maritbet girişmaritbet
Binlerce bina enerji kimlik belgesi aldı!

Binlerce bina enerji kimlik belgesi aldı!

Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında zorunlu olan enerji kimlik belgesi Türkiye'de bugüne kadar 242 bin 533 bina için alındı.

1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapılan binalarda zorunlu olan enerji kimlik belgesinin mevcut binalar için de 2017 yılına kadar alınması gerekiyor. Bu tarihten itibaren enerji kimlik belgesi olmayan binalardaki konutların satışı ve kiralaması yapılamayacak.

AA muhabirinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre, 2011 yılından itibaren ülke genelinde müstakil konut, apartman, rezidans, ofis, hastane, eğitim, otel ve alışveriş merkezleri olmak üzere 242 bin 533 bina için belge alındı.

En çok belgeyi 52 bin 43 binayla İstanbul alırken Bartın'da hiçbir bina için başvuruda bulunulmadı.  En çok belge alan iller arasında 23 bin 613 binayla İzmir ikinci, 18 bin 235 binayla da Ankara üçüncü sırada yer aldı.

Muğla 3 bin 230 müstakil konut ve 810 otel ile bubinalarda en çok belge alınan il olurken bina ve otel yoğunluğuyla dikkati çeken İstanbul'da 2 bin 645 müstakil konut, 235 otel için belge alındı.

Belgesi alınanların büyü çoğunluğu yeni bina

Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı Abdulkadir Akınay, Türkiye genelinde 16 milyona yakın bina olduğu düşünülürse belge sayısının çok düşük kaldığını söyledi.

2017 yılından itibaren alınıp satılacak her konut veyabina için enerji kimlik belgesi isteneceğini, belgesi olmayan binanın alınıp satılamayacağını belirten Akınay, şunları kaydetti:

"Şu anda belge alınanların büyük çoğunluğunu yenibinalar oluşturuyor. Eski binalar için belge alımı çok az. İnsanlar mecbur kalmadığı sürece belge almak istemiyor. Ancak 2 yıl sonra insanlar evini kiraya dahi vermek istese bu belgenin olması gerekiyor. Enerji kimlik belgesiyle binaların enerji tüketimi ve sera gazı salınımını A ile G arasında sınıflandırılıyor. En verimlibinalar A sınıfı ile en verimsiz binalar da F sınıfı ile nitelendiriliyor. Yeni yapılan binalarda en az C sınıfı verimlilik şartı aranıyor. C sınıfı olmayan yeni binalara bu belge verilmiyor. Enerji verimlilik belgesiyle ilerleyen zamanlarda enerji verimliliği düşük eski binaların verimli hale getirilmesi amaçlanıyor." 

Alınan belgenin 10 yıl geçerli olduğunu ve belgelerinbinaların kullanım alanlarına göre fiyatlandırıldığını dile getiren Akınay, kimlik belgesini sadece uzmanlığı olan mimar ve mühendislerin verebildiğini vurguladı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!
  • 08.06.2022 09:30

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!

Binalarınıza yalıtım yaptırarak elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 40 tasa ...

Cumhurbaşkanı, Devegeçidi Köprüsü'nün açılışına katıldı!
  • 09.01.2021 15:41

Cumhurbaşkanı, Devegeçidi Köprüsü'nün açılışına katıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERdoğan, Diyarbakır-Elazığ arasındaki Devegeçidi Köpr ...

MESA Orman 2 satışa çıktı!
  • 15.12.2020 10:24

MESA Orman 2 satışa çıktı!

Sektörde 50 yılı aşan tecrübesi ile güvenin sembolü olan MESA, bahçeli ve balkon ...

Süleymaniye Külliyesi, 463 yıldır dimdik ayakta!
  • 15.10.2020 11:47

Süleymaniye Külliyesi, 463 yıldır dimdik ayakta!

Mimar Sinan'ın, Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilen anahtarla, "Ya Fettah" ...

Ankara'da Servis Park projesinde sona yaklaşıldı
  • 05.09.2020 10:48

Ankara'da Servis Park projesinde sona yaklaşıldı

Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı'nın talimatlarıyla, yapımına kısa ...

Bakan Kurum, Giresun'da sel bölgesinde incelemelerde bulundu
  • 24.08.2020 09:04

Bakan Kurum, Giresun'da sel bölgesinde incelemelerde bulundu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, selden zarar gören Giresun’da incelemelerde bu ...