maritbet girişmaritbet
Binali Yıldırım: 150 milyon yolcu taşıyacak!

Binali Yıldırım: 150 milyon yolcu taşıyacak!

İstanbul'da Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarının yetersiz kalması üzerine inşası kararlaştırılan 3. havalimanının ayrıntıları netleşiyor

İstanbul'da Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarının yetersiz kalması üzerine inşası kararlaştırılan 3. havalimanının ayrıntıları netleşiyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, havalimanıyla ilgili hazırlıkların son aşamaya geldiğini belirterek, "Yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli olacak. İlk bölümünü 3 yıl içinde bitireceğiz." dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'da halen 55 milyar liralık yatırım çalışmalarının sürdüğünü, megakente yapılacak üçüncü havaalanının yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli olacağını söyledi. Bakan Yıldırım, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu projesi kapsamında yapılacak İzmit Körfezi Asma Köprüsü'nün 3 boyutlu tam modelinin 'Rüzgar Tüneli' testi için geldiği İtalya'nın Milano şehrinde, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. Parlamento'da son dönemi olduğunu ve geleceğe dönük netleşmiş bir planının bulunmadığını belirten Yıldırım, "Üç dönem kuralı partinin kuralı. Ben Türkiye tarihinin en uzun süreli Ulaştırma Bakanı'yım. Ulaştırmanın ve iletişimin her alanında çağ atladık. Biz görev adamayız. Başbakanımız görev verdi, yaptık. Yarın ne olur bilemem. Allah bir kapıyı kapatırken bir başkasını açar." dedi. Yıldırım'ın değerlendirmeleri şöyle:

İSTANBUL İÇİN 55 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Halen İstanbul için süren 7 büyük projemiz var. Avrasya geçişi, Marmaray, Ankara-İstanbul hızlı treni, 3. Boğaz köprüsü, 3. havalimanı, İzmir-İstanbul otoyolu ve Kanal İstanbul. Toplam yatırım 32 milyar dolar. Bunun 10 milyar dolarını öz kaynaklardan, kalanını da yap-işlet-devret ile yapacağız. 3. Boğaz köprüsü ile İzmit Körfez Geçişi'ni önümüzdeki 3 yıl içinde aynı anda bitirmeyi planlıyoruz. İstanbul'a 3. havalimanı için hazırlıklar son aşamaya geldi. Yerini belirledik. 150 milyon yolcu kapasiteli olacak. 5 pisti ile aynı anda iniş ve kalkışa uygun olacak. İlk bölümünü 3 yıl içinde, ikinci bölümünü, hizmete girdikten sonra bitireceğiz. Atatürk Havalimanı kapasitesinin iki katı çalışıyor. 2003'te 8 milyon olan yolcu sayısı 2011'de 38 milyona çıktı. Havalimanı aynı ama artış inanılmaz. Günde 1.100 uçuş yapılıyor. Büyütmek mümkün değil. İlave pist yapmak çok maliyetli. Çünkü 5 bin konut yıkmanız lazım. 5 milyar dolar ve çok zaman harcamak lazım. Peki 3 yıl ne yapacağız? Bu sorunun kaynağı tek başına havalimanı değil. Bir dizi adım attık. Seyrüsefer altyapısını yeniledik. Uçuşlarla ilgili -kalkış sürelerini kısaltmak gibi- birtakım çalışmalarımız var. Park alanı yapıyoruz. 760 dönümlük askerî alanı da devralıp uçaklar için park yeri yapıyoruz.

DARBECİLER 28 ŞUBAT'TA HERKESİ ALET ETTİ

28 Şubat, olması gereken yere geldi. Birçok insanı mağdur etmişti o süreç. Darbe desen darbe değil. Zamana yayılmış demokratik tavır adı altında bir baskı rejimiydi. Darbeciler herkesi alet ettiler o sürece. Medyayı, yargıyı, iş dünyasını ve sivil toplumu. 1000 yıl sürecek dediler ama 10 yıl bile sürmedi. Başardıklarını sandılar ama olmadı. Kimsenin yaptığı kimsenin yanına kâr kalmaz. Er ya da geç hesabını verirsiniz. Özel yetkili mahkemelerle ilgili bir rahatsızlık olduğu ortada. CMK 250. maddede düzenleme yapacağız. Adalet Bakanlığı'mız çalışmayı sürdürüyor. Yetkilerini daraltan ve kötüye kullanımını engelleyecek bir düzenleme olacak. Ayrıca kamu adına yetki kullananların layusel olması mümkün değil. Yargı mensupları da hatalı karar verirse cezasını çekmeli. Kendine rücu etmeli.

Chp, vekiller için ayrıcalık istiyor

 

Tutuklu vekiller konusunda Başbakan, olması gerekeni söyledi. Ben de aynı kanaatteyim. CHP, dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyordu. Ama şimdi vekiller için ayrıcalık istiyor. Bu çelişkidir. Yargıyı beğenmeyebiliriz, eleştirebiliriz, ama sanıkları aday göstermek yargıya meydan okumaktır. Türkiye'nin kurumlarını yok saymaktır. Hükümetle inatlaşmaktır. 'Bu yargılama bir tiyatrodur, o yüzden aday gösteriyorum' demek adaleti sulandırmak olur. Yargılama makamı milli iradenin beklentilerini görmeli ve gereğini yapmalı. Parlamento da yapılacak bir düzenleme, yargılamayı ve davaları sulandırmak olur.

Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bilişim Vadisi İzmir'in temeli atıldı
  • 29.03.2022 16:22

Bilişim Vadisi İzmir'in temeli atıldı

Betacons'un yüklenicisi olduğu, Türkiye'nin sivil teknolojiler, mobilite ve giri ...

Bakan Kurum, Ortahisar Millet Bahçesi'ni ziyaret etti
  • 03.09.2021 17:36

Bakan Kurum, Ortahisar Millet Bahçesi'ni ziyaret etti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yı ...

"7 tepeli İstanbul'a 7'nci vaadimizi gerçekleştiriyoruz"
  • 26.06.2021 16:35

"7 tepeli İstanbul'a 7'nci vaadimizi gerçekleştiriyoruz"

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, “Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü T ...

"Üsküdar-Çekmeköy metrosu Ağustos ayında açılıyor"
  • 18.06.2018 10:47

"Üsküdar-Çekmeköy metrosu Ağustos ayında açılıyor"

Başbakan Binali Yıldırım, Çekmeköy'de vatandaşlara hitap etti. ...

"İmar barışı büyük bir reformdur"
  • 11.06.2018 16:20

"İmar barışı büyük bir reformdur"

AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım, partisince Selimiye Mey ...