maritbet girişmaritbet
Cansel Turgut Yazıcı ‘Konut sektörü 2014’te olgunlaşma dönemini yaşayacak’

Cansel Turgut Yazıcı ‘Konut sektörü 2014’te olgunlaşma dönemini yaşayacak’

EVA Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı konut sektörünün 2013 ve 2014 yılını değerlendirdi

EVA Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı'nın değerlendirmesine göre 2013 yılında geçen yıla kıyasla daha iyi performans gösteren konut sektörü, yeni düzenlemeler neticesinde 2014'te yeni bir dengeye oturacak. Yazıcı, stabil bir büyüme gösterecek olan 2014 yılının tüketiciler açısından önemli fırsatları beraberinde getireceğini belirtiyor. Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşları arasında yer alan EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş. Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konut sektöründe 2013 yılı başında kredi kullanımı ve sektörel büyümede hızlı bir başlangıç yaşandığını, ancak yılın ikinci yarısında gidişatın değiştiğini ifade ediyor.  
Döviz artışı ikinci yarıyı etkiledi
İlk altı ay kredi faiz oranlarının sıkı bir düşüş grafiği çizdiğini, sonrasında durgunluk ve artış olarak bir dönüş yaşandığını belirten Yazıcı, dövizdeki artışın kredi kullanan son kullanıcıların yeniden düşünmelerine yol açtığını kaydediyor. Türkiye'nin kredi notu artmış olsa da yatırım yapılabilir seviyenin hala küçük bir miktar altında olduğunu ifade eden Yazıcı, bu gelişmeler neticesinde genel olarak 2013'te kredilerin 2011'den az, ama 2012'den daha fazla büyüdüğüne dikkat çekiyor.  
Yazıcı, genel bir değerlendirmeyle bir önceki yıldan daha iyi bir yıl olan 2013'te, değerleme sektöründe istihdamın arttığına ve inşaat sektöründe büyüme yaşandığına vurgu yapıyor.
Yeni yasalar olumlu yansıma yapacak
2013 yılı içinde sektörü ilgilendiren önemli yasaların yürürlüğe girdiğini ifade eden Yazıcı, yasaların değişmesinin orta ve uzun vadede bütün sektörleri olumlu anlamda etkileyeceğini belirtiyor. Ancak, eski hakların korunması nedeniyle değişikliklerin belli bir zamana yayılacağını söyleyen Yazıcı, değişen imar yönetmeliklerinin daha yaşanabilir yapıların  geliştirilmesine olanak sağlayacağını, daha da önemlisi bölgesel farklılık, yorum ve belirsizliklerin ortadan kalkacağını dile getiriyor. Yasalar kapsamında tek sisteme bağlı bir düzenin ve alan tanımlarının getirilmesinin en önemli değişiklikler olduğunu kaydeden Yazıcı, sektörün uzun yıllardır yapamadığını yasa koyucunun gerçekleştirdiğini ve brüt alan tanımını getirdiğine vurgu yapıyor. Tüketici koruma konunu ile gelen değişikliklerin ise son kullanıcı açısında doğru olduğunu ve bu gelişmenin depozitif olduğunu belirtiyor.
2014 düzenli bir piyasaya geçiş yılı
Konut sektörü açısından 2014 yılının düzenli bir piyasaya geçiş anlamına geleceğini ifade eden Yazıcı, bununla birlikte en azından yılın ilk yarısında faiz oranlarının düşmesini beklemediğini söylüyor. Kredi büyüklüğünün ise artacağını ama 2013'ün aynı döneminin rakamlarının yakalanamayacağını ileri süren Yazıcı, 2014'ün stabil görünen bir olgunlaşma yılı olacağının altını çiziyor. 2013'te yıl sonu kampanyalarının önemli bir etki yarattığını ve satışlara biraz hareket kazandırdığını belirten Yazıcı, her projenin satılmadığını, ancak doğru yer büyüklüğü, konsept ve fiyatlandırma yapılmışsa kriz döneminde bile her projenin satıldığına dikkat çekiyor. 2014 yılında bu açıdan fırsatların yaşanacağını ifade eden Yazıcı, ancak alıcıların dikkatli olması gerektiğini, kredi oranların yılın ilk yarısında değişmesini beklemediklerinin altını çiziyor. 
İstanbul'da yıldızı parlayan bölgeler
Son olarak İstanbul'da özellikle alt yapı projelerinin çevresindeki bölgelerin değerlendiğini vurgulayan Yazıcı; "Örneğin yeni havalimanı, geçtiği bölgelerin yakınındaki arsaların değerlerini birkaç misline katladı. Anadolu yakasında Taşdelen, Finans Merkezi çevresi, Maltepe E5 aksının değerlendiğini gördük. Avrupa yakasında Basın Ekspres yolu ve Başakşehir başı çekti. 2014 senesinde bu bölgelerde hareketin devam edeceğini, ama bunlara ek olarak Anadolu yakasında Tuzla, Avrupa yakasında ise Zeytinburnu, Kağıthane-Seyrantepe bölgesinin değerlenmeye devam edeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Ayrıca Kadıköy Bağdat Caddesinde 2014 senesinde yoğun bir bina dönüşümü yaşanacağını ve bu bölgedeki eski yapı stoğunun hızla yenileneceğini söylüyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Türkiye genelinde kiralık konut stoku yüzde 30 eridi"
  • 28.02.2023 13:31

"Türkiye genelinde kiralık konut stoku yüzde 30 eridi"

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Türkiye genelinde k ...

İstanbul'daki yabancı gayrimenkul yatırımlarında birinciliği İran aldı!
  • 26.01.2023 11:34

İstanbul'daki yabancı gayrimenkul yatırımlarında birinciliği İran aldı!

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...

Metro hatları Pendik'te konut fiyatlarını %170 oranında artırdı
  • 28.12.2022 09:24

Metro hatları Pendik'te konut fiyatlarını %170 oranında artırdı

Pendik - Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı hizmete açıldı. Tavşantepe durağın ...

Tiny House’lar aklandı, imarsız arazilerin önü açıldı
  • 20.12.2022 15:48

Tiny House’lar aklandı, imarsız arazilerin önü açıldı

Uzun zamandır tartışma konusu olan ve belediyelerce farklı uygulamalar gören Tin ...

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı
  • 15.11.2022 16:49

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...

Kemerburgaz-Göktürk'te metrekare fiyatları 70 bin TL'den başlıyor!
  • 26.10.2022 15:51

Kemerburgaz-Göktürk'te metrekare fiyatları 70 bin TL'den başlıyor!

EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre Kemerburgaz-Göktürk Bölgesi’nde konutların ort ...