maritbet girişmaritbet
Cansel Turgut Yazıcı ‘İnşaat sektörü 2014’te olgunlaşacak’

Cansel Turgut Yazıcı ‘İnşaat sektörü 2014’te olgunlaşacak’

Eva Gayrimenkul Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Cansel Turgut Yazıcı, 2014 yılında sektörün yavaşlayacağını ama aynı zamanda olgunlaşacağını ileri sürdü

Yılın ilk 6 ayının verimli geçtiğini belirten Yazıcı, yılın ikinci yarısında ise bu durumu söz konusu olmadığını, hatta geçen yılların aynı dönemlerine göre bir gerileme yaşandığını ileri sürdü. Genel anlamda konut kredilerinin bir önceki yıla göre yüzde 27'lik bir artış yakalandığına dikkat çeken Yazıcı, “Kredi hacmi yılı 110 milyar liralık bir kapasite ile kapatıyor. Geçen yıl yaşananlar son 10 yılın en iyi rakamları idi. Haziranda yüzde 0.60'lara kadar inen rakamlar gördük. Ama 2014'te bu rakam ve büyüme oranı ile devam edebileceğini düşünemiyoruz. Bu yıl aylık faiz oranı yüzde 1'ler civarında devam edecek. Yükselmeyecek ama bu seviyeleri koruyacak. Yükselmesini beklemek iyimserlik olur. Dünya ekonomisinin gidişatına baktığımızda da artık zor görülebilecek bir oran” diye konuştu. İlk günlerini yaşadığımız 2014 yılını “Yatırımcı ve tüketici açısından doğru hareket edilmesi gereken bir yıl” olarak niteleyen Yazıcı, yatırımcıların ve tüketicilerin daha dikkatli olması gerektiğini ve daha hesap yapılması gerektiğini tavsiye etti. “Daha seçici ve doğru oranlarla alımlar yapılmalı” diyen Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti: “Hesap iyi yapılmalı. Çünkü yapılan binalar kolay satılamayacak. Çünkü tüketicinin krediye erişebilirliği düştü. Bu açıdan da bu yıla sektörün kendini dengede tutacağı bir yıl diyebiliriz.”

Yeni kanunlar sektörü olgunlaştırıyor
Geçtiğimiz yıl çıkarılan kanunların sektörü olgunlaştıracağını belirten Yazıcı, KDV oranları ve Tüketici Kanunu'nun bu durumda etkili olduğunu dile getirdi.  Birçok kanun ve yönetmeliğin sektörü dengeye getireceğine dikkat çeken Yazıcı, yaşanan itibar sorunun da toparlanacağını ifade etti. Yazıcı, “Tüketici fiyat endeksleri düştüğünde güven endeksi de düşer. Alımlar azalır ve bu durum her şeye yansır. Güven düştüğünde insanların psikolojileri bozulur, alışveriş yapmak istemezler. Bu dönemlerde sektördeki herkes üzerine düşeni yapmalı ve güvenin yükselmesi için çabalamalı” dedi.

KDV alım gücünü olumsuz etkileyecek
KDV'nin geçtiğimiz yıl fiyatları etkilemediğini söyleyen Yazıcı, eski inşaat ruhsatlı binalarda satışlar olduğu için kanunun satışlara yansımadığının altını çizdi. Yüzde 18'lik oranın devreye gireceğini söyleyen Yazıcı, “Alım gücü iyi olmayan bir ülkede fiyatın bu şekilde artması insanlara yük getirecek. Bu olması gereken bir durum ama KDV oranlarının geriye çekilmesini beklemek gerekiyor” dedi.

Düzenlemelere birde tip imar yönetmeliğini örnek veren Yazıcı, bölgesel farklılıkların ortadan kalkması ile herkesin nasıl davranacağını bildiğini söyledi. Yazıcı, “Mimarlar nasıl çizeceklerini, biz nasıl değerleme yapacağımızı bilmiyorduk. Herkesin yöntemi belediyelere göre değişiyordu. Bu iyi bir durum. Fakat eski projelerde ve eski mevzuatlarda böyle devam eden bir şey. Etkisini yılsonuna doğru göreceğiz. Buna ek olarak Tüketici Kanunu'nun düzenlemeleri de önem arz ediyor. Bu güne kadar maketten satanlar duracak ama ruhsatlı projenin maketinden satanlar devam edecek. Zaten bu olması gereken bir durumdu. Tüm etkenleri topladığımızda işlerin yavaşlayacağı ve çarkların biraz daha yavaş döneceğini ise resim beliriyor karşımızda. Her şeye rağmen bu dönem aynı zamanda sektörün olgunlaşacağı ve kendini toplayacağı bir zaman dilimi de olacak” diyerek sözlerini bitirdi.

Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Türkiye genelinde kiralık konut stoku yüzde 30 eridi"
  • 28.02.2023 13:31

"Türkiye genelinde kiralık konut stoku yüzde 30 eridi"

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Türkiye genelinde k ...

Tiny House’lar aklandı, imarsız arazilerin önü açıldı
  • 20.12.2022 15:48

Tiny House’lar aklandı, imarsız arazilerin önü açıldı

Uzun zamandır tartışma konusu olan ve belediyelerce farklı uygulamalar gören Tin ...

"Konut arzı talebi karşılamazsa, kiralar daha da artacak"
  • 10.10.2022 16:04

"Konut arzı talebi karşılamazsa, kiralar daha da artacak"

Beylikdüzü, Avcılar, Esenyurt, Başakşehir, Küçükçekmece, Pendik, Ümraniye, Karta ...

"Türkiye’de konut sorunu 'arsa' ile çözülebilir"
  • 18.06.2022 11:09

"Türkiye’de konut sorunu 'arsa' ile çözülebilir"

Gün geçtikçe artan fiyatlar ve alım gücü ile fiyatların paralel gelişmemesi Türk ...

"İstanbul’da takribi 2,5 milyon m2 ofis binası kullanılmayı bekliyor"
  • 01.06.2022 16:02

"İstanbul’da takribi 2,5 milyon m2 ofis binası kullanılmayı bekliyor"

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, İstanbul Finans Mer ...

Konut satışları mart ayında bir önceki yıla göre %20,6 arttı
  • 19.04.2022 16:13

Konut satışları mart ayında bir önceki yıla göre %20,6 arttı

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2022 yılı Mart ayı ...