maritbet girişmaritbet
Cansel Turgut Yazıcı: 2023’te 100 bin dolarlık evler büyük ilgi görecek!

Cansel Turgut Yazıcı: 2023’te 100 bin dolarlık evler büyük ilgi görecek!

Gayrimenkulde uzman isimlerden biri olan Cansel Turgut Yazıcı, 2023 yılında emlak piyasasında olması beklenen gelişmeleri değerlendirdi

 

Gayrimenkulde uzman isimlerden biri olan Cansel Turgut Yazıcı, 2023 yılında emlak piyasasında olması beklenen gelişmeleri değerlendirdi. Buna göre, 100 metrekarelik konutlara talep artacak ve fiyat ortalaması 100 bin dolar olan konutlar daha çok ilgi görecek

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, hazırladığı detaylı bir çalışmayla Türkiye'de gayrimenkul sektörünün 2023 yılında nasıl bir tablo göstereceğini ortaya koydu.  Hazırladığı raporun sektörün gelişmesine katkı sağlayacağını ifade eden Yazıcı, 2023'e giden yolda sektörü nelerin beklediğini, değişimleri ve bunların sonuçlarını almayabilmenin çok önemli olduğunu söyledi.

Son yıllardaki ekonomik büyümeye bağlı olarak gelecek yıllarda gelirlerin dağılımında iyileşmeler olacağını vurgulayan Yazıcı, orta kesimin yukarılara doğru çıkacağını ve genişleyeceğini kaydetti. Yazıcı, Türkiye'nin 2023'lü yıllarda eğitim düzeyi ortalamasının yükselmesinin beklendiğini de ifade ederek, bazı olumsuzlukları ise şöyle vurguladı:

“Nüfusumuzun artış hızı azalıyor, mutlak değer olarak artmaya devam ediyoruz. Çok önemli bir gösterge ise bugün 65 yaş üstü 5 milyon insan varken, 10 yıl sonra bu rakam 7.8 milyon kişiye çıkıyor. Çalışan nüfusun sosyal güvenlik sisteminde yaşlılara baktığını düşünecek olursak Türkiye'nin 2023'lü yıllından sonra bugün Avrupa'nın yaşadığı nüfusun yaşlanması zorluğu ile karşı karşıya kalacağını görüyoruz. Ülkemizin nüfusu 2023 ‘de yaşlanıyor.”

Bu olumsuzlukların yanı sıra, dünya ile uyum sağlayan bir nesil geliştiğinin altını çizen Yazıcı, yaşam tarzlarının birbirine benzemesiyle online çalışma şekillerinin konut-ofis kavramını iç içe geçirdiğini anlattı. Yazıcı, önümüzdeki dönemde birinci tercih olarak 110-125 metrekare arasında 2+1 ve 3+1 konutların talep göreceğini, ikinci tercihin ise 75-90 metrekare arasında 1+1 ve 2+1 konutlara olacağını söyleyerek, en fazla talep edilen fiyat aralığının ise 75-125 bin dolar arasında olacağını belirtti.

Türkiye'de konut talebini etkileyen 4 temel unsur olduğunu dile getiren Yazıcı, bunları mülkiyet durumu, hane halkı değişimi, yatırım eğilimi ve gelir artışının oluşturduğunu kaydetti.

Mülkiyet durumunda kiracıların ön plana çıktığını anlatan yazıcı, “Bugün kiracı olanların, önümüzdeki dönemde mülk sahibi olma isteğinin devam edeceği yönünde sinyaller var” dedi. Hane halklarındaki değişimin ise çok ilginç olduğuna işaret eden Yazıcı, 4.12 olan Türkiye'deki hane halkı sayısının 2023 yılına kadar 3.79 rakamına düşmesini beklediklerini kaydetti. Yazıcı, hane halkı sayısının küçülmesiyle hane sayısının arttığını belirterek, “Evli olmayıp öğrenci, yaşlı gibi birlikte yaşayanların sayısı artıyor. Yani farklı ihtiyaç ve arayışlar nedeni ile daha küçük konutlara kayma eğilimi görmeye gelecekte de devam edeceğiz gibi görülüyor. Aslında bunu geçmişte de gördük. İstatistiklere göre 2003 senesinde 161 metrekare olan ortalama konut büyüklüğü, 2011 yılında 144 metrekareye düşmüş durumda” diye konuştu.

Altından sonra ikinci

Yatırım eğilimlerine bakıldığında güven sıralamasında yüzde 41 ile birinci sırada altının olduğunu belirten Yazıcı, ardından yüzde 19 ile gayrimenkulün ikinci sırada geldiğini vurguladı. Yazıcı, “Mevduat ise yüzde 17 ile üçüncü sırada. Önümüzdeki dönemde de hane halklarının bu kuvvetli yatırım eğiliminin orta-uzun vadede devam edeceği öngörülüyor. Özellikle diğer yatırım araçlarındaki belirsizlikler ve dalgalanmalar nedeniyle konutun bir yatırım aracı olarak talep görmeye devam edeceği düşünülüyor” dedi.

Konut talebini etkileyen son unsurun ekonomik büyümedeki beklentiye bağlı olarak kişi başı gelirdeki artışlar olduğunu anlatan Yazıcı, gelirdeki artışların konut talebini arttıracağını, tasarruf ve kredi kullanma kapasitesini genişleteceğini söyledi.

Yavuz Karaman/Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Türkiye genelinde kiralık konut stoku yüzde 30 eridi"
  • 28.02.2023 13:31

"Türkiye genelinde kiralık konut stoku yüzde 30 eridi"

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Türkiye genelinde k ...

Tiny House’lar aklandı, imarsız arazilerin önü açıldı
  • 20.12.2022 15:48

Tiny House’lar aklandı, imarsız arazilerin önü açıldı

Uzun zamandır tartışma konusu olan ve belediyelerce farklı uygulamalar gören Tin ...

"Konut arzı talebi karşılamazsa, kiralar daha da artacak"
  • 10.10.2022 16:04

"Konut arzı talebi karşılamazsa, kiralar daha da artacak"

Beylikdüzü, Avcılar, Esenyurt, Başakşehir, Küçükçekmece, Pendik, Ümraniye, Karta ...

"Türkiye’de konut sorunu 'arsa' ile çözülebilir"
  • 18.06.2022 11:09

"Türkiye’de konut sorunu 'arsa' ile çözülebilir"

Gün geçtikçe artan fiyatlar ve alım gücü ile fiyatların paralel gelişmemesi Türk ...

"İstanbul’da takribi 2,5 milyon m2 ofis binası kullanılmayı bekliyor"
  • 01.06.2022 16:02

"İstanbul’da takribi 2,5 milyon m2 ofis binası kullanılmayı bekliyor"

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, İstanbul Finans Mer ...

Konut satışları mart ayında bir önceki yıla göre %20,6 arttı
  • 19.04.2022 16:13

Konut satışları mart ayında bir önceki yıla göre %20,6 arttı

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2022 yılı Mart ayı ...