maritbet girişmaritbet
Cephe yalıtımına yeni düzenleme geliyor! Artık...

Cephe yalıtımına yeni düzenleme geliyor! Artık...

Selami Merdin, yılbaşında yürürlüğe girecek genelgeyle, firmalardan cephe yalıtımındaki ürünlerinin hangi sistemde uygulanması gerektiğini açıkladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Merdin: "1 Ocak 2015'te yürürlüğe girecek genelgeyle, firmalardan ürünlerinin cephe yalıtımında kullanılması durumunda hangi sistem içinde uygulanması gerektiğini beyan etmesini istiyoruz"

"Denetimlerde, beyan edilen sisteme uyulup uyulmadığı kontrol edilecek. Denetçinin, bir yapıya gittiğinde hangi sisteme göre bunu kontrol edeceğine dair teknik doküman olmadığı için bir boşluk vardı. Bu boşluğu kapattık"

Yalıtım malzemesini üreten

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin, yılbaşında yürürlüğe girecek genelgeyle, firmalardan cephe yalıtımında kullanılan ürünlerinin hangi sistem içinde uygulanması gerektiğini beyan etmelerini isteyeceklerini, denetimlerde de beyan edilen sisteme uyulup uyulmadığının kontrol edileceğini bildirdi.

Merdin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaşanabilir bir çevre ve marka şehirler oluşturmayı hedeflediğini kaydetti.

Marka şehirlerin, güvenli ve enerji verimliliği yüksek yapılarla oluşturulabileceğini vurgulayan Merdin, şunları söyledi:
"Bu felsefe doğrultusunda, özellikle mevcut yapı stoğumuzda, Sayın Başbakanımızın da açıkladığı üzere, enerji verimliliğinin artırılması için belirli programlar düzenlenecek. Bu programlar düzenlemeden önce, nitelikli uygulamaları teminen, gelişigüzel olmayan, yapıların güvenliğini tehlikeye atmayan bir sistem genelgesi yayımladık. 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle binaların dış cephelerinde kullanılacak EPS ve benzeri sistemlerin yangın testinden geçmesini zorunlu kıldık. Yayımladığımız mevzuatın ne kadar yerinde olduğunu tespit etmek ve bu sistemin yangın performansını yerinde görmek amacıyla da Dr. Robert Murjahn Enstitüsü (RMI) Bilimsel Araştırma Merkezi ile Kayseri'de bir deney gerçekleştirdik."

"Neyi neye göre denetleyeceğimizin dokümanı yoktu"

Mevcut uygulamada, cephe yalıtımında uygulanan sistemlerin bir beyanı olmadığı için neye göre denetleme yapılacağına ilişkin doküman bulunmadığını anlatan Merdin, "1 Ocak 2015'te yürürlüğe girecek genelgeyle, firmalardan ürünlerinin cephe yalıtımında kullanılması durumunda hangi sistem içinde uygulanması gerektiğini beyan etmesini istiyoruz. Dolayısıyla denetimlerde, beyan edilen sisteme uyulup uyulmadığı kontrol edilecek" diye konuştu.

Merdin, yalıtım sistemlerinin denetlenmesindeki boşluğun kapatıldığına dikkati çekerek "Denetçinin, bir yapıya gittiğinde hangi sisteme göre bunu kontrol edeceğine dair teknik doküman olmadığı için bir boşluk vardı. Bu boşluğu kapattık. Kayseri'de bir fabrikada gerçekleştirdiğimiz deneyde elde ettiğimiz sonuç itibariyle de bunun yerinde olduğunu gördük" dedi.

"Beyan dışı uygulamada zararın tazminini isteyeceğiz"

Yeni düzenlemeyle denetçilerin, şantiye şeflerinin hatta yapı sahiplerinin bu deney sonuçları çerçevesinde, aldığı ürünlerin belgesine bakarak denetleme yapabileceklerini dile getiren Merdin, şöyle devam etti:

"Ürünün cephede kullanılması için EPS'si olacak, 5 milimetre sıvası olacak, komple filesi olacak, onun üzerine 2 milimetre tekrar sıvası olacak, o sıvaların üzerinde mineral kaplaması olacak. Bunları bileceği için kendisi isteyecek. 'Bana söz verdiğin imalatı bu şekilde yapman gerekiyor' diyecek. İlla devlet ya da kamu otoritesi tarafından bir denetim değil bizzat müşterinin kendisi tarafından denetlenen bir modele doğru gitmiş olacağız." 
Selami Merdin, denetimlerde ürünün beyan edildiği şekilde uygulanmadığının tespit edilmesi halinde, uygulayıcıdan zararın tazmininin isteneceğini de sözlerine ekledi.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ses yalıtımı gürültüden tasarruf sağlıyor
  • 19.03.2018 09:08

Ses yalıtımı gürültüden tasarruf sağlıyor

27 Nisan Uluslararası Gürültü Farkındalık Günü çerçevesinde konuyu gündeme taşıy ...

Cephe yalıtımına yeni düzenleme geliyor! Artık...
  • 14.11.2014 16:20

Cephe yalıtımına yeni düzenleme geliyor! Artık...

Selami Merdin, yılbaşında yürürlüğe girecek genelgeyle, firmalardan cephe yalıtı ...

Yalıtım sektörünün işçilik ve uygulamayla beraber büyüklüğü 600 milyon dolar!
  • 31.07.2012 15:21

Yalıtım sektörünün işçilik ve uygulamayla beraber büyüklüğü 600 milyon dolar!

Türkiye'de bitümlü örtüler pazarının 180 milyon dolarlık, su yalıtımı sektörünün ...