maritbet girişmaritbet
Barış Dumankaya’dan enflasyon değerlendirmesi!

Barış Dumankaya’dan enflasyon değerlendirmesi!

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, TÜİK verilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ocak'ta yüzde 1.82, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0.55 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9.58, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 5.94 oldu. 

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya şunları söyledi: 
“Enflasyon ülkemizin gelen ekonomik verileri açısından hayli önemli bir gösterge. Alım gücündeki değişimi, piyasalardaki reaksiyonlar gibi pek çok parametrenin hem sonucu hem de etkileyicisi. Bu açıdan bakıldığında beklentilerin üzerinde artan enflasyon üzerinde iyi bir okuma yapmalı ve önlemlerimizi almalıyız. Tabi bu noktada enflasyondaki yükselişin en büyük sebebi gıda fiyatlarındaki artış. Önümüzdeki dönem için gıda fiyatlarında bir azalmanın olacağının öngörüldüğünü düşünürsek bu tablo enflasyona olumlu yönde yansıyacaktır. ” 

“Küresel piyasalardaki durum da faiz politikasını ve enflasyon verilerini doğrudan etkileyebiliyor. Çin'in elde ettiği düşük büyüme verileri ve endişeler, Euro bölgesinde istenen canlanmanın henüz tam anlamı ile sağlanamamış olması, jeopolitik riskler, FED'in faiz kararları gibi değişimler, kur oynamaları, ekonomimiz, yatırım kararları ve enflasyonumuz üzerinde önemli etkilere sahip.”

Merkez Bankası'nın açıkladığı yılın ilk enflasyon raporunda ocak ayındaki artışa işaret ettiğini de belirten Dumankaya, “Merkez Bankası yayınladığı yılın ilk enflasyon raporunda enflasyonu yüzde 7,5'a çekmek için yoğun bir gayret sarf edeceğini ifade etti. Bunun oldukça önemli bir politika olduğunu şimdi çok daha iyi görüyoruz çünkü enflasyonun çift hanelere çıkması ekonomimizin daha önce elde ettiği kazanımlarının boşa çıkması anlamına geliyor. Bu noktada enflasyonun bir miktar yükselmesi telafi edilebilir bir durum fakat çift hanelerde sabitlenmesi bazı kırılganlıklara sebep olur. Önümüzdeki dönem için konuşursak ben enfasyonun mart ayında yüzde 7'lere gerileyeceğini, ikinci çeyrekte ise yüzde 6-7 aralığına gerileyeceğini düşünüyorum ”, dedi.

Enflasyon ile faiz oranları arasında paralel bir ilişki olduğunu ve enflasyonun para politikasını da etkilediğini ifade eden Dumankaya son olarak şunları söyledi: “Enflasyon hedefleri, sağlam bir para politikası uygulama yolunda bize yardımcı olacaktır. Sektör açısından bakacak olursak tek haneli bir enflasyon yüzdesi inşaat sektörü için önemli bir gider maliyeti olan girdi masraflarını da bir miktar sabitleyecektir. Bu durumun devamlılığı sektör açısından yatırım hamlelerini de beraberinde getirir. Merkez Bankası'nın faiz politikasına da değinecek olursak, Dumankaya olarak biz, TCMB'nın faiz indirim sürecini devam ettirmesini bekliyoruz.”

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı
  • 15.03.2023 12:05

Türkiye'de şubatta 80 bin 31 konut satıldı

Türkiye genelinde konut satışları şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 d ...

Türkiye nüfusunun yüzde 49,9'unu kadınlar oluşturuyor
  • 06.03.2023 16:36

Türkiye nüfusunun yüzde 49,9'unu kadınlar oluşturuyor

Türkiye İstatistik Kurumu, "İstatistiklerle Kadın, 2022" çalışmasının sonuçların ...

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 düştü!
  • 27.02.2023 10:17

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 düştü!

Ekonomik güven endeksi, şubatta aylık bazda yüzde 0,3 azalarak 99,1 değerini ald ...

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 geriledi!
  • 22.02.2023 10:33

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 geriledi!

Güven endeksi, şubatta geçen aya oranla hizmet sektöründe yüzde 2,2, perakende t ...

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!
  • 17.02.2023 10:39

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı sayısı, ocakta geçen yılın aynı ayın ...

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!
  • 06.02.2023 10:48

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!

İstanbul'un nüfusu geçen yıl, bir önceki yıla göre 67 bin 51 kişi artarak 15 mil ...