maritbet girişmaritbet
Çatı tamirinin püf noktaları!

Çatı tamirinin püf noktaları!

Binayı yağış ve diğer atmosfer etkilerinden koruyan çatılar yapıların en üst elemanlarıdır.

Taşıyıcı kısım ve çatı kaplaması olmak üzere iki kısımdan oluşan çatılar ayrı ayrı değerlendirilmeli eskimiş yıpranmış elemanlar yenisi ile değiştirilmelidir. Taşıyıcı kısım, malzemeye (ahşap, çelik, betonarme) çatı eğimi, kaplama malzemelerinin cinsine, ağırlığına ve  yüke bağlıdır. 

Isı geçişinin çatılardaki toplam kaybı %25' i bulmaktadır. Bu oranın doğurduğu bazı olumsuz sonuçlar vardır. Bunlar, ısıtma ve soğutma giderlerini gereksiz arttırdığı gibi hem biyolojik konforu olumsuz etkilenmesiyle beraber ısıtma ve soğutmada dolaylı ve dolaysız olarak atmosfer, fosil yakıt atıkları ile kirletilmesidir. Çatı sistemlerinden maksimum verim yalnızca gereken hassasiyet gösterildiği takdirde alınabilir. 

Tadilat için neler yapılmalı?

Tadilat yapılmadan önce, tadilat yapılacak bölge ve çevresi (baca dipleri, baca sıvaları, çatı iskeleti, su dereleri vb.) tüm çatı elemanları uzman bir ekip tarafından en ufak ayrıntılara kadar dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Çok fazla hasar almış, tadilat yapılsa bile verim alınamayacak durumda olan çatıları onarmak yerine, doğru detaylar ile yeni bir çatı yapılması daha sağlıklı olacaktır.

Kiremit Çatıların Tadilatı: Su geçirmez bitümlü membran örtü serilerek kiremitlerin döşenebilmesi için çatıda merteklerin üzerine kiremit altı tahtası çakılması gerekir.  Bu işlem kiremitlerden sızabilecek suyun aşağıya geçmesini engellemek için kullanılır. Daha sonrasında Çatı kiremitleri tek tek kontrol edilmeli kırılan kiremitler onarımı yapılmaksızın yenisi ile değiştirilmelidir. Bakım ve kontrol aşamasında kiremitlere zarar vermeyecek şekilde üzerinde gezilmesine dikkat edilmelidir.

Kiremit Çatıların Tadilatı

Baca Diplerinin Tadilatı: Öncelikle baca diplerinin görevini bilmemiz gerekir. Baca dipleri çeşitli su geçirmez yalıtım malzemeleri ile su sızmalarına karşı korunmaktadır. Yalıtım malzemeleri hava şartlarının etkileriyle zamanla yıpranabilir, belirli dönemlerde baca dipleri kontrol edilerek yalıtım kabiliyetini kaybetmiş ya da kaybetmek üzere olan malzemelerin yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Kesinlikle yenisiyle değişim olmalıdır. Onarım sorunu tam olarak çözmez.

Çatı İskeleti Tadilatı: Dış etkenler nedeni ile zamanla çürüme, kırılma, esneme  vb. hasarlar alabilen taşıyıcı sistemi tahta olan çatılar kendisinden beklenen görevi tam olarak yerine getiremez, bu tip hasarlar çatı çökmelerine bile sebebiyet verebilir, hasarlı çatı iskeleti elemanlarının mutlaka yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir.

Su Yalıtım Örtüsü: Var olan hasar tespit edildikten sonra yırtılma delinme veya yıpranmaya maruz kalan su yalıtım örtüleri çatı yalıtım malzemeleri standardına uygun yeni malzemeler ile değiştirilmelidir.

çatı su dereleri

Su Dereleri: Dereler  yalıtım membranı veya sürme esaslı çatı yalıtımı malzemeleri ile kaplanır. Hasar gören membranlar yenisi ile değiştirilmelidir.

Nelere dikkat edilmeli?

En başta dikkat edilmesi gereken husus çatı bakım onarım uygulamalarında kullanılan malzemeler CE belgeli, eğer yoksa TSE belgeli olmalıdır.

Yenileme işlemi sırasında var olan malzemeler üreticilerinin teknik kılavuz ve broşürlerde tavsiye ettiği şekilde uygulanmalıdır.

İş güvenliği sağlanmalı. Çatı yapımı uygulamasında çalışan personel kişisel koruyucu donanımlarını kullanmalı, malzeme ve yangın güvenliği sağlanmalıdır. Uygulamada şaloma kullanılacaksa çalışma bölgesinde mutlaka yangın tüpü bulundurulmalıdır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çatı tamirinin püf noktaları!
  • 27.09.2016 14:01

Çatı tamirinin püf noktaları!

Binayı yağış ve diğer atmosfer etkilerinden koruyan çatılar yapıların en üst ele ...

Çatı tadilatı ile klima faturasını azaltmak mümkün!
  • 22.06.2015 13:15

Çatı tadilatı ile klima faturasını azaltmak mümkün!

ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, standartlara uygun çatıların ısınma giderlerinin ...

Yılda 5 milyon metrekare çatı tamir ediliyor
  • 16.03.2015 10:30

Yılda 5 milyon metrekare çatı tamir ediliyor

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, tüketicilerin her alanda olduğu g ...

Onduline Avrasya 'Çatı tadilatı yazın yapılmalı'
  • 30.05.2014 17:03

Onduline Avrasya 'Çatı tadilatı yazın yapılmalı'

Uzmanlar, baharla birlikte kış aylarında yıpranan çatılardaki sorunları ortadan ...

Çatı tadilatı ile klima giderlerini azaltabilirsiniz
  • 29.05.2014 10:44

Çatı tadilatı ile klima giderlerini azaltabilirsiniz

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, yaz ...

Çatı tadilatı ve yalıtım ile yüzde 50 tasarruf sağlayabilirsiniz
  • 13.04.2014 13:32

Çatı tadilatı ve yalıtım ile yüzde 50 tasarruf sağlayabilirsiniz

Bütçesini ve sağlığını düşünenler için çatılarda tadilat dönemi başladı ...