maritbet girişmaritbet
Çin’de konut satışları yüzde 25 düştü

Çin’de konut satışları yüzde 25 düştü

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de konut satışları ve yeni emlak inşaatı ilk çeyrekte yüzde 25 düştü

Çin'de konut satışları ve yeni emlak inşaatı ilk çeyrekte kredideki sıkılaşmaya bağlı olarak yüzde 25 düşerek, dünyanın en büyük 2'nci ekonomisindeki yavaşlama sinyallerine bir yenisini daha ekledi. Ulusal İstatistik Kurumu'nun verilerine göre satılan konutların değeri Mart'ta sonlanan çeyrekte yüzde 7.7 gerileyerek 1.1 trilyon yuana (177 milyar dolar) indi.

Satılan konutlarının değeri ilk çeyrekte en son 2012'de düşmüştü. Yeni konu inşaatı 1'inci çeyrekte 291 milyon metrekareye geriledi. Çin'in en geniş kapsamlı kredi göstergesi Mart'ta bir önceki yıldan yüzde 19 düşerken, para arzı da 2001'den bu yana en ağır artışını kaydetti.

Dünyanın en büyük 2'nci ekonomisi Çin ilk çeyrekte yüzde 7.4 ile altı çeyreğin en düşük büyüme performansını gösterdi. Yeni konut inşaatlarındaki büyük düşüşün şaşırtıcı olduğunu ve çoğu borsada işlem görmeyen imarcıların emlak piyasasının görünümünden endişe duydupunu ve beklemede kaldığını gösterdiğini anlatan Credit Suisse Group AG'nin Hong Kong 'taki emlak analistlerinden Jinsong du, “Piyasadaki daha az para akışıyla birlikte sıkı kredi, satışların zayıflamasının temel sebebi” dedi.

Büyüme ilk çeyrekte yüzde 7.4 oldu

Çin'de ekonomik büyüme yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.4 ile 18 ayın en düşük seviyesine gerilemesine rağmen, beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Çin'de yetkililer büyümenin kısa vadede güç kaybetmesi halinde ekonomiyi destekleyecek geniş çaplı önlemler almayacaklarını söylemiş olsalar da, bazı uzmanlar büyümedeki yavaşlamanın yıl ortasına kadar süreceğini düşünüyorlar. Gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) ocak-mart döneminde bir önceki yıla göre yüzde 7.3 büyümesi bekleniyordu. Ülke geçen yılın son çeyreğinde yüzde 7.7 büyümüştü. Pekin yönetimi, 2014 yılı sonu büyüme hedefini 7.5 olarak açıklamıştı.

Öte yandan Çin'de mart ayı sanayi üretimi ise yıllık yüzde 8.8 ile yüzde 9'luk beklentilerin gerisinde kaldı. Ayrıca, söz konusu dönemde ülkede perakende satışlar yıllık yüzde 12.2 arttı.

Asya borsalarında, Çin ve Japonya'dan gelen verilerin ardından karışık bir seyir izlendi. Verilerin ardından Çin'de Şangay bileşik endeksi yönünü negatife çevirdi. Gün içindeki kazançları yüzde 0.7'ye ulaşan endeks, yüzde 0.1 azalışla 2.100,36 puanda seyretti.

Japonya'da şubat revize sanayi üretimi aylık yüzde 2.3 azalırken, yıllık yüzde 7 arttı. Açıklanan veriler sonrasında Nikkei endeksi yendeki zayıflamadan da bulduğu güçle hızlı yükseldi. Endeks, yüzde 3 oranında değer kazanarak 14.417,68 puandan günü tamamladı. Hong Kong 'da Hang Seng endeksi ise yüzde 0.5 artışla 22.770,00 puanda seyretti.
Dünya 

Yorum Yaz