maritbet girişmaritbet
BOTAŞ ,Tuz Gölü'nde gaz depolayacak!

BOTAŞ ,Tuz Gölü'nde gaz depolayacak!

BOTAŞ'ın, doğalgaz akışında yaşanacak olası kesintilerde darboğaza düşmemek amacıyla yürüttüğü, uzun yıllardır konuşulan Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi gerçekleşiyor. BOTAŞ'ın 569.1 milyon TL tutarlı yatırım projesi, teşvik belgesine bağlandı

 

BOTAŞ'ın, doğalgaz akışında yaşanacak olası kesintilerde darboğaza düşmemek amacıyla yürüttüğü, uzun yıllardır konuşulan Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi gerçekleşiyor. BOTAŞ'ın 569.1 milyon TL tutarlı yatırım projesi, teşvik belgesine bağlandı.
 
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ), doğal gaz akışında yaşanacak olası kesintilerde darboğaza düşmemek amacıyla yürüttüğü, uzun yıllardır konuşulan Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi sonunda gerçekleşiyor.
 
Doğalgazda arz-talep dengelemesini sağlamaya yönelik proje kapsamında Aksaray'ın Sultanhanı beldesi yakınlarında kurulacak yeraltı deposuna ilişkin yatırımın, mart ayında teşvik kapsamına alındığı bildirildi. BOTAŞ, 1 milyar metreküpe kadar gazın depolanabilmesi öngörülen proje kapsamında toplam 569.1 milyon liralık sabit yatırım harcaması gerçekleştirecek.
 
Düzenlenen teşvik belgesi kapsamında proje gümrük muafiyeti ve KDV istisnası gibi teşviklerden yararlandırılacak. Proje kapsamında toplam 317.5 milyon dolarlık makine ve teçhizat ithal edilecek. Doğalgaz depolama yatırımı ile 950 kişilik istihdam yaratılacak.
 
1 milyar metreküp gaz depolanabilecek Proje kapsamında, Tuz Gölü'nün yaklaşık 40 kilometre güneyindeki Aksaray'ın, Sultanhanı Beldesi yakınlarında yerin yaklaşık 1.100-1.400 metre altında bulunan tuz yapılarında doğal gaz depolanması amacıyla, her birinin fiziksel hacmi 630 bin metreküp olan, toplam 12 kaverna (suni mağara) oluşturulacak.
 
Söz konusu 12 kavernanın tamamlanmasıyla yaklaşık toplam 1 milyar metreküp çalışma gazı kapasitesine ulaşılacak ve günlük maksimum 40 milyon metreküp gaz Türkiye doğal gaz şebekesine verilebilecek. Proje kapsamında yapım çalışmaları iki aşamada gerçekleştirilecek. 6'şar depodan oluşan birinci aşamanın 2015-2016, ikinci aşamanın 2018-2019 yıllarında tamamlanarak Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Projesi kapsamındaki tesislerin bir bütün olarak devreye alınması planlanıyor.
 
Depolama işi açılan ihaleyi Çinli TCC-China Tianchen Engineering Corporation firması kazanmıştı. BOTAŞ ile Çinli firma arasında yapım sözleşmesi, kasım ayında Ankara'da törenle imzalandı. Depoyu yapacak Çinli firmanın çalışmalara başladığı öğrenildi.
 
Arz-talep dengesi sağlanacak
 
BOTAŞ, Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Projesi üzerinde uzun süredir çalışıyordu. Doğalgazın yer altında depolanabilirliği açısından uygun olan ve Tuz Gölü'nün derinliklerinde bulunan tuz domlarının depo olarak kullanımı amacıyla geliştirilen projenin mühendislik çalışmaları daha önceden tamamlanmıştı. Hedefi, doğal gaz sisteminde arz-talep dengesinin sağlanması olan proje için Dünya Bankası'ndan da kredi sağlandı.
 
BOTAŞ'ın Silivri'de benzer bir deposu bulunuyor. Ancak bunun kapasite olarak, arz-talep dengesini sağlamaya yeterli miktarda gaz depolamaya yeterli olmadığı belirtiliyor. Tuz Gölü depolaması ile bu ihtiyacın karşılanması bekleniyor.
 
Bu arada BOTAŞ'ın Erzincan doğalgaz iletimi projesi de teşvik belgesine bağlandı. Komple yeni yatırım niteliğindeki proje kapsamında 150 milyon liralık sabit yatırım harcaması gerçekleştirilecek projede 39.8 milyon dolarlık makine ve teçhizat ithal edilecek. Teşvik belgesi kapsamında söz konusu yatırıma KDV istisnası ve gümrük muafiyeti teşvikleri sağlanacak. Proje kapsamında 100 kişilik istihdam yaratılması öngörülüyor.
 
Naki BAKIR/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sanayi aboneleri ve elektrik santrallerinin doğal gaz tarifesinde indirim
  • 31.03.2023 12:16

Sanayi aboneleri ve elektrik santrallerinin doğal gaz tarifesinde indirim

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), nisan itibarıyla elektrik üretim amaç ...

Deprem enerji sektöründe 11,2 milyar liralık hasara yol açtı
  • 20.03.2023 11:58

Deprem enerji sektöründe 11,2 milyar liralık hasara yol açtı

Deprem sonrası 11 ilde TEİAŞ'a ait elektrik iletim tesislerinde 717 milyon lira, ...

BOTAŞ depremden etkilenen il ve ilçelere gaz akışının durdurulduğunu açıkladı
  • 06.02.2023 10:32

BOTAŞ depremden etkilenen il ve ilçelere gaz akışının durdurulduğunu açıkladı

BOTAŞ, Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle Kahramanmaraş-Gaziantep doğal gaz ...

BOTAŞ'tan doğal gaz tasarrufu paylaşımı!
  • 27.01.2023 14:32

BOTAŞ'tan doğal gaz tasarrufu paylaşımı!

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), doğal gaz iletim hattında her yıl yak ...

Doğal gazda sanayi aboneleri ve elektrik üretim amaçlı tarifede indirime gidildi
  • 27.01.2023 10:12

Doğal gazda sanayi aboneleri ve elektrik üretim amaçlı tarifede indirime gidildi

BOTAŞ, şubat itibarıyla elektrik üretim amaçlı gazın satış fiyatında yüzde 16,67 ...

BOTAŞ, doğal gaz abonelerini dolandırıcılığa karşı uyardı
  • 01.12.2022 12:06

BOTAŞ, doğal gaz abonelerini dolandırıcılığa karşı uyardı

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), kendilerini özel şirket yetkilisi ola ...