maritbet girişmaritbet
ÇATIDER’e göre 8 milyon yalıtımsız çatı enerjinin yüzde 30’unu israf ediyor!

ÇATIDER’e göre 8 milyon yalıtımsız çatı enerjinin yüzde 30’unu israf ediyor!

Çevre duyarlılığını artırmak ve sürdürülebilir bir çevre için yapılması gerekenleri hatırlatmak amacıyla her yıl 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü’nde Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Türkiye’deki çatılara ve enerji israfına dikkat çekti

Çevre duyarlılığını artırmak ve sürdürülebilir bir çevre için yapılması gerekenleri hatırlatmak amacıyla her yıl 5 Haziran'da kutlanan Dünya Çevre Günü'nde Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Türkiye'deki çatılara ve enerji israfına dikkat çekti. ÇATIDER'e göre yalıtımlı çatılar ortalama yüzde 30 enerji tasarrufu sağlıyor. Tamamıyla çevreci bir çatı için çevreye duyarlı çatı kaplama malzemelerine de dikkat etmek gerekiyor.

Isınan hava yükseldiği için binaların en çok çatılardan enerji kaybettiğini belirten ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, “Binalardaki çatı yalıtımı en az cephe yalıtımı kadar önemli. Hatta cephe yalıtımlarının tam anlamıyla performans sağlayabilmesi ancak çatıların yalıtımlı olmasına bağlı. Yalıtımı olmayan çatılar, binaların kat adetlerine bağlı olarak ortalama yüzde 20 ila yüzde 30 aralığında bazen de daha fazla enerji israfına neden olur. Bunun sonucu da daha çok yakıt ve elektrik harcaması ile zarar gören, tüketilen bir çevre… Üstelik enerji israfı sadece dünyamıza değil bütçemize de zarar veriyor.” şeklinde konuştu.

Çatı yalıtımı zorunlu olmalı!

Türkiye'de yaklaşık 9 milyon bina stoğu bulunduğunu ve bu binalardan 8 milyonunun çatı ve cephe yalıtımının olmadığını ya da yetersiz olduğunu belirten ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, “Enerji Verimliliği Kanunu ve Enerji Kimlik Belgesi çatı sektörü için olumlu gelişmeler. Fakat çatı yalıtımının öneminin de çok iyi anlatılması, bilinçlenme sağlanması, yasa ve yönetmeliklerde çatı yalıtımının zorunlu olması gerekiyor. Uygulamalar ve ürünler firmaların inisiyatifine bırakılmamalı, bu konularla ilgili belirli standartlar ve yükümlülükler getirilmeli. Ayrıca yalıtım sadece ısı yalıtımı olarak düşünülmemeli. Çatılara uygulanacak su ve ses yalıtımı da yaşadığımız çevrenin kalitesini arttırıyor.” dedi.

Çatılarda çevreye dost çatı kaplama ürünleri kullanılmalı

Çatılarda çevre dostu kaplama ürünleri kullanılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Yavuz, bu malzemelerin hammaddeleri, üretim şekil ve teknikleri, yaşam döngüsü analizleri, kullanım ömrü, tabiatta yok olma süreleri ve sökümden sonra çevreye olan etkilerine dikkat etmek gerektiğini söyledi. Tüketicilerin ürünleri bu kadar detaylı araştırmasının zor olduğunu da dile getiren Yavuz, bu yüzden çevre dostu ürünleri olan firmaların tercih edilmesi gerektiğine değindi. Yavuz, ÇATIDER üyelerinin bu konuda çok hassas olduklarını ve ürünlerinin çevre dostu olduğunu vurguladı.

Çevreci yalıtım ürününün Türkiye'deki patentini almak için çalışıyoruz!

Yavuz, ÇATIDER olarak Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında yürütülen bir ürün geliştirme projesi olan NUROOF Araştırma Geliştirme Projesi'nde ortak olarak yer aldıklarını anlattı. 2010 yılında yeni yaratıcı kaplama ürünlerinin geliştirilmesi konusundaki AR-GE çalışmalarını desteklemek amacıyla başlatılan ve Avrupa'daki üç çatı derneği, bir üniversite ve on araştırmacı ortak ile birlikte yürütülen NUROOF Projesi'nin yakın zamanda tamamlandığını söyleyen Yavuz, geliştirilen yalıtım ürününün Türkiye'deki patentinin ÇATIDER adına alınması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!
  • 04.06.2022 10:28

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şena ...

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi
  • 22.02.2022 11:38

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) 10. Olağan Genel Kurulu'nda yeni ...

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?
  • 02.12.2020 11:41

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?

Emlak balonu söylemleri ne kadar gerçeği yansıtıyor ve Türkiye'de emlak krizi ol ...

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı
  • 24.11.2020 11:33

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı

Türkiye’nin uyku ürünlerinde kalite, konfor ve yeni teknoloji denince ilk akla g ...

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti
  • 09.11.2020 10:54

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti

Ünlü oyuncu Fahriye Evcen ile Burak Özçivit, geçtiğimiz gün bir AVM'de objektifl ...