maritbet girişmaritbet
Çekmeköy-Ümraniye metro hattı Sancaktepe'nin değerini nasıl etkiledi

Çekmeköy-Ümraniye metro hattı Sancaktepe'nin değerini nasıl etkiledi

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Gayrimenkul Değerleme A.Ş.'den Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Duygu Bircan, Sancaktepe’nin ulaşım ve bölge haritasını değerlendirdi

2009 yılında Samandıra, Yenidoğan ve Sarıgazi semtlerinin birleşmesi ile Sancaktepe ilçesi bugünkü halini almıştır. Sınırları dahilinden Şile Otoyolu ve TEM Otoyolu geçen ilçenin, 3. Köprü ile bağlantılı olacak Kuzey Marmara Otoyolu güzergahında kaldığı görülmektedir. İlçenin gayrimenkul sektörü açısından arz ve talebi artıran en önemli özelliği ulaşım kolaylığı olmuştur. Söz konusu ilçe, şu günlerde gelişiminin doruk noktasında olup bölgenin gelişimi devam etmektedir. 2000'li yıllara kadar sanayi ile öne çıkan ilçenin son yıllardaki gelişimi ve çehresini değiştirme çabaları ile yeni sanayi oluşumları için imar verilmemekte, mevcut olanlarının ömürlerini tamamladıktan sonra desantralize edilmesi beklenmektedir. Son yıllarda, Sancaktepe, gerek ulaşım gerek Çekmeköy-Ümraniye ilçelerine yakınlığı dolayısıyla İstanbul'un çeperlerindeki gelişme odaklarından biri haline gelmiştir. Büyük ve markalı konut projelerinin bulunduğu Çekmeköy ve Ümraniye ilçelerinin popüleritesinin artması ile birlikte, söz konusu ilçelerdeki arsa fiyatları artmıştır. Bu da arzın yakın merkezlere kaymasına neden olmuş ve Sancaktepe ilçesinin gelişimine katkı sağlamıştır. Bu gelişmelerle birlikte, Sancaktepe'nin 2008 yılındaki nüfusu 229.093 iken, 2013 yılında 278.998'e ulaşmıştır.

Erişilebilirliğin yanı sıra, projelerin satışlarında vurguladıkları önemli bir diğer nokta da, ilçe merkezinde kentsel yoğunluk oldukça yüksek olsa da kuzey ormanlarının sınır oluşturduğu bölgenin doğasının korunmuş olmasıdır. Ayrıca, İstanbul deprem haritasına göre 1. derece deprem bölgesinde kalan ilçede, imar planı yapılaşma koşulları genellikle düşük yoğunluklu ve az katlı konut üretimine olanak sağlamaktadır.

İlçede ilk olarak orta alt ve orta gelir gruplarına yönelik konut üretimi yapılmaya başlanmış olup; büyük arsa stokları marka projelerin ilçede yer seçmesine ve orta-üst ile üst gelir grubuna yönelik konut üretiminin doğmasına sebep olmuştur. Marka ve büyük alan gereksinimine ihtiyaç duyan, pek çok sosyal donatıyı içinde barındıran projelerin özellikle Samandıra Askeri Alanı çevresinde geliştiği, son yıllarda Taşdelen mevkiine doğru Şile Otoyolu'na yakın konumda yer seçtiği görülmektedir.

3. Köprü Bağlantı Yolu'nun Anadolu Yakası'nda 3 çıkış noktası, Sultanbeyli'ye bağlı Mevlana Mahallesi'nin yakınlarından, son çıkış noktası ise Alemdağ ile Çekmeköy arasında Şile Otoyolu'nda planlanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında Sancaktepe, Kuzey Marmara Otoyolu'nun Anadolu Yakası'ndaki iki çıkış noktası arasında konumlanmaktadır. Bu durumun ilçede konut ve arsa fiyatlarını arttıracağı öngörülmektedir. Yakın zaman önce inşaat çalışmaları başlayan yaklaşık 20 km.'lik Sancaktepe metro istasyonunun 2015'de tamamlanacak olması, bölgedeki fiyatları etkileyecek önemli gelişmelerdendir.

