maritbet girişmaritbet
Betonlar elektronik sistemle denetlenecek!

Betonlar elektronik sistemle denetlenecek!

İdris Güllüce talimatı verdi, inşaatlarda kullanılacak betonlara elektronik denetim geliyor

Olası afetlere karşı kalitesi yüksek yapılaşmanın temin edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin talimatıyla önümüzdeki süreçte inşaatlarda kullanılacak betonlar elektronik sistem üzerinden denetlenecek.

Bu çalışmalar sürecinde; yapı denetim ve laboratuvar kuruluşları ile denetçi mimar ve mühendislerine izin belgesi verilmesi aşamasından başlayarak faaliyet gösterdikleri süre içerisinde gerçekleştirdikleri proje ile ruhsat sonrası inşaat faaliyetlerin her aşamasındaki denetimlerinin izlenerek kontrol edildiği ve kayıt altına alındığı “Ulusal Yapı Denetim Sistemi” yazılımının geliştirilmesi hedefleniyor.

Bakan İdris Güllüce “Sürdürülen çalışmalar sayesinde, yapıların güvenli inşa edilmesi için laboratuvar ve yapı denetim kuruluşlarının betona ilişkin iş ve işlemleri Bakanlığımızca elektronik sistem üzerinden denetlenerek vatandaşlarımızın daha çağdaş, sağlam, sağlıklı, korumalı ve güvenli şehirlerde yaşaması sağlanacak.”  dedi.

Bu amaç dahilinde yeni yazılım sistemi çerçevesinde geliştirilen mobil uygulamalar ile beton numunesinin şantiye sahasından alınması esnasında öncelikle numunenin doğru yapıdan alındığına dair eş zamanlı olarak laboratuvar kuruluşunun teknik elemanı ile yapı denetim kuruluşu denetim elemanı tarafından ayrı ayrı konum doğrulaması yapılacak ve bununla birlikte beton numunesi alımına; gerek laboratuvar kuruluşunun teknik elemanının, gerekse yapı denetim kuruluşunun denetim elemanının nezaret etmemesi gibi olasılıklar da ortadan kaldırılacak.
 
Beton numunesi alınması aşamasında numuneler, her birinin içerisine RFID (çip) koyulup mobil cihaz ile okutularak tanımlanacak ve sisteme kaydedilecek. Sisteme çip numarası ile de kaydedilen beton numuneleri laboratuvar kuruluşunca, test esnasında yine deney cihazı üzerinde bulunan RFID (çip) okuyucu ile ayrıca tanımlanacak ve kırım sonuçları sisteme aktarılacak. Dolayısıyla her bir numune, şantiye alanında sistemde bir çip kodu ile etiketlenmiş olacak ve alınan numunelerin ayrı ayrı hangi yapıya ait oldukları ile yapının hangi seviyesinden alındığına ilişkin bilgiler kayıt altına alınacak. Beton denetiminin artırılması için gerçekleştirilen bu çalışma ile sahadan numune alınmadan rapor üretilmesi riski ortadan kaldırılarak beton kalitesinin artırılması yönünde önemli bir adım atılmış olacak.

Bu kapsamda projelendirilen yeni yazılım sisteminde son aşamaya gelindi belirte bakan Güllüce “2015 yılından itibaren pilot iller olan Afyon, Düzce ve Karaman da yeni bir uygulamaya geçilmesi ve alınan sonuçlar dahilinde yapılacak değerlendirmeler ile uygulamanın ülke geneline yaygınlaştırılması planlanıyor.” Dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İdris Güllüce'den flaş kentsel dönüşüm açıklaması!
  • 08.11.2014 15:10

İdris Güllüce'den flaş kentsel dönüşüm açıklaması!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Gaziosmanpaşa'da kentsel dönüşüm kapsa ...

İşinin ehli, aranılan elemanlar inşaat eğitimi Ankara'da başladı!
  • 28.12.2014 14:15

İşinin ehli, aranılan elemanlar inşaat eğitimi Ankara'da başladı!

İdris Güllüce'nin talimatıyla başlanan çalışmada 40 saatlik eğitim veriliyor. ...

Tapuda online dönem başlıyor!
  • 28.12.2014 13:06

Tapuda online dönem başlıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tapu hizmetlerinin daha hızlı ve etkin yapılabilm ...

Sedef Adası imara açılmayacak!
  • 25.12.2014 10:00

Sedef Adası imara açılmayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, son günlerde gündemi meşgul eden Sedef Adası'nın ...

Kentsel dönüşüme 1 milyar liradan fazla harcandı!
  • 18.12.2014 14:14

Kentsel dönüşüme 1 milyar liradan fazla harcandı!

Kentsel dönüşüm seferberliği sürüyor. İdris Güllüce, dönüşüm projelerine 1 milya ...

Ataşehir’deki İller Bankası arsasının imar planı askıda!
  • 11.12.2014 17:48

Ataşehir’deki İller Bankası arsasının imar planı askıda!

İstanbul Finans Merkezi'nin karşısında yer alan İller Bankası arsasının imar pla ...