekiyor. Bu sorunların başında yeni finansman mekanizmaları geliştirerek, yurtdışı projelere kaynak yaratılması ihtiyacı geliyor. Hali hazırda Türk Eximbank, ülke gelirleri başlığı altında müteahhitlik firmalarımıza finansman sağlıyor. Ancak bankanın OECD kriterleri çerçevesinde belirli maliyetlerin altında kredi sağlaması mümkün bulunmamaktadır. Bu çerçevede yurtdışı projeleri finanse edecek yeni bir Kalkınma Bankası modelinin hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaları başlatmamızın fayda sağlayacağı düşüncesindeyim. Bunu, Saygıdeğer Cumhurbaşkanımıza birkaç defa arz ettiğimizde kendisi, bunu sonuna kadar destekleyeceğini beyan etti."

TMB Başkanı Yenigün'ün konuşması 

TMB Başkanı Mithat Yenigün de Türk müteahhitlerinin dünyada geldikleri seviyeden gurur ve mutluluk duyduklarını belirterek, "Tüm dünyada takip edilen bir listeye toplam 42 firmayla damga vurmak bizim için övünç kaynağıdır. Pazar payımızı artırmak için yapmamız gereken yurtdışında ortaklıklar kurmaktır" diye konuştu.

Türk müteahhitlerinin yurtdışında aldığı işlerin tutarının ortalama 25-30 milyar dolar bandına oturduğunu dile getiren Yenigün, yurtdışındaki projelerde master plan gibi süreçlerin Türk müşavirlik firmaları tarafından yapılmasını öngören ikili anlaşmalar yapılması gerektiğini söyledi. Yenigün, Türk müteahhitleri olarak geleceğe umutla bakmaya devam ettiklerini de sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Engineering News Record (ENR) tarafından açıklanan listede 2014 yılı itibarıyla "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" arasına giren 42 Türk firmasına ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Bolat: "Türk müteahhitleri artık bir dünya markası haline gelmiştir"
  • 04.01.2024 12:01

Bakan Bolat: "Türk müteahhitleri artık bir dünya markası haline gelmiştir"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yurt dışı müteahhitlik sektörünün 2023 yılını 27,4 mi ...

Bakan Bolat: "Türk inşaat sektörü küresel piyasada önemli bir aktör konumuna gelmiştir"
  • 23.08.2023 15:17

Bakan Bolat: "Türk inşaat sektörü küresel piyasada önemli bir aktör konumuna gelmiştir"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ankara’da Türkiye Müteahhitler Birliği Yurtdışı Mütea ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sizlerden ülkemizi ve kendinizi sektörün zirvesine çıkarmanızı bekliyorum"
  • 23.08.2023 11:06

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sizlerden ülkemizi ve kendinizi sektörün zirvesine çıkarmanızı bekliyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliği Yurtdışı Müteah ...

Müteahhitler deprem bölgesinin yeniden imarı için bağış yapacak!
  • 14.02.2023 11:53

Müteahhitler deprem bölgesinin yeniden imarı için bağış yapacak!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), üstlendikleri kamu projelerine ilişkin haked ...

Bakan Muş: "Müteahhitlerimizin yurt dışı iş hacmi yaklaşık 460 milyar dolara çıkmıştır"
  • 26.08.2022 11:18

Bakan Muş: "Müteahhitlerimizin yurt dışı iş hacmi yaklaşık 460 milyar dolara çıkmıştır"

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ankara'da Türkiye Müteahhitler Birliği ev sahipliğind ...