Sancaktepe gelişimini olumlu etkileyecek bir diğer proje ise Şehir Hastanesi Projesi'dir. İnşaat çalışmaları başlayan projenin 3 yıl sonunda bitirilmesi planlanmaktadır. Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem'in konuyla ilgili yaptığı açıklamalar göre; askeriye'ye ait 265.000 m2 araziye, 400 yataklı sağlık kompleksi gelmesi planlanmaktadır. Söz konusu komplekste 15.000'e yakın personelin çalışacağı ve günlük ortalama 100.000 kişinin komplekse uğrayacağı öngörülmektedir.

Bölgedeki tüm bu gelişmeler, şimdiden bölgedeki arsa ve konut fiyatlarını arttırmış olup, Sancaktepe'deki gelişimin önümüzdeki dönemde de artması beklenmektedir. Bölgedeki m2 konut fiyatları 1.400 TL/m2 'den başlayıp 3.500- 4.000 TL/m2 mertebelerine kadar çıkmaktadır.

Sancaktepe'deki oturum başlayan konut projelerinden bazıları; Sinpaş Aqua City 2010, Hisar Yapı Triad Park, Yazıcı A.Ş. Orkide Evleri, Sinpaş Kelebekia, Fiyaka Evleri, Ağaoğlu My Village Residence, Alice Village, Sardunya Evleri, Elysium Life. Bölgede ayrıca bir çok nitelikli konut projesi inşaatları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Teknik Yapı Evora, Sur Yapı Adapark, Rings İstanbul, Sinpaş Eviya Egeboyu, Garage İnşaat Garage Simplicity, Sinpaş Liva Turkuaz, Sinpaş Kelebekler Vadisi, Sinpaş Lagün Evleri.

Sancaktepe'deki tüm konut projelerinde ortak olarak bulunan özellikler şu şekildedir; spor merkezi, açık veya kapalı havuz, koşu- yürüyüş parkuru, basketbol, voleybol, futbol sahaları, tenis kortu, çocuk parkı, market, 24 saat güvenlik, güvenlikli giriş çıkış ve açık veya kapalı otopark.

Duygu Bircan/TSKB Değerleme

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Gayrettepe-İstanbul Havalimanı ulaşım süresi 30 dakikaya indi"
  • 31.01.2024 13:13

Bakan Uraloğlu: "Gayrettepe-İstanbul Havalimanı ulaşım süresi 30 dakikaya indi"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı-Gayrettepe ...

Türkiye genelinde ulaştırma ve haberleşme sektöründe 319 milyar liralık yatırım yapılacak
  • 17.01.2024 11:25

Türkiye genelinde ulaştırma ve haberleşme sektöründe 319 milyar liralık yatırım yapılacak

2024 Yılı Yatırım Programı'na göre, söz konusu ulaştırma ve haberleşme sektörü y ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı'nda sona doğru yaklaşılıyor!
  • 10.04.2023 15:43

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı'nda sona doğru yaklaşılıyor!

Ulaşım ihtiyacının yanı sıra sosyokültürel, turizm, ekolojik, rekreasyon, spor, ...

Gayrimenkulde yeni trendleri döngüsel ekonomi belirliyor
  • 02.07.2022 09:03

Gayrimenkulde yeni trendleri döngüsel ekonomi belirliyor

TSKB Gayrimenkul Değerleme İzmir Şube Özel Projeler Değerleme Uzmanı Aydan Ege G ...

Bakan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü'nde incelemelerde bulundu
  • 15.11.2021 14:58

Bakan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü'nde incelemelerde bulundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul Projesi kapsamın ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da 5 hatta 91 kilometrelik metro yapımı devam ediyor"
  • 01.02.2021 16:30

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da 5 hatta 91 kilometrelik metro yapımı devam ediyor"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul'u Avrupa'nın ve dünyan ...