maritbet girişmaritbet
Çamlıca Camisi, Ayasofya ve Sultanahmet’e nazır inşa edilecek!

Çamlıca Camisi, Ayasofya ve Sultanahmet’e nazır inşa edilecek!

Çamlıca Cami projesi, yarışma ile hız kazanırken, mühendisler de zemin etüdü için kolları sıvadı. Dünyanın en modern mimari tarzıyla yapılacak caminin inşaatı, Başbakan’ın onayı ile başlayacak

Çamlıca Cami projesi, yarışma ile hız kazanırken, mühendisler de zemin etüdü için kolları sıvadı. Dünyanın en modern mimari tarzıyla yapılacak caminin inşaatı, Başbakan'ın onayı ile başlayacak.

İstanbul'un yeni silueti olması beklenen Çamlıca tepesine yapılacak yeni camii projesi için çalışmalar başlatıldı. Proje kapsamında bir komisyon oluşturularak önce zemin etüdü ve mimari seçim yapılacak. Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen proje modern mimariyi içinde barındıracak, ebrudan minyatüre, hat sanatından tezhip sanatına kadar klasik Türk ve İslam el sanatlarının en ince işçiliğine kadar kullanılacak. Ayrıca camiinin çevresinde oluşturulacak olan rekreasyon alanı içerisinde yürüyüş alanları, spor alanları, park ve bahçeler, açık hava kafeteryaları, çocuk oyun alanları, seyir terası ve gözlem kulesi gibi birçok sosyal alan yer alacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçtiğimiz günlerde açıkladığı Büyükçamlıca'ya cami projesinin detayları belli olmaya başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda alınan bilgiye göre, cami 250 bin metrekarelik rekreasyon alanı içerisinde 15 bin metrekare alana yapılacak Cami yapımı öncesi Çamlıca'daki TRT vericisi dışındaki tüm vericiler kaldırılacak.

Ayasofya ve Sultanahmet'e nazır

250 bin metrekarelik rekreasyon alanı içerisinde yürüyüş alanları, spor alanları, park ve bahçeler, açık hava kafeteryaları, çocuk oyun alanları, seyir terası ve gözlem kulesi gibi birçok sosyal alan yer alacak.  İstanbul'un en yüksek tepelerinden biri olan Çamlıca tepesine yapılacak olan yeni camiinin en büyük özelliği Ayasofya ve Sultanahmet camileriyle karşı karşıya olacak.

Mühendisler zemin etüdü yapacak

Proje kapsamında Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, RTÜK ve Büyükşehir Belediyesi'nce ortak bir çalışma yürütülüyor. Çamlıca tepesinde ana vericinin hemen yanı başında yapılması planlanan caminin altında ebrudan minyatüre, hat sanatından tezhip sanatına kadar klasik Türk ve İslam el sanatlarının en ince işçiliğine kadar yapılacak. Camiinin yapılacağı arsada öncelikle mühendisler zemin etüdü yapacak. Daha sonra söz konusu alanda büyük bir hafriyat çalışması yapılacak. Bu çalışmalarla eş zamanlı olarak bir komisyon kurularak mimari proje seçimi de yapılacak, cami ve onun altındaki kültür merkezinin çalışmaları hızla başlanacak. Cami alanı dışında mevcut yeşil alanda herhangi bir eksilme olmayacak, Yüzde 6'lık kesim dışındaki tüm alanlar halen olduğu gibi yine yeşil kalacak. Modern dönemin mimari özellikleri taşıyacak olan camii için ekipler oluşturulacak ve her ekip ayrı bir proje hazırlayacak. Bu projeler ramazandan sonra akademisyen ve din otoriteleri tarafından oluşturulmuş özel bir komisyona sunulacak. Komisyondan hangi proje onay alırsa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak ve Başbakan'ın onaylamasıyla da yeni caminin yapımına başlanacak.

Ahmet Fatih Erturan/Star

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Asrın mührü Büyük Çamlıca Camisi 3 yılda 25 milyon kişiyi ağırladı!
  • 04.05.2022 00:08

Asrın mührü Büyük Çamlıca Camisi 3 yılda 25 milyon kişiyi ağırladı!

Görkemli mimarisiyle İstanbul'un yeni sembollerinden biri haline gelen, aynı zam ...

Bakan Kurum, Büyük Çamlıca Camisi külliyesinde yapımı süren müzeyi inceledi
  • 26.04.2021 10:27

Bakan Kurum, Büyük Çamlıca Camisi külliyesinde yapımı süren müzeyi inceledi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul'un yeni sembollerinden biri hal ...

Bakan Kurum Çamlıca Camisi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda incelemelerde bulundu
  • 23.11.2020 14:02

Bakan Kurum Çamlıca Camisi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda incelemelerde bulundu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Üsküdar ilçesinde Kirazlıtepe Mahallesi Ç ...

Çamlıca Cami ibadete açıldı
  • 07.03.2019 11:02

Çamlıca Cami ibadete açıldı

Yapımına 2013 yılında başlanan Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olan Çamlıca ...

Çamlıca Camisi'nde inşaat son hız ilerliyor
  • 11.04.2017 13:17

Çamlıca Camisi'nde inşaat son hız ilerliyor

Yüzde 80'i tamamlanan Çamlıca Camisi'nde inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. ...

Çamlıca Camisi, Kadir Gecesi'nde ibadete açıldı!
  • 02.07.2016 21:31

Çamlıca Camisi, Kadir Gecesi'nde ibadete açıldı!

İstanbul'un Çamlıca Tepesi'nde inşa edilen Çamlıca Camisi, Kadir Gecesi'nde kılı ...